KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Nisan 2025 Pazartesi
°C

Doğu anadolu'nun coğrafyası kalkınmışlığı zora sokuyor

Fırat Kalkınma Ajansı, sanayide pazarın Batı'da olması ve limanların bölgeye uzaklığı nedeniyle; bölgenin kalkınmışlık seviyesini Batı'daki bölgelerin seviyesine yükseltmekte zorluk yaşıyor.

Doğu anadolu`nun coğrafyası kalkınmışlığı zora sokuyor
18 EYLÜL 2010 CUMARTESİ 13:17
0
1786
0
AA aa
Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl'ün Fırat Kalkınma Ajansı'nın görev alanına girdiğini söyledi.

Bu illerdeki kurumları bir araya getirip kalkınmışlık seviyesinin yükseltilmesi noktasında bir an önce çalışma yapmak istediklerini aktaran Altunyuva, şunları dile getirdi: “Bu işin bir an önce gerçekleşmesi için koordinatör görevi göreceğiz. Ancak, bu işi bizim sahiplenmemiz değil de, işin içinde olmamız gerekli. Yalnız, bölgenin bazı açmazları var. Bölgenin sanayi anlamında ham maddeye yakın olması lazım, pazara yakın olmak lazım. Pazar batıda. İşlenen mamulün gönderileceği noktaya en az maliyetle gitmesi gerekiyor. Bizim bölgemiz bu noktada tam ortada kalıyor. Önemli limanlar da bize uzak. Ham maddeyi dışarıdan getirip, işleyip dışarıya gönderdiğimizde bir avantajımız olmuyor. Kendi sanayi ürünlerimize odaklanıp en fazla katma değeri nasıl elde edebiliriz diye düşünmemiz gerekiyor. Mesela kayısı, mermer gibi ham maddelerimizi işleyip katma değerini artırmamız gerekiyor.”

Bu illerde hangi sektörlerin öncelikli olduğu yönünde, bir bölge planı çalışması yaptıklarını anlatan Altunyuva, buralardaki kamu ve özel kurumların da aktif katılımını sağlayarak bölgenin kalkınmışlık seviyesini yükseltmek istediklerini vurguladı.

Altunyuva, şöyle konuştu: “Şu anda bölge ne durumda, hangi alanlara ağırlık verilebilir diye bir çalışma yaptık. Bölgenin kendi içinde alt bölgelerden oluştuğunu gördük. Tunceli ve Bingöl ayrı; Elazığ ve Malatya ayrı bir alt bölgeyi oluşturuyor. Ama ortak nokta, bu dört ilin ekonomisinin tarım ve gıda sanayinin üzerinde yapılanmış olması. Bölgede sanayinin gelişebileceği iller ise Malatya ve Elazığ.”

Malatya ve Elazığ için sanayiyi geliştirecek projelerin desteklenmesi yolu ile bölgenin cazibe merkezine dönüşebileceğini ifade eden Altunyuva, Bingöl ve Tunceli için de tarımsal ağırlıklı sanayi ve su ürünlerinin katma değerinin artırılmasına yönelik çalışma yapılabileceğini kaydetti.

Malatya Ve Elaziğ'da Sanayi, Tunceli Ve Bingöl'de Yaşam Kalitesi İyi Olacak

Altunyuva 'Ajansımızın sınırları dahilindeki Malatya ve Elazığ'da sanayi alt yapısının gelişmesine katkıda bulunarak, Tunceli ve Bingöl'ün ise sosyal yaşam kalitesini artırarak bölgeyi kaldırmaya katkıda bulunacağız' diye konuştu.

Bingöl'ün balının, Tunceli'nin ise önemli su kaynaklarının bulunduğunu belirten Altunyuva, 'Bingöl'ün balının katma değerinin artırılması sağlanabilir. Tunceli'de de suya dayalı tarımsal ürünler ve balıkçılığın katma değerinin artırılması çalışması yapılabilir' dedi.

Altunyuva, bölgede ajansa yönelik güzel bir ilgi olduğunu, Malatya'da, Elazığ'da, Tunceli'de ve Bingöl'de herkesin ajansı, kalkınmanın aracı olarak gördüğünü ve yararlanmak istediğini sözlerine ekledi.


 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.04.2025
02:20
12Bingölspor`dan kardeşlik mesajı!
12Bingölspor'dan kardeşlik mesajı! 'Bölgenin gücü kardeşliğimiz'
Şampiyonluğunu ilan eden 12Bingölspor, gruptaki tüm takımları tebrik etti ve önemli bir mesaj paylaştı: 'Her takım bizim kardeşimiz, her şehir ailemizin bir parçasıdır. 12 Bingölspor, sadece bir takım değil; bir irade, bir birlik ve inançtır. Yeni sezonda, bölgemizin adını en yükseklerde duyuracak sağlık, zafer ve dostlukla yoğrulmuş bir yolculuk diliyoruz.'
28.04.2025
02:19
Atan:
Atan: 'Yeni Bingöl stadyumu Genç yolunda yapılmalı'
Bingöl'de yapılacağı müjdelenen yeni şehir stadyumunun şehir merkezinde olmasının doğuracağı sıkıntılara dikkat çeken ve Genç yolunda inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan ZİKTE SÜRKAP Başkanı Fırat Atan, birçok alan hitap edecek kapasitede olması gerektiğini vurgulayıp: 'Şehre nefes aldıracak bir vizyon projeyle şehir dışında yeni bir cazibe merkezi oluşturulmalıdır' dedi.
28.04.2025
02:18
Bingöl Balı Endonezya`da Tanıtıldı
Bingöl Balı Endonezya'da Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik tarafından gerçekleştirilen tanıtımda, Türkiye Cumhuriyeti'nin Endonezya Büyükelçisi Prof. Dr. Talip Küçükcan'a Bingöl Balı takdim edildi.
28.04.2025
02:17
Yeni hastane binası inşaatını incelediler!
Yeni hastane binası inşaatını incelediler!
Bingöl'de inşaatı devam eden 500 yataklı yeni devlet hastanesi binasında Milletvekilleriyle birlikte incelemelerde bulunan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta: 'İnşallah beklenenden daha kısa sürede hizmete alacağız' dedi.
28.04.2025
02:15
Rektör Çelik, uluslararası öğrenci hedefini açıkladı
Rektör Çelik, uluslararası öğrenci hedefini açıkladı
Türk Üniversiteleri Fuarı-2025 kapsamında Bingöl Üniversitesi'nin standı, Endonezyalı öğrencilerden büyük ilgi gördü. Uluslararası öğrenci hedeflerine ilişkin rakam veren Rektör Çelik; 'Bu doğrultuda öğrenci odaklı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor' dedi.
27.04.2025
15:14
Ve 12Bingölspor şampiyon
Ve 12Bingölspor şampiyon
Sahasında Batman Kayaspor'u ağırlayan 12Bingölspor, ilk yarısını 4-0 üstünlükle kapattığı maçın 90 dakikasına 7 gol sığdırdı ve şampiyonluğunu resmen ilan etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın