KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Temmuz 2026 Salı
°C

Iban'ı olmayan banka işlemi yapamayacak

Merkez Bankası'nın Uluslararası Banka Hesap Numarası hakkındaki Tebliği gereğince 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren IBAN'ı olmayan banka işlemi yapamayacak...

Iban`ı olmayan banka işlemi yapamayacak
15 ARALIK 2009 SALI 14:20
0
1262
0
AA aa

Merkez Bankası'nın Uluslararası Banka Hesap Numarası hakkındaki Tebliği gereğince 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren para transferlerinde, transferlerin hızlı, hatasız gerçekleştirilmesi amacıyla belli bir standarda göre oluşturulan ve uluslararası banka hesap numarası anlamına gelen IBAN istenecek.

AA muhabirinin, Türkiye Bankalar Birliği'nin IBAN hakkındaki bilgilendirme notundan derlediği bilgiye göre, Avrupa Bankacılık Standartları Komitesi (ECBS) tarafından geliştirilmiş, uluslararası bir banka hesap numarası standardı olan IBAN, kısa zamanda önce Avrupa, sonra diğer ülkeler tarafından benimsendi.

Para transferine konu olabilecek hesaplar için üretilen ve en fazla 34 alfanumaretik karakterden oluşan IBAN'ın ilk iki hanesi ülke kodu, izleyen iki haneyi kontrol karakteri ve sonraki haneler ise her ülkenin kendi kararlaştıracağı standart müşteri hesap numarasından oluşuyor.

IBAN'IN AVANTAJI

Derlenen bilgide, IBAN'ın en önemli avantajı, içerdiği kodlar ve kontrol rakamları sayesinde başka, hatta yabancı bir bankaya bile ait olsa, formatının geçerliliğinin sorgulanabilmesi amaçlanıyor.

Banka müşterilerinin, para gönderecekleri kişinin kendisine verdiği IBAN'ın geçerli bir formata sahip olup olmadığının öğrenebildiği sistemde, yapılacak olası yanlışlıklarında önüne geçilebiliyor.

TÜRKİYE'DE IBAN

Türkiye'de IBAN'la ilgili çalışmaların 2003 yılında Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde kurulan çalışma grubu aracılığıyla başlanıldığı belirtilen bilgide şöyle deniliyor:

''Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde kurulan çalışma grubu aracılığıyla 2003 yılında başlanılan çalışmaların sonucunda Türkiye IBAN standardı belirlenmiş ve 1 Eylül 2005 tarihinden itibaren bankacılık işlemlerinde kullanılması kararlaştırılmıştır.

Söz konusu tarihten bu yana bankalarımızda para transferine konu olabilecek hesaplar için IBAN üretilmekte ve IBAN kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

Türkiye IBAN'ı 26 haneden oluşmaktadır. İlk 2 hane ülkemizin uluslararası kodu olan TR'dir. İzleyen 2 hane kontrol basamaklarını oluşturmakta ve IBAN'ın doğrulanmasında kullanılmaktadır.

Sonraki 5 hane banka kodunu ifade etmektedir. Rezerv olarak ayrılan alan tek basamaklı olup, değiştirilene kadar sıfır olarak kabul edilmiştir. Son 16 hane ise banka hesap numarasını belirtmektedir.

Hesap numarası alanının oluşturulmasında bankalarımız arasında ortak bir standart yoktur. Bazı bankalar alfabetik karakterler de kullanırken, bazı bankalarımız sadece sayısal karakterler kullanmaktadır.

Bazı bankalar sadece hesap numarasını yazarken, bazıları hesap numarasının başına şube kodunu getirmektedir. Bazı bankalar ise hesap numarası yerine müşteri numarasını yazmayı tercih etmektedir.

Bazı bankalar hesabın döviz cinsini hesap numarasının içinde ifade ederken, bazıları bunu ayrıca belirtmektedirler.''

 IBAN'ın tanıtımı ve tekdüze olarak kullanımının sağlanması, kısa vadede zaman, emek ve maddi anlamda maliyet yaratacak olmasına rağmen uzun vadede sağlanacak güvenlik, operasyonel kolaylıklar ve otomasyonun yanında, uluslararası standartların uygulanmasında ve Avrupa Birliği müktesebatına uyum açısından önemli bir avantaj ve prestij sağlamakta olduğu kaydediliyor.

BANKA MÜŞTERİLERİ NE YAPACAK

Bilgi notunda, para transferi yapacak müşterilerin hesabının bulunduğu bankaya başvurması gerektiği hatırlatılırken, ''Müşteri, IBAN'ını öğrenmek için hesabının bulunduğu bankaya başvurmalı ve IBAN'ı almalıdır.

IBAN'ını alan müşteri, kendisine yapılacak para transferinde kullanılmak üzere IBAN'ını göndericiye bildirmelidir.

Para transferi yapacak olan müşteriler ise transferlerinin gerçekleştirirken alıcının mevcut hesap numarası yerine IBAN;ının yazmalı, bankalarına verecekleri transfer talimatlarında, alıcının IBAN'ının belirtmelidir.

Müşteriler, alıcının IBAN'ının bilinmediği durumlarda, bankalarına işlem bazında yazılı beyan vermek suretiyle transferi gerçekleştirebilir'' deniliyor.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.07.2026
16:05
`Ay Grubu` suç örgütüne operasyon
'Ay Grubu' suç örgütüne operasyon
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, elebaşılığını A.A.'nın yaptığı iddia edilen 'Ay Grubu' suç örgütüne yönelik İstanbul merkezli 7 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında Bingöl'de de belirlenen adreslere baskın yapıldı.
14.07.2026
13:42
Bingöl`de etkili hutbe sunumu yarışmasının il birincisi belli oldu
Bingöl'de etkili hutbe sunumu yarışmasının il birincisi belli oldu
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında düzenlenen 'Etkili Hutbe Sunumu Yarışması'nın Bingöl il finalinde birinciliği Bahçeli Köyü Camii İmam Hatibi Cihad Kalkan elde etti.
14.07.2026
13:06
Yabancı plakalı araç kullanımında yeni dönem
Yabancı plakalı araç kullanımında yeni dönem
İçişleri Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, gurbetçilerin Türkiye'de yabancı plakalı araç kullanımıyla ilgili yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçmek amacıyla uygulamada değişikliğe gitti.
14.07.2026
12:58
15-18 yaş arası çocuklara müebbet verilebilecek!
15-18 yaş arası çocuklara müebbet verilebilecek!
Suça sürüklenen çocuklara ilişkin teklif Meclis'e sunuldu. Teklifle birlikte 15-18 yaş arasın çocuklara artık müebbet hapis cezası verilebilecek. Teklif 7 kanun maddesinde değişiklik getiriyor. Yeni düzenleme ile anne ve babaların cezai sorumluluğu da artıyor.
14.07.2026
12:29
Grup Estare`ye Zazaca Çalışmalarından Dolayı Teşekkür Ziyareti
Grup Estare'ye Zazaca Çalışmalarından Dolayı Teşekkür Ziyareti
İdeal Eğitim Vakfı Bingöl İl Temsilcisi Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Dağılma, Zazaca müzik çalışmalarıyla öne çıkan Grup Estare'yi ziyaret ederek, dilin yaşatılmasına sundukları katkılardan dolayı ekibe teşekkür etti.
13.07.2026
14:09
Şerafettin Yaylası`nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu
Şerafettin Yaylası'nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu
Bingöl'de yıllar sonra yeniden huzurun sesiyle yankılanan Şerafettin Yaylası, bu kez sıra dışı bir misafiri ağırladı. Vali Cahit Çelik, protokolü geride bırakıp göçerlerin çadırına konuk oldu; ateş başında sohbet etti, dengbejleri dinledi, koyun kırptı, buz gibi dere suyunda yürüdü ve geceyi yaylada geçirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın