KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Temmuz 2026 Salı
°C

Gerçeker'den çiçek'e yanıt

Yargıtay Başkanı olarak konuşmak hakkım"

Gerçeker`den çiçek`e yanıt
17 TEMMUZ 2009 CUMA 08:22
0
1223
0
AA aa
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, bir yüksek yargı organının başkanı olarak hukuk, demokrasi kurallarına uygun görmediği bir konuyu gündeme getirmek zorunda olduğunu belirterek, ''Bu benim hem yetkim hem sorumluluğum'' dedi.

Gerçeker, makamında gazetecilerin, askere sivil yargı yolu açan düzenlemeyle ilgili sözlerine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in verdiği yanıtı değerlendirdi.

Düzenlemeyle ilgili yaptığı değerlendirmenin bir bütünlük içinde ele alınmasını isteyen Gerçeker, şunları kaydetti:

''Söylediğim sözler bir bütünlük içinde değerlendirilseydi zaten öyle bir anlam çıkması mümkün değil. Bu tür düzenlemeler usulüne uygun yapılsaydı, usule uygun yasalaşma sürecinden geçirilseydi, Anayasa değişikliğiyle birlikte yapılsaydı bu tartışmalar ortaya çıkmazdı, bu sıkıntılar olmazdı. Biz 'askeri yargı alanında bir değişiklik yapılmasın' demiyoruz. Geçen seneki adli yargı açılış konuşmamda da söylemiştim. Bunlar yapılsın ama bütünlük içinde yapılsın, bu tür tartışmalara zemin hazırlanmasın.''

Bir yüksek yargı organının başkanı olarak hukuk, demokrasi kurallarına uygun görmediği bir konuyu gündeme getirmek zorunda olduğunu belirten Gerçeker, ''Çünkü yapılan bir yanlışlık varsa yanlışlığın devam etmemesini sağlamak açısından bu benim hem sorumluluk hem yetkim dahilinde olan bir şey'' dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek'e cevap vermiş gibi konuşmak istemediğini ifade eden Gerçeker, ''Ben sadece kendi düşüncelerimi ortaya koyuyorum. Sadece şunu söylüyorum; benim konuşmalarım bir bütünlük içinde değerlendirilseydi, bu reaksiyonun, tepkinin fazla gerekli olmadığı zaten anlaşılacaktı'' diye konuştu.



-''BİR KELİMEYİ DEĞİŞTİRMEKLE İŞ BİTMİYOR''-



Askeri yargıyla ilgili değişikliklerin Anayasa değişikliği ile birlikte gündeme getirilmesi yönündeki önerilerinin başkaları tarafından da dile getirildiğini söyleyen Gerçeker, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Askeri yargı sisteminde Avrupa Birliği müktesebatına aykırı konular varsa elbette bunlar olmalı ama Anayasa değişikliği ve yasa değişikliği yapılarak bunlar halledilebilir. Bunun demokratik bir tartışma ortamında olması gerekli. İlgili kurumların görüşleri alınır. Belki bizim bilmediğimiz, düşünemediğimiz, aklımıza gelmeyen şeyleri başkaları söyler, hocaların görüşleri alınır, ondan sonra sağlıklı şekilde her şey ortaya konulsun. Bu tartışmalara da gerek kalmasın.

Bir kelimeyi değiştirmekle iş bitmiyor. Anayasa maddesiyle, Askeri Ceza Kanunu ile Askeri Usul Kanunu ile çelişki var mı yok mu? Bunlara bakılmalı. Çelişki ortaya çıkıyor. Bunlar bizim görevimizin içinde olan şeyler. Yarın bunlar sorun olarak, görev uyuşmazlıkları olarak karşımıza çıkacak. Ben burada doğru bildiğim şeyi söylemeyeceğim de ne söyleyeceğim? Bunun siyasallaşmayla ne alakası var? 'Siyasetçiler gibi her mikrofona konuşmasın' demek de güzel bir tabir değil. Söylediklerimi gelişigüzel, ayaküstü söylemiş değilim. Düşünüp taşınmadan bir şey söylemem. Yanlış gördüğüm bir şeyin tekrarlanmaması için ortaya konulmuş düşünceler bunlar.''

Konunun burada kapanmasını istediğini dile getiren Gerçeker, hayatını hukuka adadığını, hukuk fakültesinden 40 yıl önce mezun olduğunu belirterek, ''Hayatım boyunca, demokrasi mücadelesi vermiş bir insanım. Özgürlükçü demokrasiyi herkesten fazla isteyen bir insanım'' dedi.

OLAY NASIL BAŞLAMIŞTI?


Yargıtay Başkanı Gerçeker, askerlere sivil yargı yolunun açılmasına ilişkin yasayla ilgili olarak "Anayasaya aykırı" açıklamasını yapmıştı.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de Gerçeker'in bu açıklamasına şöyle yanıt vermişti:

"Sayın yargı mensuplarının açıklamalarını yerinde görmüyorum. CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu, sonucu beklemeliyiz. Bir yasanın anayasaya aykırı olduğuna karar verecek olan Yargıtay değildir ki. Böyle bir açıklama hukuken de doğru değildir. 138'inci maddeye aykırı bir açıklamadır. Görülmekte olan davalar sırasında yargı mensupları bu tüğr açıklamalar yaparsa yargı yıpranır. Bir demokratik ülkede yargı mensupları her mikrofon uzatıldığında siyasiler gibi bu tür konuşmalar yapmaları yanlıştır."


haberturk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.07.2026
13:31
Servi`de dut pekmezi mesaisi başladı!
Servi'de dut pekmezi mesaisi başladı!
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Servi köyünde yaz mevsimiyle birlikte dut pekmezi mesaisi başladı. Tamamen geleneksel yöntemlerle ve el emeğiyle hazırlanan pekmez, günler süren zahmetli bir sürecin ardından sofralara ulaşıyor.
07.07.2026
12:09
Bingöl Umut Kervanı`ndan haziran ayında 3,8 milyon TL`lik yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan haziran ayında 3,8 milyon TL'lik yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı haziran ayı faaliyet raporunu açıkladı. Dernek, yurt içi ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine toplam 3 milyon 796 bin 291 TL tutarında ayni ve nakdi yardım ulaştırdığını duyurdu.
07.07.2026
11:26
Bingöl`deki feci kazada 3 kişi hayatını kaybetti
Bingöl'deki feci kazada 3 kişi hayatını kaybetti
Bingöl'ün Yayladere ilçesinde meydana gelen trafik kazasında pikabın uçuruma yuvarlanması sonucu 3 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi ise yaralandı. Hayatını kaybedenlerin Diyarbakır'ın Hani ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.
06.07.2026
18:49
12Bingölspor`da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
12Bingölspor'da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
Bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde ASKF Başkanı Ali Ekber Alimoğlu'nun divan başkanlığını yaptığı 12Bingölspor Olağan Üstü Kongresine, Eski Başkan M.Engin Özturan da katıldı. Özturan, takıma sahip çıkılmaması konusundaki sitemini paylaşırken, beklenen aday çıkmaması üzerine evraklar imzalanarak kulübün Bingöl Valiliği'ne devri kararı alındı. Evraklar yarın Valiliğe teslim edilecek ve kayyum atanacak.
06.07.2026
17:52
Bingöl`de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl'de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı yatırım programı kapsamında 42 bin tonu aşkın BSK asfalt uygulaması ve 26 bin metrekareyi bulan parke-bazalt kaldırım çalışmasıyla şehir genelinde yol ve kaldırımları yeniliyor. Ayrıca bazı bölgelerde dekoratif aydınlatmalar da yapılacak.
06.07.2026
17:37
Sosyal yardım ödemelerine zam
Sosyal yardım ödemelerine zam
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısındaki artışla birlikte sosyal yardım ödemelerinin de yükseltildiğini açıkladı. Yaşlı aylığı, engelli aylıkları, evde bakım yardımı, SED desteği ve koruyucu aile ödemeleri yeni tutarlar üzerinden hesaplara yatırılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın