KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Temmuz 2026 Pazartesi
°C

'Filistinliler'i öldürenlerle tatbikat olmazdı'

Başbakan Erdoğan Mısır gazetesindeki demecinde İsrail'i yine eleştirdi

`Filistinliler`i öldürenlerle tatbikat olmazdı`
09 ARALIK 2009 ÇARŞAMBA 08:52
0
1394
0
AA aa
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Anadolu Kaplanı tatbikatından çıkarılma gerekçesinin Gazze saldırıları olduğunu söyledi. Erdoğan, "Gazze'de Filistinlileri öldüren bir orduya buyrun bizimle tatbikat yapın diyemezdik." diye konuştu. Mısırlı ünlü gazeteci Fehmi Hüveydi'ye bir mülakat veren Başbakan Erdoğan, kendisine yönelik gerçekleştirilen çok sayıda suikast girişimi olduğunu, bunların sayısını unuttuğunu da belirtti.

Başta Mısır'ın El Şuruk ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayınlanan El Haliç gazeteleri olmak üzere pek çok Arap gazetesi ve internet sitesinde yayınlanan mülakatta ağırlıklı olarak Türk dış politikası ile ilgili soruları cevaplandıran Erdoğan, Hüsnü Mübarek'in 15 Aralık'ta Ankara'ya düzenleyeceği ziyaretin iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası olacağının da altını çizdi. Washington ziyareti öncesi Erdoğan verdiği mülakatta Türkiye gündeminin iç meseleler ya da ABD ile ilişkilerle sınırlı olmadığını, bölgedeki her türlü sorunla yakından ilgilendiklerini de vurguladı.

Büyük bir hapishaneye dönüşen Gazze konusunda kimsenin bir şey yapmadığını ve sadece seyrettiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, insan haklarına saygılı dünya ülkelerinin artık bu duruma seyirci kalmaması çağrısında da bulundu. İsrail'in Gazze'de beyaz fosfor kullanmasının insanlığa karşı bir suç teşkil ettiğini tekrarlayan Erdoğan, Tel Aviv'e yerleşim birimi inşaatlarını durdurması çağrısı da yaptı.

Gazze konusunda tarafsız olamayacaklarını da anlatan Erdoğan, "Biz demokratik bir ülkeyiz. Halkımızın sesine kulak vermek zorundayız." diye konuştu. Erdoğan NATO ülkeleriyle ortak gerçekleştirilen tatbikattan İsrail'in çıkarılmasıyla ilgili soruya da, "Gazze'de Filistinlileri öldüren bir orduya buyurun bizimle tatbikat yapın diyemezdik." şeklinde cevap verdi. İsrail'in Türk hava sahasını kullanarak İran'a yönelik casusluk faaliyetleri yaptığından dolayı tatbikattan çıkarıldığı yönündeki iddiaları da reddeden Erdoğan, bu tür iddiaların doğru çıkması durumunda İsrail'e gerekli cevabı vereceklerini dile getirdi.

TALEP GELİRSE ARABULUCULUĞA HAZIRIZ

Taraflardan talep gelmesi durumunda İsrail ve Suriye arasında yeniden arabuluculuk girişimlerine başlayabileceklerine de değinen Erdoğan, kendilerinden bu ülkelere yönelik bir arabuluculuk teklifinin gitmeyeceğinin de altını çizdi. Son günlerde İsrail ile ilişkilerde yeni gerginliklerin oluşmasına sebep olan insansız uçakların teslimi konusunda da Erdoğan, teslim için kalan 40 günlük sürede uçakların gelmemesi durumunda İsrail ile bu konuda yapılan anlaşmayı feshedeceklerini de kaydetti.

İran'ın barışçıl nükleer programını desteklediklerini de tekrarlayan Başbakan Erdoğan, İran'ın Türkiye'nin güvenliği için en önemli unsurlardan biri olduğunun da altını çizdi. İran'ın Rusya'dan sonra Türkiye'nin en büyük ikinci gaz tedarikçisi olduğunu ifade eden Erdoğan, İran ve Batılı ülkeler arasındaki gerginliğin kendilerini endişelendirdiğini de belirtti. Erdoğan 10 milyar doları bulan iki ülke ticaretini 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Türk-Mısır ilişkilerine de değinen Erdoğan, iki ülke ilişkilerinde çok iyi bir karşılıklı anlayışın geliştiğini, Mübarek'in 15 Aralık'ta Ankara'ya yapacağı ziyaretin iki ülke ilişkilerinde dönüm noktası oluşturacağını da ifade etti. Türkiye'nin son yıllarda izlediği politikalar sonucu komşularıyla ilişkilerinde 180 derecelik dönüşümler yaşadığını ve yılların problemlerinin bir anda çözdüklerini de anlatan Erdoğan, son günlerde bazı komşu ve bazı Arap ülkeleriyle karşılıklı vize muafiyeti anlaşmalarının yürürlüğe konmasının Yeni Osmanlı politikasının bir tezahürü mü olduğu yönündeki soruyu ise sert bir dille reddetti.

ROMANTİK GELECEK PEŞİNDE DEĞİLİZ

Erdoğan, "Osmanlı artık tarihte kaldı, biz ancak oradan dersler çıkarabiliriz. İnsanların duygularını okşayan romantik bir gelecek peşinde değiliz. Ancak ekonomik ve ticari birlikler kurabiliriz. Bu şekilde halklar arasında bir barış tesis edebiliriz." dedi. Erdoğan, Türkiye'nin izlediği bu çok yönlü ticari ilişkiler sayesinde global krizden büyük bir darbe almadığının da altını çizdi.
Ergenekon konusundaki sorulara "konu yargıda" diyerek cevap vermeyen Erdoğan, kaç kez suikast girişimlerine maruz kaldığı yönündeki soruya ise "Sayısını unuttum ama benim bildiğimden de fazla" diye karşılık verdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.07.2026
22:39
Çotla Yaylası`nda Festival Coşkusu
Çotla Yaylası'nda Festival Coşkusu
Bingöl'ün Genç ilçesindeki Çotla Yaylası, yıllar sonra düzenlenen Çotla Festivali ile binlerce kişiyi bir araya getirdi. Gün boyu süren etkinliklerde halaylar çekildi, yöresel kültür yaşatıldı, birlik, beraberlik ve huzur mesajları öne çıktı.
05.07.2026
22:38
DEM Parti`den Cafran`a `dayanışma` ziyareti!
DEM Parti'den Cafran'a 'dayanışma' ziyareti!
Köylülerin görüş, talep ve önerilerini dinleyen Milletvekili Hülakü ve beraberindeki heyet, ormanların ekonomik çıkarlar uğruna tahrip edilmesine karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.
05.07.2026
22:32
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: `Tij` Yayında
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: 'Tij' Yayında
Bingöl'ün Genç ilçesinde Zazaca öğretmeni İsmail Yıldız öncülüğünde kurulan ve ortaokul öğrencilerinden oluşan Grup Estare, yeni klip çalışması 'Tij' (Güneş) ile dinleyicilerin karşısına çıktı. Daha önce yayımladıkları 'Estari Tari' adlı eserle dikkat çeken grup, ikinci projelerinde de Zazaca'nın yaşatılmasına katkı sunmayı hedefliyor.
05.07.2026
22:30
Karlıova`da su tankeri devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Karlıova'da su tankeri devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde su tankerinin devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan Ömer Faruk Özçelik, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Kazada yaralanan diğer kişinin tedavisi sürüyor.
05.07.2026
22:29
Bingöl`de Tıra Çarpan Otomobil Hurdaya Döndü: 1 Yaralı
Bingöl'de Tıra Çarpan Otomobil Hurdaya Döndü: 1 Yaralı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde park halindeki bir tıra çarpan otomobil hurdaya dönerken, meydana gelen kazada 1 kişi yaralandı.
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın