KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Eylül 2024 Pazar
°C

Ihd: beş mahpusun yanarak ölmesi affı olmayan bir vahşettir

İHD Bingöl Şube Başkanı Nihat Aksoy, &';Beş mahpusun yanarak ölmesi affı olmayan bir vahşettir” dedi.

Ihd: beş mahpusun yanarak ölmesi affı olmayan bir vahşettir
19 EYLÜL 2011 PAZARTESİ 06:42
0
1403
0
AA aa

İnsan Hakları Derneği (İHD), Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde, Van'dan İstanbul'a mahkum götüren cezaevi aracında beş kişinin yanarak yaşamını yitirmesini, "affı olmayan bir vahşet" şeklinde değerlendirdi.

İHD Bingöl Şube Başkanı Nihat Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, görevlilerin kurtulduğu; ancak kaçabilecekleri ihtimaliyle mahpusların bulunduğu kısmın kapılarının açılmadığını ifade ederek, beş insanın yaşamlarından sorumlu olan tüm görevlilerle ilgili soruşturmanın en kısa zamanda yapılması ve bu insanların ölümüne sebep olanların cezalandırılmasını istedi.

Kişiyi özgürlüğünden yoksun bırakan yetkililerin, aynı zamanda temel hakların korunması ve insan onuruyla bağdaşmayacak muamelede bulunmasına ilişkin temel yükümlülükleri bulunduğu vurgulayan Aksoy, açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"İHD, cezaevleriyle ilgili yapmış olduğu çalışmalarda ve hazırladığı raporlarda cezaevlerinde, sevklerde, hastane ve mahkemelere gidişlerde ring araçlarında yaşanan kötü muamele, zaman zaman yaşatılan şiddet, havasız kalma, hücreler oluşturulduğu için hareket kısıtlanması yaşanması, kelepçe takılması, uzun yolculuklarda bile bu kelepçelerin çıkarılmaması ve buna bağlı olarak mahpusların bu araçlara binmemek için birçok haklarından vazgeçtiklerine dikkat çekmiştir. Ceza ve infaz kanunu nakillerde alınacak tedbirler madde 58(2)'de "Hükümlü havalandırma ve ışık durumu yetersiz araçlarla eziyet verici ve onur kırıcı şekilde nakledilemez' hükümleri yer almaktadır. İnsana reva görülen bu muameleyi de kamuoyunun iyi bilmesi ve vicdanlarında muhasebe yapmasını umut ediyoruz. Bu acı ve unutulması çok zor olan olayda yaşamını yitiren beş canın yakınlarına başsağlığı diliyoruz."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın