KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Haziran 2026 Perşembe
°C

Halkbank'ta 39 dakikalık bilmece

Önceki gece Türk bankacılık tarihinde görülmemiş bir olay yaşandı. Halkbank'ın internet üzerinde yayımladığı döviz kurları tablosunda, dolar ve avro neredeyse yarı yarıya düşük fiyatta gösterildi.

Halkbank`ta 39 dakikalık bilmece
02 EYLÜL 2018 PAZAR 18:04
2
2601
0
AA aa

6,55 olan dolar 3,72 liradan, 7,62 olan avro 4,32 liradan işlem gördü. Sosyal medyadaki kullanıcılardan bazıları, bu kurlar üzerinden döviz aldıklarını iddia etti. Hatta dekontunu paylaşanlar oldu. 39 dakika süren bu işlemler sırasında 3 milyon dolar ve 500 bin avroluk işlem yapıldığı iddia edildi. Hatanın fark edilmesi üzerine, halkbank.com. tr'ye erişim sağlanamadı. Bankanın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Döviz kurlarının sisteme aktarılmasında kullanılan dış kaynaklı üçüncü parti bir yazılımda meydana gelen sistemsel ve operasyonel bir hata nedeniyle, piyasa kapanışı sonrasında, kısa bir süre için bankamız döviz kurları, olması gerekenden farklı olarak yayınlanmış ve internet şubesi üzerinden hatalı kur seviyelerinden kısıtlı işlem yapılabilmiştir. Söz konusu işlemlere müdahale edilerek, müşterilerimizin ve bankamızın zararına sebebiyet verilmemiştir” denildi. Banka, yasal haklarını kullanarak bu işlemleri iptal etme yoluna gidecek. Böylece paniğe ve şüpheye sebep verilmeden, herkesin hakkı korunacak.

3 SENARYO MEVCUT

Birinci senaryoya göre, birileri ya kasıtlı ya da hata sonucu, bankanın kur akışına müdahale etti. Kur savaşı ile Türkiye'ye karşı harekete geçen ABD, bu defa bilgi sağlayıcı Bloomberg üzerinden Türkiye'yi hedef aldı. Kuruluş, zaten ABD'nin hedefindeki Halkbank'ı manipüle ederek, kaos oluşturmaya çalıştı. İkinci senaryo da, siber saldırı. Bu saldırılar özellikle bankacılık sistemine yoğunlaşıyor. Ancak başta savunma sanayii ve bankacılık olmak üzere, stratejik kurumlarda bu saldırılara karşı etkin önlemler alındığı ve kendini sürekli güncellediği biliniyor.

Üçüncü senaryonun ise temelinde algoritma yatıyor. İnternet şube kur fiyatları, uluslararası piyasada geçen kurlara endekslidir. Gündüz riskler düşüktür, düzenli piyasa akışı vardır. Ancak piyasaların kapalı olduğu saatlerde, Türkiye'de bankalar geniş bir alış-satış kuru ilan ederler. Temkinli olmak için marjı açarlar, güvenlik algoritmaları koyarlar. Gece saatlerinde de bu algoritmalar devreye girer, ortalama bir fiyat belirler. Burada yabancı terminalden gelen farklı bir rakam sonucu, algoritma, öngörülmemiş bir fiyat geçmiş olabilir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.06.2026
11:58
Karne Sevinci Bingöl`de Şenliğe Dönüşecek
Karne Sevinci Bingöl'de Şenliğe Dönüşecek
Bingöl Belediyesi, eğitim-öğretim yılının sona ermesiyle birlikte karne heyecanı yaşayan çocuklar için renkli bir şenlik programı hazırladı. 26 Haziran Cuma günü gerçekleştirilecek etkinlikte çocuklar, birbirinden eğlenceli gösteri ve aktivitelerle yaz tatiline coşkulu bir başlangıç yapacak.
25.06.2026
11:47
12Bingölspor`da Gözler 6 Temmuz`a Çevrildi
12Bingölspor'da Gözler 6 Temmuz'a Çevrildi
Yeni başkanını arayan 12Bingölspor'da yeni kongre tarihi açıklandı. 6 Temmuz'da yapılacağı ilan edilen kongre için Kulüpten yapılan açıklamada; 'Kulübümüzün geleceğine katkı sunmak isteyen tüm üyelerimizi ve spor camiamızı genel kurul toplantısına katılmaya, kulübümüze sahip çıkmaya ve yönetime talip olmaya davet ediyoruz.'
24.06.2026
20:18
Beymar Gross Simani Mahallesi`nde Hizmete Açıldı
Beymar Gross Simani Mahallesi'nde Hizmete Açıldı
Bingöl'ün yerel market zincirlerinden Beymar, Simani Mahallesi'nde hizmete açtığı yeni gross marketle toptan ve perakende sektöründeki yatırımlarına bir yenisini ekledi.
24.06.2026
19:32
Bingöl`de arsız hırsız polisten kaçamadı!
Bingöl'de arsız hırsız polisten kaçamadı!
Bingöl'de polis ekiplerince yakalanan şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
24.06.2026
18:50
Emlak ve Araç İlanlarına Sıkı Denetim! 286 Bin TL`ye Kadar Ceza Uygulanabilecek
Emlak ve Araç İlanlarına Sıkı Denetim! 286 Bin TL'ye Kadar Ceza Uygulanabilecek
BESO Başkanı Zülküf Alpay, sosyal medya üzerinden yapılan taşınmaz ve taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kurallarına uyulması gerektiğini belirterek esnafı uyardı.
24.06.2026
18:38
Minik Yüreklerden Efrayim Bebeğe Umut
Minik Yüreklerden Efrayim Bebeğe Umut
Bingöl'de devlet koruması altındaki çocuklar, SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisine destek olmak için harçlıklarını bağışladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın