Son zamanlarda Bingöl'de artan trafik kazaları ve yol ağlarındaki sorunlarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi veren Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, önergesini Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.
Bingöl'de yıllardan beri gerek şehir içi gerekse de şehirlerarası yolların yapımının tamamlanmaması ve çevre yolundaki yaya güvenliğinin sağlanmamasından dolayı meydana gelen trafik kazalarında halkın çok sayıda ölüm, yaralanma ve maddi hasara maruz kaldığını ifade eden Baluken: “Bakanlığınıza sunduğumuz soru önergeleri, genel kurul çalışmalarında ve bürokratik girişimlerimize rağmen bu sorunların çözülmemesi ilimizde yaşanan ölümlerin devam etmesi haklı olarak halkımızın da tepki eylemlerine neden olmaktadır” dedi.
Baluken, önergede şu sorulara cevap aradı:
- Bingöl ilimizde Kurudere mevkiinden Kervansaray mevkiine uzanan çevre yolu üzerinde trafik güvenliğinin sağlanması için çok sayıda üst geçit ve sinyalizasyon sistemi kurulması gerekmektedir. Bu hizmetlerin şimdiye kadar verilmemesinden ötürü çok sayıda kaza olmuş, çok sayıda yurttaşımız yaşamını yitirmiştir. Yakın tarihte, çevre yolu kenarındaki öğrenci yurdunda kalan öğrenciler trafik kazası geçirmiş ve bir öğrencimiz yaşamını yitirirken üç öğrencimiz de yaralanmıştır. Kurudere'den Kervansaray mevkiine kadar olan çevre yolu üzerinde meydana gelen kazalarda son 10 yılda kaç kişi yaşamını yitirmiş veya yaralanmıştır? Sinyalizasyon sistemleri ve üst geçitler yapmaya yönelik bir çalışmanız var mıdır? Söz konusu mevkii boyunca hangi bölgelerde bu sistemleri kurmayı düşünüyorsunuz?
- Bingöl İl Trafik Komisyonu'nu 4 Nisan tarihli toplantısında çevre yolu üzerinde üst geçitler yapma kararı almış mıdır? Bu karar alınmışsa, neden uygulanmamıştır? Karar uygulayıcıların sorumluluğunu yerine getirmemesi sonucunda Nisan ayından beri çok sayıda yurttaşımız yaşamını yitirmiştir. Kararı uygulamayanların yaşanan ölümlerde sorumluluğu olduğunu düşünüyor musunuz?
- Bingöl kent merkezinin girişinden Kervansaray mevkiine kadar uzanan çevre yolu meskûn mahal niteliğinde olmasına rağmen yolla ilgili düzenlemeler neden çevre yolu izahatine göre yapılmıştır? Kavşak yapılan yerlerin etrafında işyerleri bulunan bazı kesimlere çıkar sağlama amaçlı bu tür bir uygulamaya gidildiği ifade edilmektedir. Söz konusu mevkiiyi kapsayan çevre yolu üzerinde kavşak yerleri hangi kriterlere göre belirlenmiştir? Kavşak yerleri belirlenirken bazı kesimlerin çıkarlarının gözetildiği belirlemesi hakkında düşünceleriniz nelerdir?
- 4- Biri 2011 yılının 10. Ayında, diğeri ise 2012 yılının 8. Ayında olmak üzere Bakanlığınıza sunduğumuz soru önergelerinde, Bingöl il merkezi ve çevre yollarının yapılmamasının ortaya çıkardığı hayati tehlikeler ve ihale süreçlerinde yaşanan akıl dışı fiyatlandırmaları tarafınıza iletmiştik. Söz konusu yollarla ilgili Bingöl ilinin hizmet almasını önemsemediğinizden mi yoksa yatırım yapma isteğiniz olmadığından mı bu önergelerimize cevap vermediniz? Bingöl kamuoyunun cevaplarını beklediği sorularımıza ne zaman cevap vermeyi düşünüyorsunuz?
- Gerek bizim soru önergelerimizi gerekse de Bingöl'deki sivil toplum örgütü ve basın mensuplarının gündemleştirmelerini dikkate almadığınız süre boyunca, Bingöl ilimizde ulaşımdaki kalitesizlik nedeniyle yaşanan birçok kazada onlarca yurttaşımız yaşamını yitirmiştir. Yıllardır bitirilemeyen Bingöl-Elazığ, Bingöl-Diyarbakır, Bingöl-Muş, Bingöl-Erzurum şehirlerarası yollarında Bakanlığınız dönemince kaç trafik kazası yaşanmıştır? Bu kazalarda kaç kişi yaşamını yitirmiştir? Bu yollardaki kazalarla ilgili ihmalin siyasi sorumluluğu kimdedir?
- Bingöl ili çevre yolu üzerinde bulunan Sanayi Sitesi önündeki alt geçitin yapım süreci ve hizmet durumu ile ilgili ciddi sorunlar mevcuttur. Yaya güvenliğinin sağlanmadığı ve alt geçit yapımının işlevsiz olduğu Bingöl kamuoyunca tartışılmaktadır. Söz konusu bu alt geçit ile gerek iş yapımı gerekse de işlevsizlik açısından ortaya çıkan sorunlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Proje aşamasında NATO Boru hattının fark edilmemesinden ötürü alt geçidin yapımı aşamasında fazladan yüklenilen maliyet ne kadardır?
- Başbakan, şahsınız ve bir AKP'li Bingöl Milletvekili arasında Bingöl'de Viyadük yapımı ile ilgili yaşanan polemik basına yansımıştır. Bingöl halkı için önemli olan polemikler değil, Çapakçur Köprüsü'nün yerine Viyadük yapılıp yapılmayacağıdır. Viyadük yapılmamasından ötürü her yıl onlarca Bingöllü yurttaşımız yaşamını yitirirken sizin durumdan haberdar olmamanızın siyasi sorumlusu kimlerdir? Bakanlar Kurulu'nda sizinle beraber yer alan diğer Bingöl Milletvekilinin Viyadük yapımı ihtiyacı ile ilgili sizleri bilgilendirmemesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Elazığ'da bir havaalanı varken, ikinci bir uluslararası havalimanı yapılmıştır. Bingöl'de ise havaalanı 17 yıldır bitirilememiştir. Basına yansıyan telefon görüşmenizde, Kalkınma Bakanı olan Bingöl Milletvekiline havaalanı yolu ile ilgilenmesi gerektiğini söylemiştiniz. Mevcut durumda; Elazığ'da birisi uluslararası uçuşa uygun olmak üzere iki havaalanı varken, Bingöl ilimizde havaalanının halen faaliyete geçmemiş olmasını AKP'li Bingöl ve Elazığ milletvekillerinin konuyla ilgili duyarlılıkları üzerinden mi değerlendirmektesiniz?”