KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mayıs 2026 Cuma
°C

Hak Sahipleri; 'Bu Bir Ayrıcalık Değil, Gecikmiş Hak'

Bingöl'ün Genç ilçesinde Şehit Ahmet Boz Caddesi'nde planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili 36 hak sahibi kamuoyuna açıklama yaptı. Yaklaşık 10 yıldır çözüm beklediklerini belirten hak sahipleri, 6 kat imar düzenlemesinin mağduriyeti gidermeye yönelik olduğunu vurguladı.

Hak Sahipleri;
22 NİSAN 2026 ÇARŞAMBA 10:32
0
855
0
AA aa

Bingöl'ün Genç ilçesinde Şehit Ahmet Boz Caddesi'nde bulunan ve 1971 yılında inşa edilen deprem konutlarının hak sahipleri, kentsel dönüşüm sürecine ilişkin kamuoyuna yazılı açıklama yaptı. 36 hak sahibi adına yapılan açıklamada, ekonomik ömrünü tamamlayan konutların yaklaşık 10 yıldır dönüşüm beklediği, ancak bu süreçte herhangi bir somut adım atılamadığı ifade edildi.

Açıklamada, uzun süre önce boşaltılan yapıların zamanla metruk hale geldiği belirtilerek, alanın toplum düzenini tehdit eden olumsuzlukların yaşandığı bir noktaya dönüştüğü kaydedildi. Bu durumun yalnızca hak sahiplerini değil, çevrede yaşayan vatandaşları da olumsuz etkilediği vurgulandı.

10 Yılda 6 Müteahhit ile Görüşüldü

Hak sahipleri, yaklaşık 10 yıllık süreçte çözüm arayışlarının kesintisiz sürdüğünü belirterek, bu kapsamda 6 farklı müteahhit ile görüşmeler yapıldığını ancak ekonomik koşullar ve talep edilen ek maliyetler nedeniyle anlaşma sağlanamadığını bildirdi. Maddi imkânların sınırlı olması nedeniyle dönüşümün hayata geçirilemediği ifade edilerek, sorunun zamanla kronikleştiği dile getirildi.

Açıklamada ayrıca dönüşüm sürecinde yüzü aşkın hak sahibinden vekâlet toplandığı, aralarında şehir dışında, yurt dışında, cezaevinde bulunan ve sağlık sorunları yaşayan kişilerin de yer aldığı bu süreçte ciddi zorluklar yaşandığı kaydedildi.

İmar Düzenlemesiyle Sürecin Önü Açıldı

Hak sahipleri, çözüm amacıyla belediyenin devreye girdiğini belirterek, şehir plancısı kontrolünde yapılan planlama doğrultusunda mevcut 5 kat imar hakkının 6 kata çıkarıldığını aktardı. Söz konusu düzenlemenin kentsel dönüşümü kolaylaştıran ve hak sahiplerinin mağduriyetini gidermeye yönelik bir adım olduğu ifade edildi.

Kamuoyunda dile getirilen “6 katın deprem riski oluşturacağı” yönündeki iddialara da değinilen açıklamada, deprem güvenliğinin kat sayısından ziyade zemin etüdü, mühendislik hesapları ve yapı tekniğiyle ilgili olduğu vurgulandı. Yeni yapıların tünel kalıp sistemiyle ve güncel deprem yönetmeliklerine uygun şekilde inşa edileceği, gerekli görülmesi halinde zemin iyileştirme çalışmalarının yapılacağı belirtildi.

“Ada Bazlı ve Projeye Özel Bir Çalışma”

Yapılan düzenlemenin ada bazlı olduğu ve genel emsal teşkil etmeyeceği belirtilen açıklamada, projenin şehir plancısı kontrolünde hazırlandığı, tünel kalıp yapı sistemiyle planlandığı ve ilgili bakanlıklardan gerekli görüşlerin alındığı kaydedildi. Daha önce bölgede yapılan zemin etütlerinde yeraltı suyuna rastlanmadığı, alt tabakalarda yüksek dayanımlı zemin tespit edildiği ve taşıma gücünün yeterli bulunduğu da ifade edildi.

Hak sahipleri açıklamalarında, konunun siyasi tartışmalara konu edilmemesi gerektiğini belirterek, 36 ailenin 10 yıllık mağduriyetinin giderilmesine odaklanılması çağrısında bulundu. Belediye başkanı ve meclis üyelerinin sürece yönelik adımlarının önemli olduğu vurgulandı.

Açıklamanın sonunda hak sahipleri, alınan kararın bir ayrıcalık değil gecikmiş bir hakkın teslimi olduğunu, sürecin rant değil mağduriyetin giderilmesi amacı taşıdığını ve dönüşümün güvenli yaşam alanlarına geçiş için önemli bir adım olduğunu belirtti.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.05.2026
18:52
Bingöl Üniversitesi`nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi'nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi bünyesinde, 'Bingöl Mutfağına Özgü Heftkat/Parğaç Böreğinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin Ortaya Konması ve Tescillenmesi' başlıklı proje kapsamında Bingöl Hotkat/Heftkat Böreği'nin coğrafi işaret sürecine ilişkin sunum ve duyusal analiz çalışmaları gerçekleştirildi.
14.05.2026
18:35
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl'de katılımcı yönetişim anlayışının güçlendirilmesi ve engelli bireylerin yerel karar alma süreçlerine daha aktif katılım sağlaması amacıyla Bingöl Kent Konseyi bünyesinde Engelli Meclisi kuruldu.
14.05.2026
17:48
DEM Parti`den
DEM Parti'den 'Barış İçin Adım At' Yürüyüşü Çağrısı
DEM Parti Bingöl İl Başkanlığı, 'Barış İçin Adım At' temasıyla düzenlenecek yürüyüş için vatandaşlara çağrıda bulundu. DEM Parti Bingöl İl Başkanı Sedat Ormangören, 16 Mayıs 2026 Cumartesi günü gerçekleştirilecek programa tüm halkın davetli olduğunu söyledi.
14.05.2026
14:03
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Yeniden Refah Partisi kontenjanından Genç Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Ecz. Ahmet Nuri Dener, Başkan Yardımcılığı görevinden ve Yeniden Refah Partisi üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.
14.05.2026
13:42
Bingöl`de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Bingöl'de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) kapsamında Bingöl köylerine yönelik 2026 yılı yatırım bütçesini yönetecek isimler yapılan seçimle belirlendi.
14.05.2026
13:24
Valilik emri yayımlandı! Bingöl`de Kaçak Yapılara Sıkı Denetim!
Valilik emri yayımlandı! Bingöl'de Kaçak Yapılara Sıkı Denetim!
Bingöl Valiliği, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılaşmaların önlenmesine yönelik kapsamlı bir genel emir yayımladı. Bingöl Valisi Cahit Çelik imzasıyla yayımlanan '2026/1 Sayılı Genel Emir' kapsamında, özellikle köyler, yaylalar, meralar ve belediye sınırları dışındaki alanlarda kaçak yapılaşmaya karşı sıkı tedbirler alınacağı bildirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın