KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2026 Cumartesi
°C

Hatice belgin 'sivil şehit' olacak

Bingöl’de canlı bombanın üzerine kapanarak canı pahasına büyük bir faciayı önleyen dört çocuk annesi Hatice Belgin’i örnek alan hükümet, şehit yakınları ve gazilerle ilgili düzenlemede ‘sivil şehitlik’ kavramına yer verdi.

Hatice belgin `sivil şehit` olacak
31 OCAK 2012 SALI 10:40
0
2387
1
AA aa

Çocukları için canlı bombaya sarılan anne sivil şehit olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile başlatılan şehit yakınlarına yapılan yardımların ve gazilerin özlük haklarının iyileştirilmesi çalışmaları son aşamaya geldi. Sivil şehitlik kavramının da yer aldığı düzenlemede, şehit yakınlarına ödenen tazminat tutarlarının arttırılması, şehit yakınlarına kamuda ikinci iş imkanı sağlanması ve aylıkların yükseltilmesi yer alıyor. Edinilen bilgiye göre, pakette şehit yakınlarının ve gazilerin özlük hakları ile ilgili radikal düzenlemeler getiriliyor. Bu düzenlemelerin başında ise Bingöl'de canlı bombanın üzerine atlayarak 3 çocuğunu ve çevredeki vatandaşların hayatını kurtaran Hatice Belgin örnek alınarak yapılan değişiklik geliyor. Taslakta düzenleme ile, sivil şehitlik tanımı getiriliyor. Buna göre, Hatice Belgin gibi terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlar da şehit sayılıyor. Ve yakınları da şehit yakınlarına sağlanan tüm haklardan yararlanabiliyor. Yine mevcut düzenlemelerde, operasyondan önce veya operasyona hazırlık aşamasında hayatını kaybeden kişilerle ilgili farklı uygulamalar söz konusu olabiliyor. Yeni taslakta, bu farklılık tamamen ortadan kaldırılıyor. Bu düzenleme ile, operasyondan önce veya operasyondan dönerken şehit düşen Mehmetçiklerin yakınları da, operasyonda şehit olan Mehmetçiliklerin yakınları ile aynı haklara sahip olacaklar.

Mevcut düzenlemelere göre, şehit yakınlarına kamuda bir kişiye iş imkanı veriliyor. Taslak ile bu sayının ikiye çıkarılması planlanıyor. İki kontenjandan birisi şehidin eşi ve çocuklarına diğeri de anne-baba ya da kardeşlere yönelik olacak. Ayrıca, şehit ve yakınlarına bağlanan maaşların tutarları ile ödenen tazminatlar da arttırılacak. Aylık için gerekli olan muhtaçlık ve malullük şartı da kalkacak. Şehit yakınları ile gazilerin özlük haklarının iyileştirilmesinde, bedelli askerlik uygulamasından sağlanacak gelirlerin kullanılması planlanıyor. Bedelli askerlikle ilgili çıkarılan kanunda, elde edilecek gelirlerin şehit yakınlarına kullanılmasına ilişkin hükme yer verilmişti. Bedelli gelirlerinin yetmemesi halinde ise, düzenlemeler için bütçeden kaynak aktarılacak.

‘Allahını seversen patlatma' diyerek canlı bombaya sarılmıştı

Bingöl'de 29 Ekim 2011'de 4 çocuk annesi Hatice Belgin, bayram alışverişi için gittiği mağazanın önünde, çocuklarını korumak için canlı bombanın üzerine atladı. Tanıkların ifadelerine göre canlı bombayı farkeden fedakar anne “Allahını seversen patlatma” diyerek canlı bombaya sarıldı ve daha büyük bir felaketi önledi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
fırat (@Misafir_7870)
01 Şubat 2012 Çarşamba 16:57
Şehitler arasında şimdiye kadar ayrım yapılması bizleri derinden üzmüştür . eğer devletimiz Şehit olarak kabul etmiş ise bunun iyisi kötüsü olmamalı bütün şehitlerin eşit şekilde tutulması ve haklardan faydalanmaları gerekmektedir.
Bu konularda gerekli yardımlarınızı beklemekteyiz.
15.05.2026
20:21
Bingöl`den
Bingöl'den '#temizekranhareketi' Çağrısı
Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, Türkiye genelinde eş zamanlı yapılan ortak açıklamayla televizyon ve dijital platformlardaki içeriklere tepki gösterdi. Platform, '#temizekranhareketi' etiketiyle başlatılan sosyal medya kampanyasına destek çağrısında bulundu.
14.05.2026
18:52
Bingöl Üniversitesi`nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi'nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi bünyesinde, 'Bingöl Mutfağına Özgü Heftkat/Parğaç Böreğinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin Ortaya Konması ve Tescillenmesi' başlıklı proje kapsamında Bingöl Hotkat/Heftkat Böreği'nin coğrafi işaret sürecine ilişkin sunum ve duyusal analiz çalışmaları gerçekleştirildi.
14.05.2026
18:35
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl'de katılımcı yönetişim anlayışının güçlendirilmesi ve engelli bireylerin yerel karar alma süreçlerine daha aktif katılım sağlaması amacıyla Bingöl Kent Konseyi bünyesinde Engelli Meclisi kuruldu.
14.05.2026
17:48
DEM Parti`den
DEM Parti'den 'Barış İçin Adım At' Yürüyüşü Çağrısı
DEM Parti Bingöl İl Başkanlığı, 'Barış İçin Adım At' temasıyla düzenlenecek yürüyüş için vatandaşlara çağrıda bulundu. DEM Parti Bingöl İl Başkanı Sedat Ormangören, 16 Mayıs 2026 Cumartesi günü gerçekleştirilecek programa tüm halkın davetli olduğunu söyledi.
14.05.2026
14:03
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Yeniden Refah Partisi kontenjanından Genç Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Ecz. Ahmet Nuri Dener, Başkan Yardımcılığı görevinden ve Yeniden Refah Partisi üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.
14.05.2026
13:42
Bingöl`de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Bingöl'de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) kapsamında Bingöl köylerine yönelik 2026 yılı yatırım bütçesini yönetecek isimler yapılan seçimle belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın