KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

Ekmek parası için eylemdeler!

Bingöl'de yapımı devam eden Kalehan Barajı inşaat şantiyesinde düşük ücretle çalıştırılan işçiler, ücret ve çalışma koşullarına itiraz etti. İşçiler, koşulların iyileştirilmesini beklerken işten çıkarıldı. Duruma tepki gösteren işçiler, iki haftadır özlük hakları için eylem yapıyor.

Ekmek parası için eylemdeler!
06 AĞUSTOS 2014 ÇARŞAMBA 21:46
0
4284
1
AA aa

Solhan ilçesine bağlı Kale köyünde yapımı devam eden Kalehan barajı inşaat şantiyesinde çalışırken işten çıkartılan 10 köylünün başlattığı protesto eylemi ikinci haftasında da sürüyor. İşçiler, talepleri kabul edilip hakları iade edilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtiyor.

İşçilerin eylemiyle ilgili konuşan Kale köyü Derneği Başkanı Cengiz Çalışkan, baraj şantiyesinde çalışan yaklaşık 20 köylünün sürekli mağdur edildiğini, düşük ücretle çalıştırıldığını, buna itiraz edince de işten çıkarıldıklarını söyledi.

Baraj inşaatından dolayı 2 yıldır köyde sebze-meyve yetiştiremediklerini ve hayvanlarını otlatamadıklarını dile getiren Çalışkan, köy yollarının da inşaat yüzünden bozulduğunu tüm bu şikâyetlerini şirket yetkililerine ilettiklerini ama bir türlü çözüm bulunamadığını vurguladı.

Köylüler olarak mağdur edildiklerini, oluşan bu durum karşısında tepkilerini dile getirerek eylem yaptıklarını belirten Çalışkan, şantiye çalışanlarının yeniden işe başlatılmasını istedi.

“MEVCUT ŞANTİYE ŞEFİNİN GÖREVİNE SON VERİLSİN”

Şantiye işçilerinin taleplerini dile getiren Çalışkan, işçilerin taşerona bağlı değil, firmaya bağlı çalıştırılması gerektiğini söyledi. Ücret adaletsizliğinin giderilmesi gerektiğini kaydeden Çalışkan: “Çalışanlar arasında ücret adaletsizliği giderilecektir. Vasıfsız işçilere bin 500 TL ile 2 bin TL arasında aylık verilecek, vasıflı Elamanlara 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında maaş verilecektir. Şantiyede çalışan köylünün 1.derece yakınının ölüm doğum ve düğünü münasebetiyle 5 güne kadar ücretli olarak izin verilidir. -Şantiyeye mal ve hizmet alımı gerçekleştirildiğinde öncelikle o işle iştigal eden köylüden mal ve hizmet satın alınacaktır. Yoksa diğer esnaf ve şirketlerden mal ve hizmet satın alınacaktır.( Bunlarda Gıda alımı, yakacak alımı, araç kiralama işi, güvenlik görevlisi çalıştırma, taşeronluk işi vb. işler) Bulaklar diye bir taşeron firması ve çalışanların işine son verilecektir. Bir Kale köylü işsiz olana kadar A B C diye bir köylü veya başka kesimlerden kesinlikle kimse çalıştırılmalıdır. Yenibaşak yol ayrımından kale köyü içine kadar derhal sıcak asfalt yapılmalıdır” dedi.

“KÖYLÜNÜN ZARARI KARŞILANMALI”

Üzerine şantiye kurulan ve diğer çalışmalar için işgal edilen köy meraları ile köylünün bahçesinde oluşan zararların karşılanması gerektiğini ifade eden Çalışkan, diğer talepleri şöyle sıraladı: “kırma-eleme makinelerinin çalıştırılması sebebiyle çıkan tozların 3 yıldır köylünün bağı ve bahçesinde oluşan zararlar ve meralarının işgali nedeniyle hayvanların otlama alanlarının daralması sebebiyle hayvan yetiştiremeyen köy merkezi ve mezralarda yaşayan bağı bahçesi ve evi olan 40 yaş ve üstü aile kardeş bireylerine 40 bin ile 50 bin TL arasında maddi destek sağlanması. Kırma-Eleme makineleri kesinlikle susuz ve filtresiz çalıştırılmayacaktır. Gerekirse üstü çadırlarla örtülerek çalıştırılacaktır. Yakınının mezarını nakil etmek isteyen köylünün mezar nakil iş ve işlemleri ile diğer masrafları yüklenici şirket tarafından yapılacaktır. Köylünün geride kalan yaşantısı için ve doğacak çocuk, torunlarının bundan böyle bu köyü görmeyecekleri gerekçesiyle oluşacak maddi ve manevi değerlerinin kaybı nedeniyle aile reislerine 80 bin ile 100 bin TL tazminat ödenmesi, Kale köylü olarak okuyan üniversite öğrencilerine aylık 300 TL burs verilmesi. Şantiye yerleşkesi üzerinde yapılan yapı ve makinelerden dışarı akan lağım ve diğer pis suların üstünün örtülmesi ve acilen arıtma tesisi kurulması. İlçe merkezinde Kale köyü yaşatma yardımlaşma derneğinin kurulması ve dernek içinde kale köyü fotoğraflarını içeren bir müzenin kurulması için şirket tarafından bir bina yâda mekân satın alınarak köy sakinlerine teslim edilmesi. Kale köylü fakir ailelere her yıl ayni ve nakdi yardımların yapılması. Gıda veya para olarak yapılacak yardımlar köy temsilcileri tarafından yapılacaktır. Kale köyü sakinleri tarafından seçilen 4 veya 5 temsilci köylünün öneri görüşlerini şirket yetkililerine iletecektir. Şirket sadece temsilci olarak seçilen kişilere itibar edecek diğer şahıslara hiçbir şekilde itibar etmeyecektir. Suların tutulması ile birlikte baraj (sahil) kenarı arazisinin kullanılması tamamen köylü tarafından kullanılacaktır. Kamulaştırma bedelleri köy arazi rayiç bedelli üzerinden değil baraj katma değeri üzerinden hesaplanarak ödenecek. Bu bedel üzerinden ödeme olmazsa köylünün baraja en az yüzde 20 hissedar olması. Köylünün arazi ve diğer gayrimenkulleri kamulaştırıldıktan sonra su tutulana kadar köylü köyden çıkarılmayacaktır. Köylüye köyden çıkın diye bir baskı yapılmayacaktır. Su tutulduktan sonra her ev sahibi kendisine ait evlerin enkazlarını ve diğer malzemeleri kendileri götürecektir. Kale köyünün yaşatılması için köy nakli için devlet hazinesine ait arazi tespiti yapılıp. Her aile reisine ait en az 2 dönüm arazi verilip yeni kale köyünün kurulması için şirket tarafından girişimlerde bulunması. Kamulaştırma ve köylünün mağduriyetleri giderilmeyene kadar şantiyede çalışmalara başlanılmayacaktır.”

Öte yandan, iki haftadır köylülerin başlattığı eylem devam ederken, baraj şantiyesinde yaklaşık 700 işçinin çalıştığı belirtildi. Yapılan eylem nedeniyle iki haftadır baraj şantiyesinde çalışmaların durduğu ifade edildi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
meneşkut (@Misafir_17643)
08 Ağustos 2014 Cuma 10:07
yapılan açıklama kalehan barajı yapım ihalesinin yanlış CENGİZDE kaldığını göstermektedir. yetkili firmanın yerinde olsam ceketimi alır giderim.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
24.04.2024
17:15
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Orman İşletme İl Müdürlüğü koordinesinde vatandaşlara fidan dağıtıldı. Bu hafta içinde toplamda 10 bin fidanın dağıtımının yapılacağı belirtildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın