KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Temmuz 2026 Cumartesi
°C

'Karar ne olursa olsun AKP kazanır'

AKP'ye kapatma davasını değerlendiren Harvardlı profesör CHP için de "Kendini yenilemeli" dedi

`Karar ne olursa olsun AKP kazanır`
18 NİSAN 2008 CUMA 10:57
0
1130
0
AA aa
Harvard Üniversitesi'nden siyasal bilgiler profesörü Lenore G. Martin, “Middle East Bulletin” dergisindeki makalesinde, AKP'nin kapatılmasıyla ilgili dava konusunda, Anayasa Mahkemesi'nin herkesin kayıpla çıkacağı “kaybet-kaybet” sürecini tersine çevirerek herkesin yararına “kazan-kazan” formülüne dönüştürebileceğini yazdı.

Başsavcı'nın açtığı davayla, Anayasa Mahkemesi'ni içinden çıkılması güç bir duruma soktuğunu dile getiren Martin, mahkemenin AKP'yi kapatarak sert bir çözüm bulabileceği gibi, partiye yapılan devlet yardımını sınırlama şeklinde daha yumuşak bir yola başvurabileceğini kaydetti. Martin, karar ne şekilde olursa olsun sonuçta AKP'nin halk desteğinin artacağı yorumunu yaptı. Bu şekildeki “kaybet-kaybet” seçeneğinden çıkış yolunun Anayasa Mahkemesi'nin bir uzlaşma formülü geliştirmesi olacağını kaydeden Martin, bunun da Başsavcı'nın ifade ettiği gibi AKP'nin İslamileştirme gündemini dizginleme ve aynı zamanda Türk siyasi arenasındaki yerini korumasına izin verilmesi olabileceğini vurguladı.

‘CHP kendini yenilemeli'

Makalesinin sonunda Türkiye'deki muhalefet partilerini de eleştiren Martin, muhalefet partilerinin kendilerini ve Türk siyaset sistemini reform etmeye ihtiyaçları olduğunu savundu. Mali işler ve milletvekili adaylarının belirlenmesiyle ilgili tüm kararları veren parti liderlerini otokrat olarak niteleyen Martin, ana muhalefet partisi CHP'nin de yeniden güvenilirlik kazanması için parti liderliğinin ayrıntılı bir reforma ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Bazılarının Türkiye'nin siyasetinde gördüğü İslamlaşmaya karşı, yargı veya askeri müdahale seçeneklerini doğru bulmayan Martin, muhalefetin demokratik arenada demokratik mücadeleyle aralarındaki ihtilafların üstesinden gelip sivil toplum kuruluşlarının desteğini de alarak bir koalisyon kurmalarını önerdi.

Milliyet


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.07.2026
17:07
BESOB Başkanı Kurtaran:
BESOB Başkanı Kurtaran: 'Bingöl'ün parası Bingöl'de kalsın'
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Mesut Kurtaran, kentte yaklaşık 130 şubesi bulunan ulusal zincir marketlerin yerel ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirterek, 'Aylık milyarlarca lira Bingöl'den çıkıyor. Bu para Bingöl'de kalmalı.' dedi. Kurtaran, yerel esnafa da fiyat politikalarını gözden geçirme çağrısında bulundu.
11.07.2026
16:47
Bingöl`de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince son bir haftada gerçekleştirilen operasyonlarda 21 şüpheli yakalanırken, çeşitli suçlardan aranan 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
11.07.2026
15:39
MEB`de yönetici kadrolarına ek tazminat
MEB'de yönetici kadrolarına ek tazminat
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Millî Eğitim Bakanlığı'nda yönetici kadrolarında görev yapan ve belirli hizmet süresini tamamlayan öğretmenlere ek özel hizmet tazminatı verilmesinin önü açıldı. Düzenleme, il milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerini kapsıyor.
11.07.2026
02:25
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle uzman erbaşların sicil sistemi yeniden şekillendirilirken, bazı kamu kadrolarına 40 yaşına kadar personel alımının önü açıldı. Kanunda fiziki yeterlilik, sözlü sınav ve askerlik hizmetine ilişkin önemli değişiklikler de yer aldı.
10.07.2026
23:13
Kiğı`yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Kiğı'yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde serinlemek için girdiği çayda boğulan 15 yaşındaki Ali Kemal Övet, yaşamını yitirdi. Olay ilçede büyük üzüntüye neden oldu.
10.07.2026
23:11
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi 2. Dönem Seçimli Genel Kurulu'nda tek aday olarak seçime giren Yunus Kuyuldar, üyelerin oy birliğiyle Kent Konseyi Başkanlığına seçildi. Genel kurulda ayrıca 18 kişilik yeni Yürütme Kurulu da belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın