KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Ağustos 2024 Cuma
°C

Fransa'da yeni cumhurbaşkanı sarkozy

Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy oldu. Segolene Royal yenilgiyi kabul etti.

Fransa`da yeni cumhurbaşkanı sarkozy
07 MAYIS 2007 PAZARTESİ 09:29
0
908
0
AA aa
PARİS - 44 milyon seçmen ilk turda en fazla oy alan iki aday Nicolas Sarkozy ile Segolene Royal arasında tercih yaptı.

Alınan ilk sonuçlara göre Sarkozy yüzde 53 oy oranıyla seçimleri kazandı. Royal ise yenilgisini kabul etti. Seçimlere katılım oranıysa son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Seçmenlerin yüzde 85'i sandık başına gitti. Sarkozy'nin zaferiyle Paris'in banliyölerinde olaylar çıkmasından endişe ediliyor.

Banliyölerde şu ana kadar 34 araç ateşe verildi. Şiddet olaylarının önüne geçmeleri için 3 bin polis ve jandarma görevlendirilmiş durumda...

SARKOZY: BÜTÜN FRANSIZLARIN CUMHURBAŞKANI OLACAĞIM
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Nicolas Sarkozy, büyük bir ulusun parçası olmaktan gurur duyduğunu belirterek, “Fransa bana her şeyi verdi, şimdi sıra bende” dedi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından seçmenlere hitap seren Sarkozy, “Bütün Fransızların cumhurbaşkanı olacağım. Şu anda konuşulacak tek bir zafer var, o da demokrasini zaferidir” diye konuştu.

Fransa'da otorite, birlik ve kardeşliği tesis edeceğini ve daha dinamik bir iş ortamı vaadinde bulunan Sarkozy, şunları söyledi:

“Fransa'da herkes kendi yerini bulmalı, en zor durumdakilere yardımla işe başlayacağım. Bütün Avrupalı dostlarımıza, bu akşam Fransa'nın tekrar Avrupa'ya güçlü bir biçimde geri döndüğünü söylemek istiyorum.”

ABD'ye karşı sıcak mesajlar gönderen Sarkozy, Washington'un her zaman yanında olacağını ifade etti.

Sarkozy, Akdeniz ülkelerine de bir çağrı yapmak istediğini belirterek, Akdeniz halklarının dostluk içinde bir bölgesel birlik oluşturması gerektiğini ve bunun Avrupa ve Afrika arasında yakın bir halka olacağını ifade etti.

SARKOZY: FRANSA ABD'NİN YANINDA OLACAK
Fransız başkanlık seçiminin galibi Nicolas Sarkozy, zafer konuşmasında “Fransızların geçmişin fikirleriyle bağını kopardığını” söyledi.

Seçimin ikinci turunda oyların yüzde 53'ünü alarak sosyalist rakibi Segolene Royal'i saf dışı bırakarak başkan seçilen Sarkozy, “Fransız halkı, geçmişin fikirleri, alışkanlıkları ve davranış kalıplarını böylece kırmayı seçti” dedi.

Paris'in yabancı ortaklarına seslenen Sarkozy, Fransa'nın kendisine ihtiyaç duyması halinde ABD'nin yanında olacağını söyledi.

“Avrupalı ortaklara” da seslenen Sarkozy, “Avrupa'nın inşasına samimi şekilde inandığını” söyledi ve “Bu gece Fransa'nın Avrupa'ya dönüşüdür” diye konuştu.

Fransızlar, 2005 yılında referandumla AB anayasasını reddetmişti.

“Avrupalı ortaklarımızın, korunmaya muhtaç halkların sesine kulak vermesini istiyorum” diyen Sarkozy, “Ortaklarımız, AB'yi sığınılacak yer değil de tehditlerin truva atı olarak gören halkların öfkesine kulak tıkamamalı” ifadesini kullandı.

İhtiyaç duyduğunda ABD'nin yanında olacaklarını belirten yeni lider, Washington'dan küresel ısınmayla mücadeleye ayakbağı olmamasını, tam tersine bu mücadelenin başını çekmesini istedi ve aksi halde bütün insanlık aleminin geleceğinin tehlikeye düşeceğini vurguladı.

Daha sonra bütün Afrikalılara seslenen Sarkozy, yeni göçmen ve iddialı kalkınma politikalarının hep birlikte belirlenmesi için çağrıda bulundu.

Sarkozy, Fransa'nın “dünyanın bütün ezilmişlerinin” saflarında yer tutacağını da söyledi. “Burka'ya mahkum edilen kadınları, Libya'da ölüme mahkum Bulgar hemşirelerini, İngrid Betancorut'u terketmeyeceğiz” diyen Sarkozy, “Fransa'nın mesajı budur. Bu, Fransa'nın kimliğidir. Bu, Fransa'nın tarihidir” diyerek sözlerini tamamladı.

BUSH VE BLAİR, SARKOZY'Yİ KUTLADI
ABD, İngiltere ve Almanya'nın liderleri, Fransa'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Nicholas Sarkozy'yi kutladı.

Beyaz Saray sözcüsü, ABD Başkanı George W. Bush'un, Sarkozy'yi telefonla arayarak seçim zaferini kutladığını bildirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Gordon Johndroe, yazılı bir açıklama yaparak, “ABD ve Fransa, tarihsel müttefik ve ortaktır” dedi.

Johndroe, Bush'un, cumhurbaşkanlığına seçilen Sarkozy ile çalışmayı beklediğini de sözlerine ekledi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair'in makamından yapılan açıklamada da Blair'in de Sarkozy ile konuşarak tebriklerini ilettiği bildirildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü, Merkel'in Sarkozy'yi kutladığını ve “bol şans ve başarı” dilediğini söyledi.

Merkel'in açıklamasında, Avrupa'nın kritik dönemlerinden birinde Almanya ve Fransa arasında yakın, güvenilir ve yoğun işbirliğinin sürmesinin önemine dikkat çekildi.

SARKOZY KARŞITLARI POLİSLE ÇATIŞTI
Paris'te seçim sonucunun belli olmasından iki saat sonra yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy karşıtlarıyla polis arasında çatışma çıktı.

AFP muhabiri, çatışmaların, göstericilerin akşamın erken saatlerinde toplanmaya başladığı Bastil meydanında patlak verdiğini bildirdi.

Bazıları maskeli olan göstericiler, güvenlik güçlerine taş ve sopalarla saldırdı. Polisler, göstericilere göz yaşartıcı gaz kullanarak karşılık verdi.

2005 yılında ayaklanmaya sahne olan banliyölerde 3 binden fazla polis görevlendirilmiş bulunuyor.


ntvmsnbc

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.08.2024
00:19
Bingöl`de uyuşturucu ve silah geçirildi! 2 gözaltı
Bingöl'de uyuşturucu ve silah geçirildi! 2 gözaltı
Bingöl Merkez,Solhan ve Genç İlçelerinde düzenlenen operasyonlarda, 285 kök kenevir bitkisi, 17,5 kilo toz esrar, 9 gr. metamfetamin ile kalaşnikof ve avcı tüfeği ile tabanca ele geçirildi. 2 kişi gözaltına alındı.
30.08.2024
00:18
Bitkisel Üretimde Yeni Destekleme Modeli
Bitkisel Üretimde Yeni Destekleme Modeli
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü açıklamasında: 'Kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği birtakım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız' denildi.
30.08.2024
00:17
Önlem alınmayan metruk binalar yıkılacak!
Önlem alınmayan metruk binalar yıkılacak!
Bingöl Belediyesi ve İl Emniyet Müdürlüğü iş birliğiyle yapılan çalışma sonucunda 33 metruk yapı tespit edildi. Metruk yapı sahipleri için yasal süreç başlatıldı, 30 gün sonunda güvenlik önlemlerinin alınmadığı tespit edilen yapılar, belediye ekiplerince yıkılacak.
29.08.2024
17:30
Gerçeği aratmayan tatbikat
Gerçeği aratmayan tatbikat
Bingöl'de muhtemel 7,5 büyüklüğünde gerçekleşmesi beklenen depremin tatbikatı, 8 ilin desteği ve bin personelin katılımıyla gerçeği aratmayacak şekilde yapıldı.
29.08.2024
04:17
Bingöl`de bölgesel deprem tatbikatı başladı
Bingöl'de bölgesel deprem tatbikatı başladı
Bingöl'de beklenen olası 7 ve üzerindeki depremler için çevre illerin de katılımıyla Bingöl Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı gece yarısı itibariyle başladı.
29.08.2024
04:15
Bingöl Umut Sokak sakinleri mutsuz ve umutsuz!
Bingöl Umut Sokak sakinleri mutsuz ve umutsuz!
Bingöl merkez Saray Mahallesi Umut Sokak sakinleri, inşaatların yaşattığı rahatsızlık ve engellemelere çözüm çağrısında bulundu! 'Zamanla gelişmiyor da sanki daha da geriliyor gibiyiz. Hoşgörü nerede iş ahlakı ve güvenliği nerede?'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın