KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Temmuz 2026 Çarşamba
°C

K.ırak'ta söz bölgesel yönetimin

ABD Kuzey Irak'taki bazı vilayetlerin denetimini bölgesel Kürt yönetimine bırakmaya hazırlanıyor. Üç vilayetin güvenlik sorumluluğu bugün devredilecek.

K.ırak`ta söz bölgesel yönetimin
30 MAYIS 2007 ÇARŞAMBA 09:39
0
1094
0
AA aa
Amerikan ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Süleymaniye, Erbil ve Dohuk'un güvenliği Kuzey Irak'taki bölgesel yönetime devredilecek. Açıklamada, "Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim, bölgenin Irak hükümetinin otoritesi altına tamamıyla girişinin altını çizmek için bir devir-teslim töreni düzenleyecek" denildi ve törenin Erbil'de yapılacağı belirtildi. 

Böylece Amerikan güçleri Irak'ın 18 vilayetinin 7'sinin güvenliğini devretmiş olacak. Devir-teslime ilişkin anlaşma, peşmergeler, Irak ordusu ve ABD güçlerinin koordinasyonunu da öngörüyor. Necef, Muthanna, Zi Kar ve Misan'ın güvenliği, daha önce Irak hükümetine devredilmişti.
 
Wilson: "ABD Tamamen Çekilmiyor"
 
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, uygulamanın ABD'nin tamamen Kuzey Irak'tan çekilmesi gibi bir düşünceyi yansıtmadığını, askerlerin ihtiyaç duyulan bölgelere aktarılacağını ifade ederek; "Belli bir ABD varlığı bölgede bir süre devam edecek, ama birincil denetim Irak güvenlik güçlerine ait olacak" dedi.
 
Casey: "Türkiye'deki olaylarla ilgili değil"
 
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey de, Kuzey Irak'ta güvenlik sorumluluğunun peşmergelere bırakılmasının, koalisyon güçleri ve Irak hükümetinin uzun zamandır mevcut olan planlarıyla bağlantısı bulunduğunu belirtti.
 
Casey, "Bu yeni bir şey değil. Irak güvenlik güçlerinin en azından belli bölgelerde güvenliği tesis etme kapasitesini gösterdiği için cesaret verici" dedi.
 
"Türkiye'de seçimlere kısa bir süre varken ve PKK ile ilgili kaygılar söz konusuyken, Kuzey Irak'ta güvenliğin peşmergeye devredilmesinde neden acele edildiği yönündeki” soruya karşılık Casey, "Bu mesele üzerinde dört yıldır çalışılıyor. Bu, Irak'ta savaş sonrası operasyonlar çerçevesinde yapılacağından bahsettiğimiz bir şeydi... Bu meselenin zamanlamasının Türkiye'deki ya da bir başka ülkedeki olaylarla hiçbir bağlantısı yoktur” cevabını verdi.
 
Sözcü, 'Türk hükümetinin Kuzey Irak'a askeri müdahalesi yönündeki' varsayıma dayalı soruya gelince, "Türkiye ve Irak hükümetleriyle beraber çalışarak PKK'nın oluşturduğu tehditle başa çıkmayı istiyoruz. Bunu yapmanın en iyi yolu, diplomatik olarak beraber çalışmak ve bu sorunlarla birlikte başa çıkmaktır" diye konuştu.

CNN TÜRK
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.07.2026
16:05
`Ay Grubu` suç örgütüne operasyon
'Ay Grubu' suç örgütüne operasyon
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, elebaşılığını A.A.'nın yaptığı iddia edilen 'Ay Grubu' suç örgütüne yönelik İstanbul merkezli 7 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında Bingöl'de de belirlenen adreslere baskın yapıldı.
14.07.2026
13:42
Bingöl`de etkili hutbe sunumu yarışmasının il birincisi belli oldu
Bingöl'de etkili hutbe sunumu yarışmasının il birincisi belli oldu
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında düzenlenen 'Etkili Hutbe Sunumu Yarışması'nın Bingöl il finalinde birinciliği Bahçeli Köyü Camii İmam Hatibi Cihad Kalkan elde etti.
14.07.2026
13:06
Yabancı plakalı araç kullanımında yeni dönem
Yabancı plakalı araç kullanımında yeni dönem
İçişleri Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, gurbetçilerin Türkiye'de yabancı plakalı araç kullanımıyla ilgili yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçmek amacıyla uygulamada değişikliğe gitti.
14.07.2026
12:58
15-18 yaş arası çocuklara müebbet verilebilecek!
15-18 yaş arası çocuklara müebbet verilebilecek!
Suça sürüklenen çocuklara ilişkin teklif Meclis'e sunuldu. Teklifle birlikte 15-18 yaş arasın çocuklara artık müebbet hapis cezası verilebilecek. Teklif 7 kanun maddesinde değişiklik getiriyor. Yeni düzenleme ile anne ve babaların cezai sorumluluğu da artıyor.
14.07.2026
12:29
Grup Estare`ye Zazaca Çalışmalarından Dolayı Teşekkür Ziyareti
Grup Estare'ye Zazaca Çalışmalarından Dolayı Teşekkür Ziyareti
İdeal Eğitim Vakfı Bingöl İl Temsilcisi Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Dağılma, Zazaca müzik çalışmalarıyla öne çıkan Grup Estare'yi ziyaret ederek, dilin yaşatılmasına sundukları katkılardan dolayı ekibe teşekkür etti.
13.07.2026
14:09
Şerafettin Yaylası`nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu
Şerafettin Yaylası'nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu
Bingöl'de yıllar sonra yeniden huzurun sesiyle yankılanan Şerafettin Yaylası, bu kez sıra dışı bir misafiri ağırladı. Vali Cahit Çelik, protokolü geride bırakıp göçerlerin çadırına konuk oldu; ateş başında sohbet etti, dengbejleri dinledi, koyun kırptı, buz gibi dere suyunda yürüdü ve geceyi yaylada geçirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın