KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Temmuz 2026 Pazartesi
°C

Hanedan çatırdıyor

Yunanistan seçimlerinde Yorgo Papandreu'nun ikinci kez Yeni Demokrasili Kostas Karamanlis karşısında hezimete uğraması babasının kurduğu Pasok partisinde lider arayışını tetikledi.

Hanedan çatırdıyor
18 EYLÜL 2007 SALI 09:11
0
966
0
AA aa
Eski Kültür Bakanı Evangelos Venizelos aday olduğunu açıklarken, başka adayların da çıkması bekleniyor. Seçimleri hafif sıyrıklarla atlatan Karamanlis ise reformlarla yoluna devam edecek.

SEREZ'li Karamanlisler hanedanlığı ile birlikte Yunanistan'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra siyaset hayatına damgasını vuran Papandreular hanedanlığı çatırdıyor. Pazar günkü seçimlerin mağlubu Yorgo Papandreu, babası Andreas'ın 1975 yılında kurduğu Pasok Partisi'nin liderliğinden uzaklaştırılmma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Papandreu seçim sonuçlarının kesinlik kazandığı dün sabahın ilk saatlerinde "partinin güvenoyuna başvuracağını" açıkladı. Pasok'taki muhalefetin başını çeken eski Kültür Bakanı Evangelos Venizelos "yarışta ben de varım" dedi. Yunanistan'ın eski AB Komisyonu üyesi Ana Dimandopulu'nun da liderlik yarışına aday olabileceği belirtildi. 2004 seçimleri öncesi Yeni Demokrasi Partisi'nden (ND) Karamanlis'e yenileceğini anlayan eski başbakan Kostas Simitis sonucu değiştirebileceği umuduyla o dönem dışişleri bakanı olan ve son derece popüler Papandreu'ya Pasok liderliği yolunu açmıştı. Papandreu'u 2004'deki ilk seçim yenilgisine tahammül eden Pasok tabanında ikinci yenilgiden sonra bardak taştı. Papandreu, Pasok'da 1981 yılından bu yana en düşük oyunu aldığı lider olarak tarihe geçti. Pasok hem sola hem de aşırı milliyetçi LAOS partisine yüzde 2.5 oranında oy kaptırdı.

KOSTAS NASIL KAZANDI

Karamanlis, üçbuçuk yıllık iktidarın getirdiği yıpranma ve seçim öncesi dönemdeki "yangınlar fiyaskosu" yüzünden yüzde 3.5 oranında oy kaybetmesine rağmen seçimleri kazanması ve iktidarını koruması büyük başarı. Yangınzedelere keseni ağzını açması ve rakibi Papandreu'nun "başbakan olarak" seçmeni ikna edememesi Karamanlis'e zor da olsa galibiyeti getirdi. Ancak, 300 üyeli Yunan parlamentosunda 152 sandalye gibi hassas bir çoğunluğa sahip Karamanlis'in karşısında artık çok daha güçlü bir muhalefet var.


Hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.07.2026
14:09
Şerafettin Yaylası`nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu
Şerafettin Yaylası'nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu
Bingöl'de yıllar sonra yeniden huzurun sesiyle yankılanan Şerafettin Yaylası, bu kez sıra dışı bir misafiri ağırladı. Vali Cahit Çelik, protokolü geride bırakıp göçerlerin çadırına konuk oldu; ateş başında sohbet etti, dengbejleri dinledi, koyun kırptı, buz gibi dere suyunda yürüdü ve geceyi yaylada geçirdi.
13.07.2026
13:33
Muhtar Dinler;
Muhtar Dinler; 'Mağduriyetler giderilmeden yeni projeye onay verilmemeli'
Bingöl'ün Solhan ilçesi Kale Köyü Muhtarı Selim Dinler, ÇED sürecinde sunulmak üzere hazırladığı dilekçede, Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Yardımcı Kaynak GES Projesi'ne köy halkı adına itiraz ettiklerini açıkladı. Dinler, önceki projelerden kaynaklanan mağduriyetler giderilmeden yeni projeye onay verilmemesini istedi.
13.07.2026
13:19
Başsavcı Akın görevine başladı
Başsavcı Akın görevine başladı
HSK'nın 2026 Yaz Kararnamesi ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atanan Uğur Akın, bugün itibarıyla görevine başladı. Akın'ın göreve başlamasıyla Bingöl Adliyesi'nde yeni dönem resmen başladı.
13.07.2026
13:08
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü yakalandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda, çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde ve silah da ele geçirildi.
13.07.2026
01:50
Bingöl`e Yeni Sosyal Hizmet Merkezi İçin İhaleye Çıkılıyor
Bingöl'e Yeni Sosyal Hizmet Merkezi İçin İhaleye Çıkılıyor
Bingöl'de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde yapılacak Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü binası ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) binası için yapım ihalesi gerçekleştirilecek.
13.07.2026
01:49
Bingöl`deki Spor Tesislerinde Yangın Güvenliği Güçlendirilecek
Bingöl'deki Spor Tesislerinde Yangın Güvenliği Güçlendirilecek
Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, bağlı tesislerde yangın güvenliğinin güçlendirilmesi amacıyla yangın alarm sistemlerinin bakım, onarım ve kurulum işi için ihaleye çıkıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın