KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mayıs 2026 Cuma
°C

Dr. söyiler'den, ramazan'da beslenme uyarısı

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, Ramazan ayında beslenme konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. söyiler`den, ramazan`da beslenme uyarısı
23 TEMMUZ 2012 PAZARTESİ 05:05
0
1378
0
AA aa

 Kurumun internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, Ramazan ayının sindirim sistemi ve özellikle midenin dinlendirilmesi için bir fırsat olduğunu belirten Söyiler, oruçluyken vücut dengesinin korunması gerektiğini söyledi.

Söyiler: “Ramazan ayında yeme içme alışkanlıkları değişir, normalde üç olan ana öğün sayısı iki öğün olur. İftarda bütün gün aç kalmanın etkisiyle yemekler kısa sürede tüketilmektedir. Çabuk ve fazla beslenme midede gerginliklere, tansiyon yükselmesine ve kan şekerinde artışa neden olmaktadır. İftarda aşırı ve hızlı beslenmeden kaçınılmalı öğün sayısı üç veya dörde çıkarılmalıdır. Oruçlu geçen sürenin onaltı saatten fazla olması nedeniyle sıcaklarında etkisiyle vücudun direnci ile beraber kan şekeri de düşmektedir. Vücut direncini yüksek tutmak için sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır. Sahurdan hemen sonra uyumak mide rahatsızlıklarına neden olduğundan sahurdan en az yarım saat sonra uyumak gerekmektedir” dedi.

İftarın, su, hurma, zeytin veya çorba ile açılması gerektiğini belirten Dr. Söyiler: “Gazlı içeceklerden kaçınılmalı, hamur tatlılar yerine meyve tatlıları veya süt tatlıları tercih edilmelidir. Gazlı içecekler yerine meyve suları, ayran, bitki çayları tercih edilmelidir. Yağsız et yemekleri, kuru baklagiller ve sebze yemekleri tercih edilmelidir. Yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Yemekler yavaş ve iyice çiğnenmelidir. İftardan sonra kısa bir yürüyüş yapılması sindirim sistemini rahatlatır. Sahurda süt, süt ürünleri, meyve ve sebze tüketilmelidir. Ramazanın yaz aylarına denk gelmesi oruçlu geçen süreyi uzamakta olup, aşırı sıcaklar nedeniyle vücut direnci iyice düşmektedir. Aşırı sıcakların olumsuz etkilerinden korunmak için güneşte durmaktan kaçınılmalı, serin ve gölge yerler tercih edilmelidir. Oruç tutmak hipertansiyon ve hipotansiyon, karaciğer yetmezliği, şeker hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar gibi bazı hastalıklar ile hamilelik ve emziklilik gibi özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceğinden bu durumda olan kişilerin ilgili uzman hekime danışarak oruç tutma konusunda karar vermeleri sağlıklarının korunması açısından oldukça önemlidir. Bu vesileyle tüm halkımızın Ramazan Ayını tebrik ederim” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.05.2026
18:52
Bingöl Üniversitesi`nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi'nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi bünyesinde, 'Bingöl Mutfağına Özgü Heftkat/Parğaç Böreğinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin Ortaya Konması ve Tescillenmesi' başlıklı proje kapsamında Bingöl Hotkat/Heftkat Böreği'nin coğrafi işaret sürecine ilişkin sunum ve duyusal analiz çalışmaları gerçekleştirildi.
14.05.2026
18:35
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl'de katılımcı yönetişim anlayışının güçlendirilmesi ve engelli bireylerin yerel karar alma süreçlerine daha aktif katılım sağlaması amacıyla Bingöl Kent Konseyi bünyesinde Engelli Meclisi kuruldu.
14.05.2026
17:48
DEM Parti`den
DEM Parti'den 'Barış İçin Adım At' Yürüyüşü Çağrısı
DEM Parti Bingöl İl Başkanlığı, 'Barış İçin Adım At' temasıyla düzenlenecek yürüyüş için vatandaşlara çağrıda bulundu. DEM Parti Bingöl İl Başkanı Sedat Ormangören, 16 Mayıs 2026 Cumartesi günü gerçekleştirilecek programa tüm halkın davetli olduğunu söyledi.
14.05.2026
14:03
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Yeniden Refah Partisi kontenjanından Genç Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Ecz. Ahmet Nuri Dener, Başkan Yardımcılığı görevinden ve Yeniden Refah Partisi üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.
14.05.2026
13:42
Bingöl`de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Bingöl'de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) kapsamında Bingöl köylerine yönelik 2026 yılı yatırım bütçesini yönetecek isimler yapılan seçimle belirlendi.
14.05.2026
13:24
Valilik emri yayımlandı! Bingöl`de Kaçak Yapılara Sıkı Denetim!
Valilik emri yayımlandı! Bingöl'de Kaçak Yapılara Sıkı Denetim!
Bingöl Valiliği, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılaşmaların önlenmesine yönelik kapsamlı bir genel emir yayımladı. Bingöl Valisi Cahit Çelik imzasıyla yayımlanan '2026/1 Sayılı Genel Emir' kapsamında, özellikle köyler, yaylalar, meralar ve belediye sınırları dışındaki alanlarda kaçak yapılaşmaya karşı sıkı tedbirler alınacağı bildirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın