Fön çektirmek felce neden olur mu?
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Arda Yılmaz, basında yer alan "Fön felç etti" haberinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
17 AĞUSTOS 2007 CUMA 16:53 |
0 |
1160 |
0 |
|
AA |
aa |
|
Yılmaz, sıcak inmesinin anında olduğunu belirterek, felcin sıcakta kaldıktan bir gün sonra gerçekleşmesinin söz konusu olmadığını söyledi..
Fön çektirmenin felce neden olamayacağını belirten Yılmaz, "Yarım saatlik veya bir saatlik fön ya da sıcak altında dolaşmak böyle bir etkiye neden olmaz. Fön makinesinden verdiğin sıcaklıkla beyin ısınmaz. Böyle haberler kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Sigara kullanmayan ve düşük seviyede östrojen içeren haplar kullanan kişilerde sıcak inmesi çok nadir görülür. Sıcakta uzun süre yürüyen bir insan daha fazla enerji harcadığı için tansiyonu düşebilir, bu nedenle beyin kanaması geçirebilir. Bu durum felce sebep olabilir. Ama herkeste aynı etki göstermeyebilir" dedi.
Gelişmekte olan ülkelerde sıcak inmelerinin yüzde 20-30'unun genç nüfusta görüldüğüne dikkat çeken Yılmaz, gelişmiş ülkelerde ise bu oranın yüzde 8-10 arasında değiştiğini ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerde sıcak inmelerin fazla olmasını, romatizma ve kalp hastalıklarını daha fazla olmasına bağlayan Yılmaz, bu ülkelerde insanların daha az tedavi altına alındığını ve hastalıklardan daha az korunduğunu kaydetti.
Boyundaki ani hareketlerin şah damarında damar katmanlarının ayrılmasına neden olabileceğini ifade eden Yılmaz, bu durumun hemen düşme anında felç yapmayacağını ancak zamanla tehlikeli olabileceğini belirtti.
Sıcak inmesinden korunmak için düzenli spor yapılması gerektiğe işaret eden Yılmaz, kolesterolden fakir yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Arda Yılmaz, "Sigara içilmemeli, alkol azaltılmalı, alkol almayanlar hiç içmemeli ve düzenli sağlık kontrolleri yapılmalı. Bununla beraber yüksek seviyede östrojen içeren haplar kullanan kadınlarda sıcak inmesi riski çok fazla." şeklinde konuştu.
haber7
|
13.07.2026 14:09
 |
Şerafettin Yaylası'nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu |
Bingöl'de yıllar sonra yeniden huzurun sesiyle yankılanan Şerafettin Yaylası, bu kez sıra dışı bir misafiri ağırladı. Vali Cahit Çelik, protokolü geride bırakıp göçerlerin çadırına konuk oldu; ateş başında sohbet etti, dengbejleri dinledi, koyun kırptı, buz gibi dere suyunda yürüdü ve geceyi yaylada geçirdi. |
|
13.07.2026 13:33
 |
Muhtar Dinler; 'Mağduriyetler giderilmeden yeni projeye onay verilmemeli' |
Bingöl'ün Solhan ilçesi Kale Köyü Muhtarı Selim Dinler, ÇED sürecinde sunulmak üzere hazırladığı dilekçede, Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Yardımcı Kaynak GES Projesi'ne köy halkı adına itiraz ettiklerini açıkladı. Dinler, önceki projelerden kaynaklanan mağduriyetler giderilmeden yeni projeye onay verilmemesini istedi. |
|
13.07.2026 13:19
 |
Başsavcı Akın görevine başladı |
HSK'nın 2026 Yaz Kararnamesi ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atanan Uğur Akın, bugün itibarıyla görevine başladı. Akın'ın göreve başlamasıyla Bingöl Adliyesi'nde yeni dönem resmen başladı. |
|
13.07.2026 13:08
 |
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü yakalandı |
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda, çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde ve silah da ele geçirildi. |
|
13.07.2026 01:50
 |
Bingöl'e Yeni Sosyal Hizmet Merkezi İçin İhaleye Çıkılıyor |
Bingöl'de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde yapılacak Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü binası ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) binası için yapım ihalesi gerçekleştirilecek. |
|
13.07.2026 01:49
 |
Bingöl'deki Spor Tesislerinde Yangın Güvenliği Güçlendirilecek |
Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, bağlı tesislerde yangın güvenliğinin güçlendirilmesi amacıyla yangın alarm sistemlerinin bakım, onarım ve kurulum işi için ihaleye çıkıyor. |
|
|