KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Eğitim-sen, danıştay kararını savundu

“Tek çözüm; okulöncesi eğitim kurumlarına yeteri kadar okul öncesi öğretmenlik mezunu öğretmen atamaktır. Hükümet olmak çaresizlik ya da çözümsüzlük yeri değildir, çözüm yeridir.”..

Eğitim-sen, danıştay kararını savundu
03 EYLÜL 2009 PERŞEMBE 09:14
0
2334
0
AA aa
Kız Meslek Liselerinin ‘okulöncesi eğitim' bölümünden mezun olup katıldıkları kursları başarıyla tamamladıktan sonra ilköğretim kurumlarının okulöncesi sınıflarında usta öğretici olarak görev yapanların, Danıştay kararı nedeniyle bu yıl görevlendirilememesine yönelik tepkilerine ilişkin açıklamada bulunan Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, Danıştay kararını savundu.

Eğitim-Sen'in yaptığı yazılı açıklamasında şu bilgi ve görüşlere yer verildi.

“Bilindiği gibi sendikamız usta öğreticilere öğretmen görevi, yetki ve sorumluluğu ile bağımsız sınıf verilmesini öngören 17.7.2008 gün ve 1983 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğünün genel yazısının ve bu yazının dayanağı olan Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin “Usta Öğretici” başlıklı 25/2 maddesindeki “öğretmen görev ve sorumluğu içinde” ibaresinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle dava açmış ve  bu dava da Danıştay 2.Dairesi 16.2.2009 gün ve E: 2009/377 sayılı kararıyla anılan yazının 7.maddesinde yer alan “öğretmen görev, yetki ve sorumluluğu çerçevesinde bağımsız sınıf verilecek şekilde planlama yapılması” ibaresinin ve anılan Yönetmeliğin 25.maddesinin 2.fıkrasındaki “öğretmen görev ve sorumluğu içinde” ibaresinin yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Bu kararı web sayfamızda “OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ MEZUNU ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SENDİKAMIZIN ÖNEMLİ BİR HUKUK ZAFERİ” başlığıyla yayımlamış ve bu karardan sonra artık okul öncesi eğitim kurumlarında usta öğreticilere bağımsız sınıf verilemeyeceği, usta öğreticilerin ancak öğretmenle birlikte görev yapabileceğini belirtmiştik. Bu haberin ardından gündeme gelen kimi yanlış yorumlara cevap vermek ve kararın uygulanmasına ilişkin önerlerde bulunmak zorunluluğu doğmuştur. Öncelikle belirtmek isteriz ki, karar kimlerin usta öğretici olarak atanacağına ilişkin bir karar değildir, usta öğreticilerin hangi görev ve sorumluluk içinde çalışacağına ilişkin bir karardır. Bu nedenle kız meslek lisesi mezunlarının usta öğretici olarak atanmasının engellenmesi söz konusu değildir. Yine bu karardan sonra kız meslek lisesi mezunu usta öğreticiler değil hiçbir usta öğreticiye sınıfta öğretmen olmaksızın bağımsız sınıf verilemeyecektir.  Usta öğreticilik mesleki eğitimde ve özel olarak da okul öncesi eğitim kurumlarında yararlı ve işlevli bir kurumdur. Ancak usta öğreticiye öğretmenle birlikte görev yapacak ve öğretmene yardımcı bir bileşen olması gerekirken öğretmen görevi ve sorumluğu verilmesi hem eğitim bilim gereklerine, hem de yasalara açıkça aykırıdır. Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı esnek çalışmayla yıllardır okul öncesi öğretmenlik mezunu onbinlerce öğretmen adayı işsiz iken bu alandaki öğretmen açığını hukuka aykırı biçimde usta öğreticilerle karşılamıştır. Milli Eğitim Bakanlığının güvencesiz, ucuz, sömürüye ve baskıya açık bu istihdam biçimini okul öncesi kurumlarında anılan Danıştay kararından sonra sürdüremeyecektir. Bu nedenle tek çözüm okul öncesi eğitim kurumlarına yeteri kadar okul öncesi öğretmenlik mezunu öğretmen atamaktır. Hükümet olmak çaresizlik ya da çözümsüzlük yeri değildir, çözüm yeridir” denildi.

Danıştay'ın aldığı kararı ve bu davayı açan Eğitim-Sen'i eleştiren usta öğreticilerin verdikleri mücadeleyi ‘sendikamızı yıpratmaya çalışıyorlar' şeklinde değerlendiren Eğitim-Sen, açıklamasında, aktarılan görüşlerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı.


Bingol Kent Haber/Bingol Medya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın