KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2026 Cumartesi
°C

Gelişigüzel ilaç kullanmayın!

İlaçların kuralına uygun kullanılması gerektiğini belirten uzmanlar, uyarıyor...

Gelişigüzel ilaç kullanmayın!
15 EYLÜL 2011 PERŞEMBE 23:50
0
1897
0
AA aa

Uzmanlar, hastaneye gitmek, doktora muayene olmak, film çektirmek ve tahlil yaptırmakla hastalığın iyileşmeyeceğini, verilen ilaçları aksatmadan doğru kullanılmakla tedavi olunabileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar, hekim tavsiyesi olmadan gelişigüzel ilaç kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Konu ile ilgili yapılan açıklamada, hiçbir ilacın hekim önerisi olmaksızın kullanılmaması gerektiği vurgulandı.

'Hastalığım aynı' diyerek komşunun, arkadaşın ilacınının kullanılmasının yanlış olduğuna işaret edilen açıklamada, bazı otlara, macunlara inanıp, hekimin verdiği ilaçların ihmal edilmemesi istendi. Bazı ilaçların buzdolabı rafında veya kapağında, bazılarının ise dondurucuda saklanması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, şu uyarılara yer verildi: "Eğer oda ısısında tutulursa etkinliğini yitirir. Aldığınız ilacın kutusu üzerinde 'buzdolabında' veya örneğin '2-8 derece ısıda saklayınız' ibaresi varsa, eczacınızın o ilacı raftan değil, buzdolabından alıp size verdiğinden emin olun.

Siz de o ilacı kullanırken buzdolabının uygun bölümünde saklamayı unutmayın. Işıktan korunması gereken ilaçları kapalı ve karanlık ortamlarda saklayın. İlaçlarınızı evde çocukların ve bebeklerin erişemeyeceği yerlerde tutun. İlaçlarınızı, yemek veya gıdalarla karışabilecek şekilde yan yana koymayın. Karışım veya şurup şeklindeki bazı ilaçlar, kullanıma hazır hale getirildikten sonra 5-10 gün gibi belirli bir süre içerisinde kullanılmaları gerekir. Bu süre aşıldığında son kullanma tarihi henüz geçmemiş olsa bile, artık o ilaç kullanılmamalı."

Hastanın aldığı ilacın ismi ve içindeki ilaç miktarı (dozu) ile hekimin size reçete ettiği ilaç ve dozun aynı olup olmadığının kontrol edilmesinde büyük yarar olduğunun kaydedildiği açıklamada, ilacın son kullanma tarihinin geçip geçmediğine bakılmasının şart olduğu dile getiriliyor.

Hekimin, düzenli olarak alınmasını istediği ilaçları, sadece şikayeti olduğunda kullanıp, kendini iyi hissettiğinde bırakmanın da doğru bir davranış olmadığı bildirildi. İlaçların, tedavi tamamlanmadan kesilmemesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, "Erken bırakılan tedavi, hastalığın nüksetmesine neden olabilir. Tedaviye başlar başlamaz hemen şikayetlerinizin düzelmesini beklemeyin. Ya da 'ilaçları alıyorum, ama hala düzelmedim' diyerek tedaviyi bırakmayın. Bunlara dikkat etmediğiniz taktirde hem ilaçlarınızdan beklediğiniz yararı göremezsiniz hem de sağlığınızı riske atmış olursunuz." ifadeleri yer aldı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.05.2026
20:21
Bingöl`den
Bingöl'den '#temizekranhareketi' Çağrısı
Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, Türkiye genelinde eş zamanlı yapılan ortak açıklamayla televizyon ve dijital platformlardaki içeriklere tepki gösterdi. Platform, '#temizekranhareketi' etiketiyle başlatılan sosyal medya kampanyasına destek çağrısında bulundu.
14.05.2026
18:52
Bingöl Üniversitesi`nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi'nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi bünyesinde, 'Bingöl Mutfağına Özgü Heftkat/Parğaç Böreğinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin Ortaya Konması ve Tescillenmesi' başlıklı proje kapsamında Bingöl Hotkat/Heftkat Böreği'nin coğrafi işaret sürecine ilişkin sunum ve duyusal analiz çalışmaları gerçekleştirildi.
14.05.2026
18:35
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl'de katılımcı yönetişim anlayışının güçlendirilmesi ve engelli bireylerin yerel karar alma süreçlerine daha aktif katılım sağlaması amacıyla Bingöl Kent Konseyi bünyesinde Engelli Meclisi kuruldu.
14.05.2026
17:48
DEM Parti`den
DEM Parti'den 'Barış İçin Adım At' Yürüyüşü Çağrısı
DEM Parti Bingöl İl Başkanlığı, 'Barış İçin Adım At' temasıyla düzenlenecek yürüyüş için vatandaşlara çağrıda bulundu. DEM Parti Bingöl İl Başkanı Sedat Ormangören, 16 Mayıs 2026 Cumartesi günü gerçekleştirilecek programa tüm halkın davetli olduğunu söyledi.
14.05.2026
14:03
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Yeniden Refah Partisi kontenjanından Genç Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Ecz. Ahmet Nuri Dener, Başkan Yardımcılığı görevinden ve Yeniden Refah Partisi üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.
14.05.2026
13:42
Bingöl`de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Bingöl'de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) kapsamında Bingöl köylerine yönelik 2026 yılı yatırım bütçesini yönetecek isimler yapılan seçimle belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın