KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Hant: adalet yerini buldu

Danıştay'ın sözleşmeli personeller hakkındaki kararının sevindirici olduğunu belirten Sağlık-Sen Şube Başkanı Nedim Hant: “Sözleşmeli personellerimizin tüm haklarını alma konusundaki mücadelemiz sürecek” dedi...

Hant: adalet yerini buldu
19 AĞUSTOS 2009 ÇARŞAMBA 08:13
0
1302
0
AA aa
Sağlık-Sen'in sözleşmeli personel uygulamalarından kaynaklanan adaletsizliğe karşı verdiği hukuk mücadelesinde yeni bir zafer elde edildi. Daha önce sözleşmeli personelin hastalık izninde 30 gün sınırının kaldırılması, becayiş hakkı, intibak hakkı, gibi birçok konuda hukuksal mücadele sonucu kazanımlar elde eden Sağlık-Sen, son olarak; döner sermaye gelirinin yetersiz kalması halinde sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesini feshetme yetkisi veren düzenlemenin iptali için Danıştay'a dava açmıştı.

Danıştay 12. Dairesi, döner sermaye gelirlerinin düşmesi halinde idareye fesih hakkı tanıyan hizmet sözleşmesinin 9/c maddesinin yürürlüğünü Sağlık-Sen'in talebi doğrultusunda durdururken, kamudaki sözleşmeli personel uygulamaları hakkında çarpıcı görüşler ortaya koydu.

Danıştay 12. Dairesi, sözleşmeli personel istihdamının zaruri ve istisnai hallerde yapılması gerektiği halde, yaygın ve asli bir istihdam türü haline geldiğine işaret ederek, şu tespitlerde bulundu:

–Sözleşmeli Personel, Genel idare usullerine göre sürekli ve asli bir görevi yürütür hale gelmiştir.


–Sözleşme kuralları taraf iradeleri ile sözleşme serbestisi sınırları içerisinde belirlenmemektedir.


–Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına Dair Esaslar, gelişen insan hakları ve özgürlüklerine rağmen, çalışanların haklarının korunması ve sözleşmeli personel olarak istihdam edilen kamu çalışanlarının, çalışmalarının karşılıklarının telafi edilmesi bakımından, çağdaş çalışma yaşamına uygun kriterler ve koşullar bulunmaması nedeniyle ihtiyaca cevap verememektedir.


“HUKUK DEVLETİ İLE BAĞDAŞMAZ”

Davayı görüşen Danıştay 12. Dairesi kararında, söz konusu düzenlemenin, çalışanı sürekli olarak işini kaybetme tehdidi altında bırakacağı, bireyin çalışma huzuru ve güvenini ortadan kaldıracağı görüşüne yer verdi.

Danıştay 12. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde, devletin çalışanların huzur ve güvenini sağlamakla yükümlü olduğuna vurgu yapılarak, sözleşmenin nasıl feshedileceğine ilişkin usullerin sözleşme kavramının niteliğine uygunluk arz etmesi gerekmekte olduğu,  söz konusu düzenlemenin ise bu açıdan hakkaniyetle ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığı ifade edildi.

“YARGININ KARARI İDAREYE HUKUK DERSİ”

Sağlık – Sen Bingöl Şube Başkanı Nedim Hant, asli bir istihdam politikası haline dönüşen sözleşmeli personel uygulamasının kamuda ayrımcılığı büyüten, çalışma barışını ve huzuru tehdit eden en büyük sorun haline geldiğini belirterek, Danıştay 12. Dairesinin verdiği kararın kamudaki sözleşmeli personel adaletsizliğini çok iyi özetlediğini söyledi.

Toplu görüşmelere yetkili sendika olarak katılan Sağlık-Sen'in temel talepleri arasında sözleşmeli personele kadro hakkı da bulunduğunu hatırlatan Hant, şu açıklamalarda bulundu: “Toplu görüşmelerde sözleşmeli personel sorunları 19 Ağustos tarihindeki oturumda görüşülecektir. Aynı çatı altında aynı işi yapan insanlardan birisine verilen haktan diğerinin mahrum bırakmakla çalışma barışını ve huzuru korumak mümkün değildir. Bu nedenle kamuda sözleşmeli personel uygulaması sona ermelidir ” şeklinde konuştu.


Bingol Kent HAber/Bingol Medya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın