KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Haziran 2026 Perşembe
°C

Düşünceden yoksun olmak engelliliktir

Prof. Dr. Çapak; Organlarımızın eksikliği aslında bir engel değildir. Düşünce ve tefekkürden yoksun olmak engelliliktir. Cenab-ı Allah, yedi yüzden fazla ayette insanlara Niçin düşünmüyorsunuz?

Düşünceden yoksun olmak engelliliktir
03 ARALIK 2018 PAZARTESİ 21:37
1
1885
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle bir program düzenlendi.

‘Engellilik Hepimizin' resim sergisi ve güne dair sunumların yapıldığı konferansa Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak da katıldı. 

Bingöl Üniversitesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü, Bingöl Üniversitesi Sosyal Hizmet ve Etkileşim Kulübü ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından, Bingöl Üniversitesi Enstitüler Konferans Salonunda düzenlenen program, enstitüler binası balo ve sergi salonundaki resim sergisinin açılışı ile başladı. ‘Engellilik Hepimizin' temalı resim sergisinin açılış kurdelesini Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü M. Emin Çakan ve İl Sağlık Müdürü M. Emin Gündoğdu tarafından kesildi.

Resim sergisinin gezen Rektör Prof. Dr. Çapak ve beraberindekiler, sergideki resimleri tek tek inceleyerek, resimler hakkında bilgi aldılar.

Serginin ardından güne dair düzenlenen ve konuşmacılarının Bingöl Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Abdullah Taşkesen ile Bingöl Üniversitesi Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Yunus Bucuka'nın olduğu konferansa öğrencilerin ve vatandaşların ilgisi yoğundu.

Programda bir selamlama konuşması yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, asıl engelin düşünmemek olduğunu söyledi. İnsanların herhangi bir organının eksik olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Çapak, “Organlarımızın eksikliği aslında bir engel değildir. Düşünce ve tefekkürden yoksun olmak engelliliktir. Cenab-ı Allah, yedi yüzden fazla ayette insanlara ‘Niçin düşünmüyorsunuz? Niçin Affetmiyorsunuz? Niçin tefekkür etmiyorsunuz?' Diyerek düşünceye ve tefekküre davet etmektedir. Aslında her birimiz insan olarak, toplumda var olan bireyler olarak düşüncemizi işletebilirsek ve düşüncenin gereklerini yerine getirebilirsek engel olarak sayılan şeyleri de ortadan kaldırmış oluruz. Fiziksel engellik elbette toplumda var. Şunu unutmamalıyız ki engellilik bir tercih değildir. Engellilik doğuştan geleceği gibi sonradan her an bizi bulabilen bir durumdur. Bütün kurumlar birlikte çalışarak engellilerin toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunları gidermeliyiz” dedi.

Selamlama konuşması yapan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü M. Emin Çakan da Bingöl'de 20 binden fazla engelli vatandaşın bulunduğunu belirterek sözlerine başladı. Kurum olarak sadece bir gün değil 365 gün boyunca engelli vatandaşlara hizmet verdiklerini ve her günün onlar için önemli olduğunu ifade eden Çakan, bütün engelli vatandaşların kendileri için özel statüde olduklarını ifade etti.

Konferansın ilk konuşmacısı Prof. Dr. Taşkesen, engelli vatandaşların toplum içinde pek çok sorunla karşılaştığını belirtti. Toplumun ve kurumların engellilerin hayatını daha da kolaylaştırması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Taşkesen, “Engelli ve özürlü kelimelerini dahi kullanmamız gerekiyor. Çünkü onlar toplumu ve insanları engellemiyorlar. Toplum onları engelliyor. Bizim onların hayatlarını kolaylaştırmamız gerekirken, onlara hayatı zorlaştırıyoruz” diye ifade etti.

Engellilerin istekleri ve karşılaştıkları sorunların giderilmesi konusunda detaylı analizler yapan Dr. Öğretim Üyesi Yunus Bucuka, “Engelliler, ailelerinden eğitimcilerine, toplumsal olarak sorumlu ve gönüllü tüm kişi ve kuruluşlardan hiç kimseye muhtaç olmadan kendi koşulları ölçüsünde toplumsal hayata dâhil olmak istemektedirler. Engellilerin karşılaştıkları sorunları çözmek için topluma aktif bir şekilde katılmaları gerekmektedir. Dolayısıyla engellilerin başarılı bir sosyalleşmeden geçmeleri zorunlu görünmektedir. Bilimsel bilgilerle engellilere yönelik toplumsal duyarlılık ve bilinç düzeyinin arttırılmasına, onların toplumla bütünleşmelerini sağlayabilecek sosyal politikaların üretilmesine ihtiyaç duyulmaktadır” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.06.2026
20:18
Beymar Gross Simani Mahallesi`nde Hizmete Açıldı
Beymar Gross Simani Mahallesi'nde Hizmete Açıldı
Bingöl'ün yerel market zincirlerinden Beymar, Simani Mahallesi'nde hizmete açtığı yeni gross marketle toptan ve perakende sektöründeki yatırımlarına bir yenisini ekledi.
24.06.2026
19:32
Bingöl`de arsız hırsız polisten kaçamadı!
Bingöl'de arsız hırsız polisten kaçamadı!
Bingöl'de polis ekiplerince yakalanan şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
24.06.2026
18:50
Emlak ve Araç İlanlarına Sıkı Denetim! 286 Bin TL`ye Kadar Ceza Uygulanabilecek
Emlak ve Araç İlanlarına Sıkı Denetim! 286 Bin TL'ye Kadar Ceza Uygulanabilecek
BESO Başkanı Zülküf Alpay, sosyal medya üzerinden yapılan taşınmaz ve taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kurallarına uyulması gerektiğini belirterek esnafı uyardı.
24.06.2026
18:38
Minik Yüreklerden Efrayim Bebeğe Umut
Minik Yüreklerden Efrayim Bebeğe Umut
Bingöl'de devlet koruması altındaki çocuklar, SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisine destek olmak için harçlıklarını bağışladı.
24.06.2026
18:37
Vedat Karabulut`u Arama Çalışmaları 11`inci Gününde
Vedat Karabulut'u Arama Çalışmaları 11'inci Gününde
Sarım Çayı'nda akıntıya kapılarak kaybolan 33 yaşındaki genç için bekleyiş sürüyor. Ekipler hem su üstünde hem de su altında arama faaliyetlerini sürdürürken, bölgede dron destekli taramalar da gerçekleştiriliyor.
24.06.2026
18:36
Hafızlık finalinde Bingöl`ü o temsil edecek
Hafızlık finalinde Bingöl'ü o temsil edecek
Bingöl Müftülüğü Selahattin Eyyubi Hafızlık Proje Okulu Kur'an Kursu Öğreticisi Ali Yalçın, 'Hafızlık Yarışması' bölge finalinde birinci olarak Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın