KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Temmuz 2026 Salı
°C

Domuz gribinde küresel salgın uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), domuz gribi hastalığına yol açan H1N1 virüsü vaka sayısında dünya genelindeki artış nedeniyle, 41 yıl aradan sonra ilk kez küresel salgın uyarısı yaptı...

Domuz gribinde küresel salgın uyarısı
11 HAZİRAN 2009 PERŞEMBE 19:04
0
1209
0
AA aa
Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribi alarmının en yüksek seviyeye çıkarıldığını bildirdi.

DSÖ'nün, hastalığa yol açan H1N1 virüsü vaka sayısında dünya genelindeki artış nedeniyle, 41 yıl aradan sonra ilk kez grip salgını ilan etmesi bekleniyordu.

SAĞLIK BAKANI AKDAĞ: BİZDE DE 11 VAKA GÖRÜLMÜŞ OLSA BİLE, BU VAKALAR YURT DIŞINDAN GELMİŞ VE İKİNCİ KİŞİLERE HASTALIĞI BULAŞTIRMADILAR

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribine yönelik aşı üretecek firmalarla görüştüklerini bildirerek, ''Biz aşıyı satın alma konusunda masaya oturmuş, önde gelen ülkelerden biriyiz'' dedi.

Akdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna verilen arada, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), domuz gribine yol açan H1N1 virüsüne karşı aşı üretilmesini önermesine ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Grip aşısının geliştirilmesinin dinamik bir süreç olduğunu belirten Akdağ, virüslerin şekil değiştirmesi nedeniyle grip aşılarının her yıl yenilendiğini, hangi virüse karşı aşı üretileceğinin DSÖ tarafından kararlaştırıldığını anlattı.

Domuz gribine yönelik aşının, birkaç ay içerisinde geliştirilebileceğini ve aşı üretiminin yaklaşık 3-4 ay sürebileceğini bildiren Akdağ, ''DSÖ, H1N1 virüsüne karşı aşı geliştirilmesi gerektiğini firmalara ifade etti. Çünkü bu özel bir durum, mevsimsel grip değil, yeni bir grip var. Büyük bir salgın gribinden DSÖ endişeli, dünya endişeli. Firmalar çalışmalarına başladı. Dünyada, bu tür aşıyı imal edebilecek birkaç firma var'' diye konuştu.

Aşı üretimi yapabilecek firmalarla bizzat kendisinin görüştüğünü bildiren Akdağ, ''Alıcı olarak biz de masadayız. DSÖ, aşının ülkelere dağıtımı konusunda farklı bazı kurallar koyacak mı; onu da bilmiyoruz. DSÖ'nün henüz bir kararı yok. Biz aşıyı satın alma konusunda masaya oturmuş, önde gelen ülkelerden biriyiz'' dedi.

Akdağ, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğünü, aşı alımı için gerekli parayı harcayabilecek durumda olunduğunu söyledi.

-AŞIDA ÖNCELİK TANINACAK OLANLAR...-

Domuz gribine yönelik üretilecek aşının dozu ve kaç kişiye yapılması konusunda Bilim Kurulunun çalıştığını belirten Akdağ, konuyla ilgili tavsiye beklediklerini, görüşme üzere bir heyeti de DSÖ'ye göndereceğini çalışmaların da en geç 1 ay içinde sonuçlanacağını bildirdi.

Aşının öncelikli sağlık çalışanlarına uygulanacağını aksi takdirde hizmet alınamayacağını ifade eden Recep Akdağ, aşı yapılacakları şöyle sıraladı:

''Öncelikle sağlık çalışanlarına, emniyet ve silahlı kuvvetler gibi stratejik görevlerdekiler, gümrük memurları, hastalandığı zaman günlük hayatın yürütülmesi konusunda işlerin aksayabileceği alanlardaki memurlar. Bunun dışında 65 yaş üstü, kalp, şeker, akciğer gibi kronik hastalığı olan kişiler, hastalığın daha şiddetli olması ve öldürücü riski bulunan bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere öncelik verilecek. Bir de çocuk yaş grubunun özellikle belli bir bölümü.

Bunun dışında aşı talep edenlerin, ücretli olarak kullanmaları da düşünülebilir. Zaten aşı çok pahalı olmayacak. İnsanların rahatça alabileceği seviyede olacak. Önemli olan yeterli miktarda aşıyı piyasadan alabilmek. Dünyada bu aşıya herkes talip. Onun için DSÖ bir usul belirleyecek.''

-''TÜRKİYE'DE İKİNCİL BULAŞMA VAKASI YOK''-

DSÖ'nün vereceği kararın daha ziyade pandemin 6. fazına (gribin son aşaması) geçildiği yönünde olabileceğine dikkati çeken Akdağ, ''Dünyada 6. faza geçilmiş olsaydı alınması gereken tedbirleri biz ülkemizde zaten alıyoruz. 5 ve 6. faz tanımları bir hastalığın yaygın olduğu ülkeler için bazı uygulamalar getiriyor, bir de hastalığın yayılmadığı ülkeler için uygulamalar getiriyor. Biz, hastalığın yayılmadığı ülkeyiz. Her ne kadar bizde de 11 vaka görülmüş olsa bile bu vakalar yurt dışından gelmiş vakalar ve bu vakalar ikinci kişilere hastalığı bulaştırmadılar. Bu hususta, Türkiye çok başarılı görülüyor. Çok ciddi tedbirler aldık. Türkiye'de şu anda ikincil bulaşma vakası yok. Biz, büyük bir salgın varmış gibi hazırlıklarımızı yürüttük'' diye konuştu.

-''HASTALIK, DÜNYAYA YAYILACAK, KAÇIŞ YOK''

Akdağ, turizm mevsiminin gelmesi ve Türkiye'de eğitim gören öğrencilerin eylül ve ekim aylarında Türkiye'ye gelmelerinden dolayı bir paranoya bulunduğuna ilişkin bir gazetecinin sorusu üzerine, şunları söyledi:

''Paranoyaya girmemek, tedbir almak lazım. Paranoya kelimesini kullanmayı sevmiyorum. Siz kullandığınız için ben de kullandım. Tedbir alalım, alıyoruz zaten. Hastalık dünyaya yayılacak, bundan kaçış yok. Herkesi aşılarsanız ancak bağışık yapmış olursunuz, ancak böyle bir şey pratikte mümkün değil. Aşı hazırlama hızı veya birçok ülkenin gücü bu aşıyı alıp da bütün insanlara yapmak durumunda değil. H1N1'in şu andaki yapısına uygun bir aşı hazırladınız, 4 ay sonra bu antijenin değişmeyeceğini kimse garanti edemiyor. Grip virüsü böyle bir virüs...''

Öncelikle virüse karşı herkesin kendisini korumayı öğrenmesi gerektiğini vurgulayan Akdağ, ''Ne yapıyoruz, sabun kullanmayı, elimizi yıkamayı öğreniyoruz. Başka bir kişinin kullandığı yere elinizi dokundurduysanız elinizi sabunla 20-30 saniye köpürterek yıkayacaksınız. Türkiye'de su bol. Yani bu anlamda suyun olmadığı bir şehir, köy yok. Suyu israf etmeyelim, yıkarken dikkatli kullanalım. Sabunumuz da var, elimizi sabunla yıkayacağız. Böyle olduğu zaman hastalığı tamamen önleyebilir misiniz? Hayır ama hastalığın yayılma hızını çok azaltırsınız. Tedbir alarak hastalığın yayılma hızını azaltabiliriz, toplumumuzu bu şekilde koruyabiliriz. Yoksa grip virüsünden tamamen korunmak mümkün görünmüyor'' diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 43 maddeden oluşan ve ''torba kanun'' olarak nitelendirilen Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve KHK'lere Eklenmesi ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısının görüşmelerinde 23. maddenin görüşmeleri sürüyor

haber 7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.07.2026
13:31
Servi`de dut pekmezi mesaisi başladı!
Servi'de dut pekmezi mesaisi başladı!
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Servi köyünde yaz mevsimiyle birlikte dut pekmezi mesaisi başladı. Tamamen geleneksel yöntemlerle ve el emeğiyle hazırlanan pekmez, günler süren zahmetli bir sürecin ardından sofralara ulaşıyor.
07.07.2026
12:09
Bingöl Umut Kervanı`ndan haziran ayında 3,8 milyon TL`lik yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan haziran ayında 3,8 milyon TL'lik yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı haziran ayı faaliyet raporunu açıkladı. Dernek, yurt içi ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine toplam 3 milyon 796 bin 291 TL tutarında ayni ve nakdi yardım ulaştırdığını duyurdu.
07.07.2026
11:26
Bingöl`deki feci kazada 3 kişi hayatını kaybetti
Bingöl'deki feci kazada 3 kişi hayatını kaybetti
Bingöl'ün Yayladere ilçesinde meydana gelen trafik kazasında pikabın uçuruma yuvarlanması sonucu 3 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi ise yaralandı. Hayatını kaybedenlerin Diyarbakır'ın Hani ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.
06.07.2026
18:49
12Bingölspor`da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
12Bingölspor'da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
Bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde ASKF Başkanı Ali Ekber Alimoğlu'nun divan başkanlığını yaptığı 12Bingölspor Olağan Üstü Kongresine, Eski Başkan M.Engin Özturan da katıldı. Özturan, takıma sahip çıkılmaması konusundaki sitemini paylaşırken, beklenen aday çıkmaması üzerine evraklar imzalanarak kulübün Bingöl Valiliği'ne devri kararı alındı. Evraklar yarın Valiliğe teslim edilecek ve kayyum atanacak.
06.07.2026
17:52
Bingöl`de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl'de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı yatırım programı kapsamında 42 bin tonu aşkın BSK asfalt uygulaması ve 26 bin metrekareyi bulan parke-bazalt kaldırım çalışmasıyla şehir genelinde yol ve kaldırımları yeniliyor. Ayrıca bazı bölgelerde dekoratif aydınlatmalar da yapılacak.
06.07.2026
17:37
Sosyal yardım ödemelerine zam
Sosyal yardım ödemelerine zam
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısındaki artışla birlikte sosyal yardım ödemelerinin de yükseltildiğini açıkladı. Yaşlı aylığı, engelli aylıkları, evde bakım yardımı, SED desteği ve koruyucu aile ödemeleri yeni tutarlar üzerinden hesaplara yatırılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın