KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Temmuz 2026 Cumartesi
°C

Enflasyon canavarı uyanıyor mu?

Enflasyonu bu kez aylık yüzde 11.69 artan giyim fiyatları vurdu

Enflasyon canavarı uyanıyor mu?
03 MAYIS 2008 CUMARTESİ 11:35
0
1261
0
AA aa
Enflasyonu bu kez aylık yüzde 11.69 artan giyim fiyatları vurdu. Nisanda yüzde 1.68 artan tüketici fiyatları (TÜFE) yıllıkta yüzde 9.66 ile çift haneye bir adım daha yaklaştı. Maliyet enflasyonu ise ÜFE'yi nisanda yüzde 4.5, yıllıkta yüzde 14.56'ya yükseltti..

Merkez Bankası'nın 2008 yılını yüzde 9.3 olarak değiştirmesinin ardından açıklanan nisan ayı enflasyonu gelecek için olumsuz sinyaller vermeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) nisanda yüzde 1.68 ile yılın en yüksek aylık değerine ulaşırken yıllık TÜFE yüzde 9.66 ile çift haneye çok yaklaştı. Geçen ay da korkutan üretici fiyatları endeksi (ÜFE) inanılmaz yüksek artışlarına bir yenisini ekledi. Sadece nisan ayında yüzde 4.5 artan ÜFE yıllık bazda yüzde 14.56 ile 2003 bazlı yeni enflasyon serilerinin en yüksek değeri olarak tarihe geçti. TÜİK'in açıkladığı TÜFE ve ÜFE rakamlarında dikkat çeken gelişmeler özetle şöyle:

* GIDA ENFLASYONU: Kuraklık nedeniyle gıda fiyatlarında yaşanan artış enflasyonu tetikleyen en önemli kalemlerden biri oldu. Yüzde nisanda 1.01 artan gıda fiyatları TÜFE'yi 0.27 puan etkiledi. Enflasyonun en fazla etkileyen kalem ise nisanda giyim fiyatları oldu. Nisanda yüzde 11.69 artan giyim fiyat artışları TÜFE'yi 0.87 puan yukarı çekti. Akaryakıt fiyatlarının artması da ulaştırma fiyatlarının nisanda yüzde 2.38 artmasına neden oldu. Gıda fiyatlarındaki artışın ikincil etkileri olarak görülen lokanta ve otel fiyatlarındaki artış ise yüzde 1.74 olması dikkat çekti.

* YILLIKTA GIDA-KİRA İKİLİSİ ETKİLİ: Kiradaki düşüşe karşın TÜFE'de yükselişin halen en önemli iki kalemi konut ve gıda olmaya devam ediyor. Son aylarda buna bir de lokanta ve otel fiyatları eklendi. Lokanta ve otel fiyatları yüzde 12.77 ile son bir yıllık dönemde çift haneli artan üç kalemden biri oldu. Çift haneyi gören diğer iki kalemden gıda yüzde 13.48, konut da yüzde 15.22 arttı.

* KİRADA SEVİNDİRİCİ GELİŞME: Nisan enflasyonunun en olumlu rakamı konut oldu. Verilere göre aylık bazda yüzde 0.72 artan konut fiyatları son bir yılda yüzde 15.22 ile enflasyonun çok üzerinde arttı. Ancak yine de artış hızındaki yavaşlama dikkat çekiyor. Önceki yıl yüzde 20'lerin, geçen yıl yüzde 18'lerin üzerinde olan kira fiyatları da yüzde 14 düzeylerine geriledi


SABAH


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.07.2026
15:39
MEB`de yönetici kadrolarına ek tazminat
MEB'de yönetici kadrolarına ek tazminat
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Millî Eğitim Bakanlığı'nda yönetici kadrolarında görev yapan ve belirli hizmet süresini tamamlayan öğretmenlere ek özel hizmet tazminatı verilmesinin önü açıldı. Düzenleme, il milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerini kapsıyor.
11.07.2026
02:25
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle uzman erbaşların sicil sistemi yeniden şekillendirilirken, bazı kamu kadrolarına 40 yaşına kadar personel alımının önü açıldı. Kanunda fiziki yeterlilik, sözlü sınav ve askerlik hizmetine ilişkin önemli değişiklikler de yer aldı.
10.07.2026
23:13
Kiğı`yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Kiğı'yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde serinlemek için girdiği çayda boğulan 15 yaşındaki Ali Kemal Övet, yaşamını yitirdi. Olay ilçede büyük üzüntüye neden oldu.
10.07.2026
23:11
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi 2. Dönem Seçimli Genel Kurulu'nda tek aday olarak seçime giren Yunus Kuyuldar, üyelerin oy birliğiyle Kent Konseyi Başkanlığına seçildi. Genel kurulda ayrıca 18 kişilik yeni Yürütme Kurulu da belirlendi.
10.07.2026
23:10
HÜDA PAR`dan Genç`e Halkbank şubesi çağrısı
HÜDA PAR'dan Genç'e Halkbank şubesi çağrısı
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, sosyal yardım, yaşlı ve engelli aylıklarının Halkbank üzerinden ödenmeye başlanmasının ardından Genç ilçesinde yaşanan mağduriyetlere dikkat çekerek, ilçeye Halkbank şubesi açılması çağrısında bulundu.
10.07.2026
11:53
Zazaca`ya katkı sunan öğrencilere anlamlı teşekkür
Zazaca'ya katkı sunan öğrencilere anlamlı teşekkür
Genç ilçesinde Zazaca öğretmeni İsmail Yıldız öncülüğünde kurulan ve 'Tij' adlı kliple beğeni toplayan Grup Estare öğrencileri, Genç Murat Etüt Merkezi'nde düzenlenen programda ağırlandı. Öğrencilere Zazaca'nın yaşatılmasına sundukları katkılardan dolayı çeşitli hediyeler takdim edilirken, pasta kesilerek başarıları kutlandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın