KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Habur'da kritik gün

34 PKK'lı bugün teslim olacak

Habur`da kritik gün
19 EKİM 2009 PAZARTESİ 08:28
0
1384
0
AA aa
Mahmur Kampı ve Kandil'den gelerek teslim olacak 34 kişinin bugün Habur Sınır kapısından giriş yapmaları bekleniyor. Barış Grubu'nda yer alacakların 8'inin Kandil'den geleceği açıklandı. Habur Sınır Kapısı geçici olarak günlük normal giriş-çıkışlara kapatıldı.

DTP yönetimi ve Abdullah Öcalan'ın avukatlarının girişimiyle, Mahmur Kampı'ndan geleceklerin, güvenlik güçlerince yapılacak sorgularının ardından serbest bırakılmaları bekleniyor. Kandil'den gelecek olanların ise hukuki durumlarının netlik kazanmadığı için, göz altında tutulma süreçlerinin uzun olabileceği ifade edildi.

Öcalan'ın çağrısı üzerine “Barış Grubu” adı altında Kandil ve Mahmur Kampı'ndan gelecek olanlar bugün öğle saatlerinde Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapacak. Karşılamada, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna ile DTP'li milletvekilleri ve çok sayıda partili ve insan hakları kuruluşlarının temsilcileri yer alacak. DTP'li Silopi belediyesi sınırda çadırlar kurdu. Karşılamaya binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Vali görevlendirildi

PKK'lı grubun soruşturmasını yürütmek için bir merkez valisi ile özel yetkili Cumhuriyet Savcısı görevlendendirildiği belirtildi. Mahmur Kampı ve Kandil Dağı'ndan gelecek PKK'lıların Silopi'de kurulacak ‘kriz masasında' oluşturulacak özel ekip tarafından soruşturmaları kısa sürede tamamlanacak. Soruşturma sonunda durumunda sakınca görülmeyen örgüt üyeleri serbest bırakılacak.

Kandil Dağı'ndan gelecek grubun içinde yer alan ‘Filiz' adlı kadın PKK'lının beraberinde bir mektup getireceği ve bunu TBMM'ye ulaştırmaya çalışacağı ileri sürüldü. Aynı şekilde Avrupa'dan da gelecek grubun içinde yer alan 'Sakine' adlı kadın yöneticinin olduğu öne sürüldü.


Kadın-çocuklar da var

Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre Kandil'den 4'ü kadın 4'ü erkek olmak üzere 8 kişi gelecek. Mahmur Kampı ve Kandil'den gelecekler arasında yer alan yetişkinlerin “çatışmaya katılmadıkları” ifade edildi.

Mahmur Kampı'ndan gelecek olanlar arasında kadınlar ve çocukların çoğunlukta olduğu belirtildi. Gelecekler arasında üç de aile bulunuyor.

1984 doğumlu Musa Tomak'ın, 1985 doğumlu eşi Nurcan Tomak ile beraberinde kızları Rojda ile Kandil'den gelecek olan 1959 doğumlu Kamil Yüksek ise Mahmur'da yaşayan 3 çocuğu; Helena, Hevi ve Bevar ile 1973 doğumlu Melekşa Soydan, eşi Mikail Soydan ile birlikte Habur'dan giriş yapacak. Selahattin Üniversitesi'nde eğitim gören Nizar Buldan, Hukuk mezunu Bülençt Aka ve Zehra Tunç da gelecekler arasında.

Mahmur Kampı'ndan gelecek olanların bugün sorgularının sona ermesinin ardından yıllardır ayrı oldukları ailelerinin evlerinde konaklayacakları öğrenildi.



Avrupa'dan da gelecek

Avrupa'dan gelmesi beklenen üçüncü grubun ise geliş tarihi henüz netleşmedi. Gelecek ilk iki Barış Grubu'na yönelik tutumun, üçüncü grubun gelişi için belirleyici olacağı öne sürüldü.

Milletvekilleri bildiri dağıttı

DTP Diyarbakır Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Gültan Kışanak ile Batman Milletvekili Bengi Yıldız, DTP'ye bağlı 'Demokratik Toplum Kongresi'sözcüsü Hatip Dicle, mahallelerde bildiri dağıtarak halkı Batıkent'teki karşılamaya davet etti. Tuğluk, “Bu girişim barış için kardeşlik içindir. Bu girişim iyi değerlendirilmelidir. Bu girişim Türkiye'ye verilmiş bir şanstır. Umarım bu şansı Türkiye iyi değerlendirir. Çözümü ve barışı isteyen bizleriz. Biz bu kararlılığımızı sürdüreceğiz” diyerek herkesi Batıkent'teki karşılamaya davet etti. Diyarbakır'daki karşılamada DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk, Bengi Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Tabipler Odası Başkanı Selçuk Mızraklı halka hitap edecek. Karşılamada çeşitli gruplar konser verecek.

Mahmur kampından 28 kişi

Fırat Haber Ajansı'na göre Kandil'den yarısı kadın 8 kişi gelecek. Mahmur'dan gelecek grupta yer alanların isimleri ise şöyle: Kamil Yüksel, eşi Hamsiye ve 3 çoğuğu Helena, Hevi ve Bevar, Nurettin Turgut, Musa Tomak, eşi Nurcan Tomak ve kızı Rojda, Yusuf Şen, Cane Kabul, Sait Şedal, İsmail Ayaz, Ayşe Kara, Sosin Yaman, Abdullah Yaman, Emine Sağat, Melekşa Soydan ve eşi Mikail Soydan, Haci Sorgül, Mehmet Adanmış, Fatma İzer, Nizar Buldan, Bülent Aka, Mehmet Kaçan, Zehra Tunç.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın