KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Temmuz 2026 Pazartesi
°C

Kişi başı gelir 7000 dolara dayandı

Kur düşük seyretmeye devam ederse, kişi başı milli gelir 2007'de 6 bin doları aşacak.

Kişi başı gelir 7000 dolara dayandı
10 EYLÜL 2007 PAZARTESİ 08:04
0
1189
0
AA aa
Yıllık programda 410.7 milyar dolar olacağı öngörülen 2007 GSYH, 2006 rakamlarının tahminlerin 9.6 milyar dolar üzerinde çıkması nedeniyle, program hedefini geçecek. Dolar kurunun ocak-ağustos dönemindeki gibi 1.3558'de seyretmesi halinde 2007 GSYH rakamı 477.6 milyar dolara, kişi başına GSYH de 6.465 dolara çıkacak.

DOLAR
kuru böyle düşük seyretmeye devam ederse, kişi başına yurtiçi milli gelir rakamı 2007 yılında 6 bin doları aşacak. Yıllık programda 410,7 milyar dolar olacağı öngörülen 2007 gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) rakamı, 2006 yılı rakamlarının tahminlerin 9.6 milyar dolar üzerinde çıkması nedeniyle program hedefini geçecek. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) henüz tamamlamadığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde nüfusun programdaki gibi 73 milyon 875 bin yerine 70 milyon dolaylarında kalması, düşük kurun devamı, büyüme hızının da ilk çeyrekteki (Ocak-Mart) gibi yüzde 6.8'i bulması halinde ise kişi başına milli gelir rakamı 2007 yılında 7 bin dolara dayanacak.

TAHMİNLER NEYDİ: 2007 Programında, Türkiye'nin 2006 yılı nüfusu 72 milyon 974 bin, GSYH'si 562,9 milyar YTL (390.4 milyar dolar), kişi başına GSYH'si 5349 dolar, yıllık ortalama dolar kuru 1.442 YTL, 2007 yılı için de nüfusu 73 milyon 875 bin, GSYH'si 632.4 milyar YTL (410.7 milyar dolar), kişi başına GSYH'si 5560 dolar, yıllık ortalama dolar kuru ise 1.5398 olacağı tahmin edilmişti. Yalnız, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2006 yılı GSYH'sini 576.3 milyar YTL olarak açıkladı. Dolar kuru ise 1.4406 YTL oldu. Buna göre, GSYH 400 milyar dolara, kişi başına GSYH ise 5482 dolara çıktı. Bu rakam programda yer alan 2007 hesaplamalarına da baz teşkil eden 390.4 milyar dolarlık rakamın 9.6 milyar dolar üzerinde...

OTOMATİK DEĞİŞİM: Baz yılı (2006 yılı) rakamları değiştiği için 2007 rakamları da otomatik olarak değişecek. Yani Programdaki gibi yüzde 5 büyüme, yüzde 7 deflatör gerçekleşse bile GSYH 632,4 milyar YTL yerine, 647,5 milyar YTL'yi bulacak. Dolar kuru, programdaki gibi 1.5398 kalsa bile dolar cinsinden GSYH 410,7 milyar dolardan 420,5 milyar dolara yükselecek, kişi başına GSYH de 5.560 dolar yerine 5.692 dolar olacak. Programda dolar kuru 1,5398 olarak alınmış. Ocak-Ağustos ortalama dolar kuru ise 1,3558 YTL düzeyinde kaldı. Bu durum dolar cinsinden milli gelir rakamlarını otomatik olarak yukarı çekiyor. Dolar kuru, Ocak-Ağustostaki gibi devam ederse, yani yıllık ortalama dolar kuru 1,3558 YTL düzeyinde gerçekleşirse dolar cinsinden GSYH 477.6 milyar dolara, kişi başına GSYH de 6.465 dolara çıkacak. Büyümenin ve deflatörün program hedefi olan yüzde 5 ve yüzde 7 oranlarını aşması halinde de GSYH daha da yükselecek. İlk 3 aylık (1. çeyrek) GSYH büyüme rakamları yüzde 6,8 olarak açıklandı. Bu program hedefi olan yüzde 5'in 1,8 puan üzerinde bir rakama tekabül ediyor. Bu büyüme hızı tüm yıla yayılırsa bu kez GSYH 658.6 milyar YTL'ye yükselecek. Dolar kuru da 1,3558'de kalırsa dolar cinsinden GSYH da 485.8 milyar doları bulacak. Bu durumda kişi başına GSYH 6575 dolara ulaşacak.

NÜFUS ETKİSİ: Tabii tüm rakamlarda Türkiye nüfusunun 73 milyon 875 bin olduğu tahmini üzerinde yapılıyor. TÜİK son yaptığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmasında sonuçları açıklamadı ama Türkiye nüfusunun 70 milyonu ancak bulacağı yolunda haberler de basında yer aldı. Eğer 2007 yıl ortası nüfusu 70 milyon olursa bu kez kişi başına GSYH 6939 dolara yükselmiş olacak.


Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.07.2026
14:09
Şerafettin Yaylası`nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu
Şerafettin Yaylası'nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu
Bingöl'de yıllar sonra yeniden huzurun sesiyle yankılanan Şerafettin Yaylası, bu kez sıra dışı bir misafiri ağırladı. Vali Cahit Çelik, protokolü geride bırakıp göçerlerin çadırına konuk oldu; ateş başında sohbet etti, dengbejleri dinledi, koyun kırptı, buz gibi dere suyunda yürüdü ve geceyi yaylada geçirdi.
13.07.2026
13:33
Muhtar Dinler;
Muhtar Dinler; 'Mağduriyetler giderilmeden yeni projeye onay verilmemeli'
Bingöl'ün Solhan ilçesi Kale Köyü Muhtarı Selim Dinler, ÇED sürecinde sunulmak üzere hazırladığı dilekçede, Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Yardımcı Kaynak GES Projesi'ne köy halkı adına itiraz ettiklerini açıkladı. Dinler, önceki projelerden kaynaklanan mağduriyetler giderilmeden yeni projeye onay verilmemesini istedi.
13.07.2026
13:19
Başsavcı Akın görevine başladı
Başsavcı Akın görevine başladı
HSK'nın 2026 Yaz Kararnamesi ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atanan Uğur Akın, bugün itibarıyla görevine başladı. Akın'ın göreve başlamasıyla Bingöl Adliyesi'nde yeni dönem resmen başladı.
13.07.2026
13:08
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü yakalandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda, çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde ve silah da ele geçirildi.
13.07.2026
01:50
Bingöl`e Yeni Sosyal Hizmet Merkezi İçin İhaleye Çıkılıyor
Bingöl'e Yeni Sosyal Hizmet Merkezi İçin İhaleye Çıkılıyor
Bingöl'de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde yapılacak Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü binası ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) binası için yapım ihalesi gerçekleştirilecek.
13.07.2026
01:49
Bingöl`deki Spor Tesislerinde Yangın Güvenliği Güçlendirilecek
Bingöl'deki Spor Tesislerinde Yangın Güvenliği Güçlendirilecek
Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, bağlı tesislerde yangın güvenliğinin güçlendirilmesi amacıyla yangın alarm sistemlerinin bakım, onarım ve kurulum işi için ihaleye çıkıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın