Serin havası, su kaynakları, yaylaları ve meralarıyla öne çıkan bin 500 ve daha yukarı rakımlı Bingöl yaylaları, her yıl yüzlerce göçer aileye ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında Bingöl'deki yaylalarda ve Bingöl dağlarında konaklayan göçerler, havaların soğuduğu sonbahar aylarında sürüleriyle yaylalardan inmeye başlıyor. Zorlu yolculuğun sonunda Genç ilçe merkezine ulaşan göçerler, burada belirli alanlarda çadır kurarak bir süre mola da veriyor.
KİLOMETRELERCE YOL GİDİYORLAR
Sürüleriyle yola devam eden göçerler, Bingöl Merkez, Karlıova ve Yedisu gibi bölgelerde bulunan yaylalardan kilometrelerce yol kat ettikten sonra geçiş güzergâhı olan Genç ilçesine varıyor. Buradan kışları sıcak geçen Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman gibi şehirlere doğru gece gündüz demeden yolları arşınlayan göçerlerin zorlu yolculuğu belgesel niteliğinde.
Ayrıca, göçer yolu olarak Erzurum-Bingöl-Diyarbakır- Urfa arası genişçe bir koridor oluşturulmalı; bu koridor içerisinde hiç kimse sürü sahiplerine 'ayağını çek' bile diyememelidir.
Bingöl hayvancılığa en elverişli ilimizdir. Bingöl Ovası dışında kalan Karlıova, Solhan, Adaklı, Kiğı,Yayladere, Yedisu, Varto, Hınıs, Tekman, Çat ilçelerinin dahil edildiği yaylalarda, dağlarında,plato ve vadilerinde bulunan tüm bölge hayvancılık alanı ilan edilmeli; burada özel mülk satışı yasaklanmalı; hayvanların tarım ürünlerine vereceği zarar gibi eylemlerin, ilan edilecek bu bölgelerde suç teşkil etmeyeceği, ceza ve tazminat gerektirmeyeceğine dair kanun çıkarılmalı; hayvan yetiştiricileri baştacı edilmeli ki, ucuz et yiyebilelim kardeşler
Otobüs bileti 12 saat kalana kadar iade edilebilecek
Şehirler arası otobüslerde, hareket saatine 12 saat kalana kadar tam ücret iadesi yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini bildiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Kuralsız ve kayıt dışı taşımacılığın önüne geçmek amacıyla kademeli ceza sistemini devreye alıyoruz.' dedi.
16.05.2026
20:28
Bingöl'de 'Barış' Yürüyüşünde Karşılıklı Sloganlar
DEM Parti'nin Bingöl'de düzenlediği 'Barış İçin Adım At' yürüyüşünde bir yanda 'barış' mesajları verilirken, diğer yanda Türk bayrağı açan MİGAZİDER üyeleri 'Kahrolsun PKK' sloganları attı. Kent Meydanı'nda yaşanan karşılıklı sloganlar nedeniyle polis geniş güvenlik önlemi aldı.
16.05.2026
15:34
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl merkezli 4 ilde organize suç örgütüne yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 7'si tutuklandı. Soruşturma kapsamında daha önce tutuklananlarla birlikte toplam tutuklu sayısı 18'e yükseldi.
16.05.2026
15:33
Bingöl'de 'Masa Tenisi Bal Turnuvası' Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de masa tenisi tutkunlarını bir araya getirecek 'Bingöl Masa Tenisi Bal Turnuvası' için geri sayım başladı. Karşıyaka Spor Salonu'nda düzenlenecek turnuvada dereceye giren sporcuların ödülleri ise 'karakovan balı' olacak.
16.05.2026
15:32
Bingöl'de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle yüksek rakımlı bölgelerde karla mücadele çalışmaları mayıs ayında da devam ediyor. İl Özel İdaresi ekipleri, ulaşıma kapanan köy ve mezra yollarını yeniden açmak için yoğun mesai harcıyor.
16.05.2026
15:24
CHP'li Türeli: 'Çiftçi Desteklenmeli'
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Dünya Çiftçiler Günü kapsamında Bingöl Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Türeli, tarım ve hayvancılığın stratejik bir alan olduğunu belirterek, çiftçilerin desteklenmesi ve ithalatın azaltılması gerektiğini söyledi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın