KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
19 °C Güneşli

Ebeveynlere büyük görev düşüyor

2015 2016 Eğitim-öğretim yılının sona ermesini değerlendiren Sosyolog- Yazar Musa Apuhan, okulların tatile girmesiyle öğrencilerin faydalı bir tatil sürecini yaşmaları için ebeveynlere büyük görevler düştüğünü belirterek, çocukların kötü çevre edinmemeleri için ebeveynlerin dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Ebeveynlere büyük görev düşüyor
20 HAZİRAN 2016 PAZARTESİ 00:46
0
2983
0
AA aa

Ülke genelinde, on milyonu aşkın öğrencinin uzun bir eğitim öğretim döneminden sonra heyecanla bekledikleri tatil dönemin başladığını belirten Apuhan, “İstisnasız bütün öğrenciler tatilleri sever. Tatiller uzun bir okul döneminde rutin bir hal alır. Öğrenciler de bu uzun dönemde planlarını erteler veya bir şeylerin planını yaparlar. Bu yapılan planlarda her şey öğrencinin istediği şekilde olur. Her ne kadar öğrencilerin tatil şartları farklı farklı ise de her öğrencinin planı kendi koşulları içinde olur. Bizler, buradan öğrencilerin kendi planları yanında, onların yaz tatillerini daha verimli geçirmeleri için birkaç tavsiyede bulunacağız.” dedi.

“TATİL DÖNEMİNİ FAYDALARINA DÖNÜŞTÜRMELERİ GEREKİR”

Apuhan, “Belki öğrenci kardeşlerimiz tatilin tembellik anlamına geldiğini öğrenmiş olabilirler ve “bari bu tembellik döneminde bizleri rahat bırakın.” diyebilirler. Ancak unutmasınlar ki tembellik ile başıboşluk aynı şey değil. Bizim buradan tavsiyelerimiz, başıboş kalmamaları ve bu dinlence dönemlerini kendi faydalarına dönüştürmeleri yönünde olacaktır” diye belirtti.

“TATİL DÖNEMİ ZAMAN ÖLDÜRME ANLAMINA GELMEZ”

Tatil döneminin zaman öldürme anlamına gelmediğini ifade eden Apuhan, “Öncelikle veliler ve öğrenciler şunu kafalarından çıkarsınlar; tatil gece geç saatlere kadar oturup, televizyon izlemek, bilgisayarla gecenin geç saatlerine kadar oynamak, sonra da öğleden sonralara kadar uyumak değildir. Eğer biz tatili böyle değerlendiriyorsak veya planımız buysa, o zaman tatili tekrar bir gözden geçirmek gerekir. Tatil aynı zamanda yapmamız gerekenleri bir tarafa atıp, öğrencilerimizin istediklerini yapabilecekleri dönem değildir.” ifadelerini kullandı.

“TATİL, EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ DÖNEMİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİDİR”

Tatil, okul döneminde öğrenciye verilmeyen ve hayatı boyunca öğrenciye lazım olan eksikliklerin giderilmesi dönemi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Apuhan, şunları söyledi: “Öğrencilerimizin kendilerini bu dönemde çok rahat hissetmelerinin sebebi; üç aylık tatil döneminde sınavların olmayışı, ödevlerin verilmeyişidir. Ancak böyle olsa da tatil dönemleri çok iyi değerlendirilmesi gereken, okul döneminde öğrenciye verilmeyen ve hayatı boyunca öğrenciye lazım olan eksikliklerin giderilmesi dönemi olarak değerlendirilmelidir.”

“ÇOCUKLAR YAZ KUR'AN KURSLARINDAN GEREĞİ GİBİ FAYDALANMALIDIR”

Konuşmasına devam eden Apuhan, şu tavsiyelerde bulundu: “Öncelikle klasik olacak ama sevgili öğrenciler, bol bol dinlenmek, oynamak, eğlenmekle beraber; Hangi şehirde yaşıyorsanız, o şehrin tarihi ve turistik yerlerini mutlaka gezin, görün, o yerlerle ilgili geniş bilgi edinmeye çalışın. Mutlaka bir Kur'an kursuna yazılın ve Kur'an'ı mutlaka okumayı öğrenin, biliyorsanız kendinizi daha da geliştirin. Kur'an kursuna yeni başlayan, kendinizden küçüklere Kur'an öğretin. Toplumun genel ahlak kurallarını hocalarınızdan öğrenin ve yaşamaya çalışın. Özelikle son yıllarda Kur'an okumayı, hemen hemen herkes yaz kuran kurslarında öğrenmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı hemen hemen her camide, çocuklara yönelik kurslar veriyor. Çocuklarınızın bu kurslara katılmasını mutlaka sağlayın. Çünkü bu kurslar aynı zamanda çocuğunuzun çevreyle ve arkadaşlarıyla daha sağlıklı ilişki kurmasına vesile olur.” 

“YAZ TATİLİNDE HEDEFLERDEN BİRİDE; KUR'AN'IN ÖĞRENİLMESİ VE ÖĞRETİLMESİ OLMALIDIR”

Kendinize, bu yaz tatili için bir hedef koyun ve deyin ki “ben bu yaz tatilinde Kur'an'ı hatmedeceğim” diyen Apuhan, “İçinde bulunduğumuz mübarek ayda tatile giriyoruz. Bunu da fırsat bilerek, mutlaka camilere gidin ve okunan mukabelelere katılın. Eksikliklerinizi giderin. Mümkünse hatim indirmeye gayret edin.”diye konuştu.

“TATİLE DENK GELEN RAMAZAN AYININ MANEVİ HAVASINDAN FAYDALANIN”

Tatile denk gelen Ramazan ayının manevi havasından faydalanması gerektiğini vurgulayan Apuhan, “Belki de büyüdüğünüzde haz alamayacağınız kadar fırsatlar var önünüzde. Mesela iftardan sonra, mutlaka arkadaşlarınızla beraber, ailenizden izin alarak, mümkünse babanız-ağabeyiniz, kız çocukları için anneler-ablalar ile birlikte teravih namazlarına katılın. Göreceksiniz ki toplu halde kıldığınız namazların sizde uyandırdığı duygu bambaşka oluyor. Böylece hayatınızda doğru bir adımın temelini atmış olacaksınız. Birde hayatınız boyunca unutamayacağınız anılarınız olmuş olacak.”dedi.

Apuhan tavsiyelerine devam ederek, şunları söyledi: “Gidebileceğiniz bir köyünüz varsa mutlaka gidin ve köy hayatını bir görün. Mesela; dut mevsimi. Bir dut ağacından dut koparıp yemenin tadına varın. Çapa yapmanın, bahçe sulamanın, davar peşinde koşmanın hazzını yaşayın. Dedeyle, nineyle, teyzeyle, halayla, amcayla, dayıyla kuzenlerle, köydeki akranlarınızla birlikte yaşamanın farklılığını bir görün ve birlikte yaşamanın artılarını tadın.”

“ÇOCUKLARININ İYİ BİR EVLAT OLARAK YETİŞMESİ İÇİN EBEVEYNLERE SORUMLULUK DÜŞÜYOR”

Çocuklarının iyi bir evlat olarak yetişmesi için ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Apuhan, “Sevgili anne ve babalar, çocuklarınızı mutlaka Camii, Kur'an kursu, yaz okulları gibi mekânların yakınlarındaki parklara götürün. Mesela camiye çocuğunuzu götürüp, Kur'an dersi ve ikindi namazından sonra beraber dışarı çıkıp, caminin bahçesinde diğer çocuklarla beraber uçurtma uçurursanız sizce çocuğunuz dünyanın en mutlu çocuğu olmayacak mı? Veya çocuk oyun parkında akranlarıyla salıncaklarda sallanan çocuklar mutsuz olabilirler mi? Gruplar halinde, çocukları mutlaka pikniklere götürün. Ama kendilerine zarar vermeyecek şekilde bazı işleri onlara yaptırın. Çocuklarınıza mutlaka yüzme havuzlarında, ama sizin kontrolünüzde yüzme öğretin. İmkân dâhilin de ise çocuklara binicilik öğretin. Çocuklarınızın grup oyunlarına katılımını mutlaka sağlayın. Babalar erkek çocuklarına mutlaka evde yapılacak bir işte, “gel oğlum, bana yardım et, bu işi beraber yapalım.” Desinler. Anneler mutlaka kız çocuklarına, evde birlikte iş yapma alışkanlığını kazandırsınlar” şeklinde önemli uyarılarda bulundu. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın