KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mart 2025 Salı
°C

Karasu: camilerin röntgeni çekilmeli

Bingöl’deki camilerin çoğunluğunun 2003 depreminden etkilendiğini ifade eden Karasu, camilerin sağlamlık derecelerinin ölçülmesi gerektiğini söyledi.

Karasu: camilerin röntgeni çekilmeli
03 MART 2015 SALI 04:36
0
1571
0
AA aa

 Bingöl Sosyal, Kültürel Ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, Bingöl'deki camilerin durumuna ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

Camilerin önemli bir bölümünün 2003 depremini yaşadığını ve bu camilerin önemli oranda hasar gördüğünü ifade eden Karasu: “Bu camilerin sağlam olup olmadığı konusu Bingöl kamuoyunda tartışılmaktadır. Bu tartışmanın doğru bir bilgiye dayanıp dayanmadığını Bingöl kamuoyu bilmiyor. Oysa kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesi bir ihtiyaçtır. Biliyoruz ki, Bingöl her yönüyle deprem bölgesidir. Bu camilerin hasar tespit çalışmaları doğru yapılmış mıdır, yapılmamış mıdır? Hasar oranları nedir? Bu camilerimiz 7,0 ve üstü bir depreme ne kadar dayanıklıdır? Güçlendirme çare midir ve ne kadar sağlıklıdır? Bingöl Müftülüğü, ilgili kurumlar ve bağımsız denetim mekanizmaları bu konuda objektif bir çalışma yapmalıdır. Camilerin durumunu, depreme karşı dayanıklılığını, sağlamlığını ölçmeli, MR'ını çekmeli ve çıkacak raporu kamuoyuna açıklamalı. Sağlam olmayan, darbe yemiş camilerin yıkılıp yerine yenisinin yapılması gerekiyor. Camiler insanların toplu bulundukları mekânlardır. Bu mekânların güvenli oluşu, sağlam olması gerekir. Yapıların durumundan kaynaklı sonuçların vebali gerekli çalışmaları yapmayanların, tedbirleri almayanların boynundadır. Din hizmetleri iş kollarında varlık gösteren dernek ve sendikaların bu konuya duyarlı olmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Camilerin devletin katkısı olmaksızın halk tarafından yaptırıldığını belirten Karasu, şunları kaydetti: “Cami altlarının ticaret merkezlerine dönüştürülmüş olması ise ayrı bir hastalıktır, manevi havayı zedeliyor, zehirliyor. Bu camilerin altında yer alan pasajlar kiraya veriliyor. Bingöl'deki tüm camilerin altı işyerleri olarak kiraya verilmiş. Bingöl'de toplantı, seminer, eğitim vb. mekânlara ihtiyaç vardır ve bu ihtiyaç genel bir ihtiyaçtır. Bingöl Müftülüğünün bile halka açık bir tane toplantı salonu yoktur. Oysa her mahallede altına toplantı salonu yapılabilecek bir cami vardır. Her mahallede bir konferans, seminer, bilgilendirme vb. salona ihtiyaç vardır. Tüm cami altları ticarethaneye dönüştürülmüştür. Eğitim amaçlı kullanılmayan bu mekânlar yap-devret-işletsinler anlayışıyla kiralanıyor.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.03.2025
03:30
Bingöl Belediyesi`nden günlük 2 bin kişiye iftar yemeği
Bingöl Belediyesi'nden günlük 2 bin kişiye iftar yemeği
Ramazan ayı boyunca Bingöl Belediyesi yemekhanesinde günde 2 bin kişiye 4 çeşit yemekten oluşan iftar menüsü ikram edilecek.
04.03.2025
03:29
Bingöl`ün genç yetenekleri ödülleri topladı
Bingöl'ün genç yetenekleri ödülleri topladı
Bingöl'den liseli gençler toplam 12 alanda yapılan yarışmada 6 birincilik, 2 ikincilik, 4 üçüncülük elde etti. Danışman Öğretmen Çelikkaya; 'Bu başarı, Bingöl'ün eğitim alanında bölgesel rekor kırmasına zemin hazırlarken, aynı zamanda genç zihinlerin bilimsel araştırma ve teknolojik inovasyona olan inancını da pekiştiriyor' dedi.
04.03.2025
03:29
Bingöl`de eğitime 1 gün ara verildi
Bingöl'de eğitime 1 gün ara verildi
Etkili olan kar yağışı nedeniyle Bingöl merkez ve 5 ilçesinde eğitime 1 gün ara verildi.
04.03.2025
03:27
Bingöl`de uyuşturucu ve ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de uyuşturucu ve ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de polis ekiplerinin uygulamasında uyuşturucu, Genç İlçesi'nde ise ruhsatsız silah ele geçirildi.
03.03.2025
03:08
Bingöl`de MOBESE başında trafik cezası zulmü!
Bingöl'de MOBESE başında trafik cezası zulmü!
Bingöl'de park yasağını engelleyemeyen İl Trafik Komisyonu'nun kararıyla her defasında yönü değiştirilen Hürriyet Caddesi'nde sürücülere yazılan cezalar da katmerli olmaya başladı. Yeterli tedbirin alınmadığı caddede MOBESE üzerinden 'ters yöne girmek' suçundan caza yağdırılıyor. Aynı kusura farklı maddeler üzerinden yazılan cezalar da görüldü.
03.03.2025
03:07
Vatandaşın susuzluk isyanı!
Vatandaşın susuzluk isyanı!
Bingöl'de Düzağaç bölgesinde günlerdir etkili olan su kesintileri, tepkiye neden oldu. Ramazan nedeniyle ciddi sıkıntı yaşayan halk, Belediye ile iletişim kuramamaktan yakınıyor!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın