KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Ağustos 2026 Cuma
°C

Ince'den ince sözler

Engelliler haftasının başladığına dikkat çeken İHD Bingöl Şube Başkanı İnce: “Bir haftalığına da olsa engellilerin hatırlanacağı birkaç gün yaşayacağız” dedi.

Ince`den ince sözler
16 MAYIS 2012 ÇARŞAMBA 23:03
0
2079
0
AA aa

10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle İHD Bingöl Şubesi, Özel Bir Umut Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim gören engellileri ziyaret etti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şube Başkanı Mehmetcan İnce'nin Başkanlığı'nda gerçekleşen ziyarette dernek yöneticileri ve üyeleri de katıldı. 

Ziyaret ile ilgili açıklama yapan İnce: “Engelliler Haftası başlıyor. Böylece bir haftalığına da olsa engellilerin hatırlanacağı birkaç gün yaşayacağız. Kuşkusuz ayrımcılıkla mücadelenin en önemli sahalarından biri olan engelli haklarının, sorunlarının ve çözümlerinin bir haftaya sığması mümkün değil. Fakat böyle gün ve haftalar, hatırlamak için uygun fırsatlar sunuyor. Engellilerin hakları da bunlardan biri. Dünya üzerinde 600, ülkemizde ise 10 milyon civarında insanı doğrudan; yakınları hesaba katıldığında ise birkaç katı kadar bir nüfusu dolaylı etkileyen bu sorun karşısında eşitliği ve ayrımcılık karşıtlığını içermeyen hiçbir öneri gerçek çözüme katkı sunmuyor. Uzun yıllar boyunca BM düzeyinde; Engellilerin haklarını güvence altına alan bir sözleşmenin hazırlanması için mücadele eden insan hakları ve engelli örgütleri, 2006 yılı Aralık ayında sözleşmenin hazırlanıp imzaya açılmasıyla önemli bir kazanım elde ettiler. Türkiye'nin onayladığı bu sözleşme; imzacı ülkelere engelliler için Eğitim, İstihdam, Sosyal ve siyasi katılım, Sosyal güvenlik ve yoksulluk alanlarında özel önlemler alma sorumluluğu getirmektedir. Şimdi engelli örgütleri ile insan hakları savunucuları tek tek ülkelerde “BM Engellilerin Hakları Sözleşmesi”ne uygun koşulların yaratılması için mücadele ediyor. Türkiye'de engellilerin sosyal ve siyasal eşit katılımını sağlayacak önlemlerin alınması yerine, engellileri toplumun “acıma” duygusuna teslim eden, engellileri “muhtaca ” biçiminde algılayan yaygın anlayış devam ediyor. Türkiye için bunun en somut örneği yıllar süren mücadelenin sonunda kabul edilen ve “Özürlüler Yasası” adıyla anılan 5378 Sayılı Yasa. Bırakalım bu sorun alanına çözüm getirmeyi, temel beklentiler olarak sayılabilecek “ayrımcılığın önlenmesi”, “engellilerin kendileri ile ilgili karar alma ve uygulama süreçlerinde söz sahibi olmaları”, “fırsat eşitliğinin sağlanması”, “etkili hak arama mekanizmalarının oluşturulması” ve dolayısıyla ihlallere dönük “yaptırımsızlık halinin ortadan kaldırılması” konularında hiçbir açılım sunmamaktadır. Yasanın kabulünün üzerinden 6 yıl geçmesine karşın, yasa engellilerin gündelik hayata katılımları, eğitim ve istihdam gibi temel problemlerinde hiçbir ilerleme sağlamadı. Bu nedenle İnsan Hakları Derneği olarak, 10–16 Mayıs Engelliler Haftası'nda, öncelikle engelli örgütlerini ve diğer toplumsal yapıları mevcut “5378 Sayılı Özürlüler Yasası”nın ayrımcılık karşıtı ve BM Engellilerin Hakları Sözleşmesi'ne uygun bir anlayışla yeniden düzenlenmesi için tutum takınmaya, hükümeti ve TBMM'ni engelleri kaldıracak önlemleri almaya ve yasal düzenlemeleri yapmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.08.2026
02:27
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Bingöl Belediyesi, 500 yataklı yeni devlet hastanesinin kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını tamamladı. Hastane yerleşkesine toplam 617 metrelik altyapı hattı döşendi.
14.08.2026
02:26
Bingöl`de yerel basına İŞKUR`dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de yerel basına İŞKUR'dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de basın sektörüne İŞKUR'dan 9 aya kadar destek sağlanırken, program sonrasında en az 9 ay da istihdam şartı getirildi.
14.08.2026
02:25
Kadim Aşiretler Federasyonu`ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu'ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu Bingöl İl Temsilcisi Erkan İŞERİ 'Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni olumlu, stratejik ve hayırlı bir adım olarak gördüklerini açıkladılar.
13.08.2026
10:43
Bingöl`de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Bingöl'de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Göynük Çayı'nda görülen iki su samuru, dron kamerasına yansıdı. IUCN'nin 'nesli tükenme tehlikesine yakın' kategorisinde yer alan türün görüntülenmesi, bölgedeki doğal yaşam açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.
13.08.2026
10:17
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan dönemi için sıfırlandı. Düzenlemenin pompaya yansıması halinde litre fiyatında yaklaşık 9,25-9,30 lira arasında indirim oluşabileceği belirtiliyor. Sonraki aylarda ise yıl sonuna kadar her ay 3'er lira artırılarak belirlenecek.
13.08.2026
10:01
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Uluslararası bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, Erzincan Havzası ile Bingöl'ün Yedisu ilçesini kapsayan Karlıova Üçlü Eklem bölgesinin altında iki ayrı sığ magma rezervuarı tespit edildi. Çalışma, deprem ve volkanik risklere ilişkin önemli veriler ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın