Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Bektaş, Bingöl Adliyesinde kurulan arabuluculuk ve uzlaştırma bürolarının istatistik verilerini basınla paylaştı.
Kamuoyunda Adalet Hizmetlerinin yavaş işlediğine dair yaygın bir kanaat olduğunu belirten Bektaş, yargı sürecinin hızlandırılması adına son zamanlarda birçok adım atıldığını, ancak yeni Adliye Saraylarının yapımı, personel sayısının arttırılması, yeni ceza infaz kurumlarının inşası, bu sorunun ortadan kaldırılmasının yeterli olmadığını söyledi.
Dostane temele dayanan alternatif çözüm yolları kapsamında kamu hukuku alanında 2006 yılında yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanununda uzlaştırma kurumuna yer verildiğini açıklayan Bektaş, "2016 yılında yapılan değişiklik ile uzlaştırma kapsamında olan suç sayısı arttırıldığı gibi kurumun daha hızlı ve etkin çalışması önündeki engellerin kaldırıldığı. Hızlı ve etkin çözümü amaçlayan uzlaştırma kurumu. Adalet hizmetinin sunulmasında emek ve zaman kaybını önlediği gibi, dostane bir çözüm amaç edindiğinden, toplumdaki barış ve huzurun tesisine de hizmet ettiği. Yine aynı amaç ile hukuk uyuşmazlıklarının hızlı ve etkin bir şekilde çözümünü hedefleyen Arabuluculuk uygulaması 22/06/2016 tarihli 6325 Sayılı Arabuluculuk Yasası ile hukukumuza girdiği, hukuk uyuşmazlıklarında hali hazırda Arabuluculuk yolu ile çözümünün ihtiyari olduğu, Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan yasa değişikliği ile, bazı hukuki uyuşmazlıkların öncelikli olarak Arabuluculuk kurumu vasıtası ile çözümünün zorunlu hale getirilecek" dedi.
YÜZDE 85'İNDE UZLAŞTIRMA SAĞLANDI
Uzlaştırma ve Arabuluculuk faaliyetini Bingöl Adliyesi kapsamında etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirilmesi için Arabuluculuk ve uzlaştırma büroları fiziken oluşturulduğunu aktaran Bektaş, "bu bürolarda yeterince personel görevlendirilmiştir. 01/01/2017 ile 31/03/2017 tarihleri arasında uzlaştırma bürosuna 258 dosya gönderilmiş, bu dosyaların yüzde 85'i uzlaşma ile sonuçlanmıştır. Bu oran yıllık bazda düşünüldüğünde 600-700 hazırlık dosyasına denk gelmektedir, bu dosya sayısı bir yıl içerisinde Asliye Ceza Mahkemesine açılan dava sayısı kadardır. Bingöl Adliyesi olarak tüm alanlarda olduğu gibi, uzlaştırma ve Arabuluculuk kurumlarında da hızlı ve etkin çözüm bulma adına aynı kararlılıkla hizmet yürütülmeye devam edilecektir" ifadelerine yer verdi.