KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mayıs 2026 Cuma
°C

Doğu, çocuk sayısında batı'yı beşe katladı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun nüfus yapısıyla ilgili ortaya koyduğu harita göre Türkiye’nin doğusu ile batısı taban tabana zıt. Batıda nüfus artış hızı çok düşük, yani nüfus hızla yaşlanıyor. Hükümetin 'en az üç çocuk' teşvikinin altında bu tablonun yattığı öğrenildi.

Doğu, çocuk sayısında batı`yı beşe katladı
09 ŞUBAT 2013 CUMARTESİ 05:04
0
2481
1
AA aa

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı araştırmaya göre, Batı illerinde çocuk sayısının ortalaması bir iken, Doğu ve Güneydoğu illerinde çocuk sayısının ortalaması beş.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Güneydoğu ve Doğu bölgelerindeki illerde, çocuk sayısı ortalama 5'i buluyor ve birçok ilde de bu oranda artış görünüyor. Batı illerindeki çocuk sayısının ise azalarak 1'e doğru indiği ve nüfus artış hızının düştüğü görünüyor. Çıkan tablodan, Batı illerinde giderek, daha az çocukla nüfusun yaşlandığı ve azaldığı ortaya çıkıyor. TÜİK'in, hükümetin önüne koyduğu harita, Türkiye'yi, çok çocukla nüfusu artacak iller ile az çocukla nüfusu düşecek iller arasında sanki görünmeyen bir sınırla ikiye ayırıyor.

Vatan Gazetesi'nden Gülümhan Gülten'in haberine göre, hükümet, durumu değiştirmeye dönük teşvikler planlamaya iten bir nedenin de bu olduğu belirtiliyor. Sözkonusu çocuk teşviklerine ilişkin paketin özellikle çalışan ve eğitimli kadınları esas alacak teşviklerden oluşacağı belirtilirken, çalışan kadınların daha çok çocuk doğurabilmesini sağlayacak şekilde kreş, gündüz bakımevi vb. olanakların ücretsiz sağlanması ve daha uzun sürelir gebelik izni ve süt iznini içerecek tedbirler üzerinde durulduğu kaydediliyor.

TÜİK'in resmi web sitesinde de yayınladığı ‘Ortanca Yaş 2012' başlıklı haritada, illere göre nüfusu yaşlanan bölgeler açıklıkla ayırt ediliyor. Batı illerinde yaşlı nüfus fazla ve nüfus artış hızı düştüğü için bu bölgelerde nüfus giderek yaşlanacak.

'GÜNEYDOĞU'DA ORTALAMA ÇOCUK SAYISI 5'

TÜİK tablosuna göre ortalama hane halkı büyüklüğü 19 ilde 3 çocuğun üstünde. Bunların tamamı Doğu ve Güneydoğu illerinden oluşuyor. Bu illerden 11'inde çocuk sayısı 5'i bulmuş durumda. Bu iller şöyle: Diyarbakır, Şanlıurfa, Bitlis Mardin, Batman, Ağrı, Muş, Van, Siirt, Hakkari, Şırnak. Bu illerdeki ortanca yaş ise 18,5 ile 21.7 arasında bulunuyor. Bu, batı illerinde geçerli olan ve 34,5 ile 37.5 yaş arasında tespit edilen ortanca yaş düzeyine göre çok daha fazla olan genç nüfusu işaret ediyor.

'BAKANLAR HAREKETE GEÇTİ'

Hükümetten son dönemde “3 çocuk yetmez, nüfusun yaşlanmasını önlemek için daha fazla çocuk” açıklamalarının gelmesi, devletin resmi istatistik kurumu TÜİK'in söz konusu çalışmayı tamamlayıp açıklamasıyla aynı zamana denk düştü. Önce ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, ardından da TÜİK'in bağlı olduğu Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları kamuoyunda büyük yankı buldu. Bakan Babacan ve Bakan Yılmaz da “Uzun vadede bu işin, (nüfus artış hızındaki yavaşlama) nereye gideceğini iyi görmeliyiz ve buna dönük yeni birtakım teşvik unsurlarını tartışmalıyız. Teşvik üzerinde çalışacağız. Avrupa'daki gibi daha güçlü bir sistemi getirmeliyiz. Başbakanın ‘3 çocuk talebi' haklı bir söylem” demişti. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da Türkiye'nin nüfus artış hızının eski seviyesine dönebilmesi konusunda Başbakan'ın, ilgili tüm bakanların birlikte çalışma yapması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Babacan: “Çalışmalarımıza Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanı'mızı da alacağız, bir süre kapanıp bunu çalışacağız. Çok akılcı tedbirler uygulanması gerekiyor” demişti. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Zazaoglu (@Misafir_12107)
12 Şubat 2013 Salı 04:09
Dogu sözde batiyi 5 ,e katlamis iyi güzelde bir okadarda göc veriyor
cogalacagi yerde boynen azaliyor bundan söz eden yok.
14.05.2026
18:52
Bingöl Üniversitesi`nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi'nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi bünyesinde, 'Bingöl Mutfağına Özgü Heftkat/Parğaç Böreğinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin Ortaya Konması ve Tescillenmesi' başlıklı proje kapsamında Bingöl Hotkat/Heftkat Böreği'nin coğrafi işaret sürecine ilişkin sunum ve duyusal analiz çalışmaları gerçekleştirildi.
14.05.2026
18:35
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl'de katılımcı yönetişim anlayışının güçlendirilmesi ve engelli bireylerin yerel karar alma süreçlerine daha aktif katılım sağlaması amacıyla Bingöl Kent Konseyi bünyesinde Engelli Meclisi kuruldu.
14.05.2026
17:48
DEM Parti`den
DEM Parti'den 'Barış İçin Adım At' Yürüyüşü Çağrısı
DEM Parti Bingöl İl Başkanlığı, 'Barış İçin Adım At' temasıyla düzenlenecek yürüyüş için vatandaşlara çağrıda bulundu. DEM Parti Bingöl İl Başkanı Sedat Ormangören, 16 Mayıs 2026 Cumartesi günü gerçekleştirilecek programa tüm halkın davetli olduğunu söyledi.
14.05.2026
14:03
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Yeniden Refah Partisi kontenjanından Genç Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Ecz. Ahmet Nuri Dener, Başkan Yardımcılığı görevinden ve Yeniden Refah Partisi üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.
14.05.2026
13:42
Bingöl`de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Bingöl'de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) kapsamında Bingöl köylerine yönelik 2026 yılı yatırım bütçesini yönetecek isimler yapılan seçimle belirlendi.
14.05.2026
13:24
Valilik emri yayımlandı! Bingöl`de Kaçak Yapılara Sıkı Denetim!
Valilik emri yayımlandı! Bingöl'de Kaçak Yapılara Sıkı Denetim!
Bingöl Valiliği, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılaşmaların önlenmesine yönelik kapsamlı bir genel emir yayımladı. Bingöl Valisi Cahit Çelik imzasıyla yayımlanan '2026/1 Sayılı Genel Emir' kapsamında, özellikle köyler, yaylalar, meralar ve belediye sınırları dışındaki alanlarda kaçak yapılaşmaya karşı sıkı tedbirler alınacağı bildirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın