KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2025 Pazar
°C

Devlet haramları meşrulaştıramaz

Yılbaşı kutlamalarının dinde yeri olmadığını vurgulayan Mustazaflar Cemiyeti Bingöl Şube Başkanı Tasalı, içki, kumar ve şans oyunlarını devletin yaygınlaştırması ve icra etmesinin bir facia olduğunu söyledi.

Devlet haramları meşrulaştıramaz
28 ARALIK 2012 CUMA 00:58
0
1867
0
AA aa

Mustazaflar Cemiyeti Bingöl Şube Başkanı Hamdullah Tasalı, yaptığı açıklamayla yılbaşı kutlamaları ve şans oyunlarının devlet eliyle meşrulaştırılamayacağını söyledi.

Yeni bir yılın başlaması ile yeniden gündeme gelen yılbaşı eğlencelerinin, tüketimi özendirme ve teşvik eden kampanyaların başlaması, milli piyango, toto, loto ve şans oyunlarının, Müslüman bir toplumda icra ve teşvik etmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Mustazaflar Cemiyeti Bingöl Şube Başkanı Tasalı: “Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?” (Maide Suresi, 90-91) İçki ve kumarın dinen yasaklaması, haram kılınması, şüphesiz sosyal ve toplumsal hayatımızı, aile hayatımızı, neslimizi, mallımızı, aklımızı tehdit ettiği içindir” dedi.

“Devletin asli görevleri, nesli, malı, aklı, dini korumasıdır”

İçki, kumar ve şans oyunlarının devlet tarafından yaygınlaştırması ve icra edilmesinin bir facia olduğunu ifade eden Tasalı: “Alkolün ve kumarın insan sağlığına zararının yanında belki de en önemli zararı topluma, ekonomiye, sağlığa, aileye, mala ve akla verdiği zararlardır. Toplumu komaya sokmuş bir hastalık ve virüstür. Acilen tedavi ve önlemler alınmazsa, daha bilmediğimiz büyük felaketlere ve hastalıklara sebebiyet verecektir. Uzmanlarca yapılan araştırmalara bakılırsa, içki ve kumarın vb. kötü alışkanlıkların istatiksel olarak aşağıda görüldüğü gibi sonuçları, korkunç boyutlardadır. Ülkemizde işlenen suçların ve gerçekleşen kazaların çok ciddi bir oranı alkolden kaynaklanmaktadır. Bunun en açık örneği; Ülkemizde: cinayetlerin yüzde 85, tecavüzlerin yüzde 50, şiddet olaylarının yüzde 50, trafik kazalarının yüzde 65, eşlerini dövenlerin yüzde 70, akıl hastalıklarının yüzde 60, sebebi alkoldür! Bu nedenle alkol kişisel olduğu kadar, belki de daha fazla, toplumsal bir sorundur. Aile içi geçimsizliklerin, kavgaların, şiddetin, intiharın ve boşanmaların da bir numaralı sorumlusu alkoldür. Bu nedenle, alkol ile mücadelede toplum olarak bilinçlenmek çok önemlidir. Alkol kişisel bir eğlence aracı değildir. Toplumu ve aileyi derinden yaralayan bir tehlikedir. Devletin bu gibi kötü alışkanlıkları yasaklaması gerekirken, ne yazık ki yüzde 100 zararları her yönden aşikar olan, içki, kumar ve şans oyunlarını devletin yaygınlaştırması icra etmesi bir faciadır. Nüfusunun yüzde 99'nun Müslüman olduğu bir toplumda, devletin asli görevlerinden ve sorumluluklarından biri, bahse konu zararlı alışkanlıklardan, nesli, malı, aklı, dini koruması gerekir. Bunu niçin çaba sarf etmeli ve tedbirler almalıdır” ifadelerini kullandı.

“Kumar ve zararları”

İslam'ın haram kazancı yasakladığını hatırlatan Tasalı: “Allah'ın insanoğluna vermiş olduğu akıl, sağlık, zaman ve mal birer nimettir. Kumar oynamak, bu nimetleri zararlı bir şekilde kullanmaktır. Bünyedeki enerjiyi iyi ve yararlı şeylerde değil, kötü ve zararlı bir yönde harcamaktır. Düzenli bir hayatı, düzensiz bir hayata çevirmek, toplumun temel taşı olan aile ocağını yıkmak ve dağıtmaktır. Aile fertlerinin nefretini kazanmak ve onlara kötü örnek olmaktır. Sosyal hayatı temelinden sarsmak, çalışma hayatını ve helal kazancı baltalamak, tembelliği ve miskinliği hayata hâkim kılmaktır. Rahmetten, bereketten, huzurdan, mutluluktan uzak kalıp; şeytani ve süflî arzularla yaşamaktır. İşte bu sayılan zararlardan korunmak için, İslam dini, kumarı haram kılmış ve onu büyük günahlardan biri saymıştır. İslam dini, helal kazanç elde etmeyi emretmiş; haram kazancı kesinlikle yasaklamıştır. Unutulmamalıdır ki, kumarda kaybeden kişi devamlı hırs ve kin duyguları içinde olacak, kaybettiklerini geriye almak ve kazanmak için tekrar tekrar oynayacak, sonuçta kazansa da manen kaybedecektir. Her iki tarafın da gözünü, hırs ve düşmanlık bürüyecektir Sonuçta; parasını, malını, hatta en değerli varlıklarını bile, kumarda kaybederek dünyasını da ahiretini de berbat edecektir. O halde, hem Allah'ın gazabını, hem de toplumun nefretini celbeden, Allah'ın haram kıldığı bu gibi fenalıklardan uzak duralım ve çevremizi de uzak tutmaya çalışalım. Batı kültürünün ve paganizmin bir bir uydurması olan yılbaşı ve noel gibi kutlamalardan, Müslüman toplumumuzun ve gençlerimizin uzak durmalarını temenni ediyoruz. Bu gibi kötü alışkanlıkların hayatımızı berbat ettiği gibi, ahiretimizde tehdit ediyordur, şüphesiz. Hayatımızı baki ve meyvedar kılmak, mutlu ve bahtiyar olmak, yaşamdan lezzet almak istiyorsak, hayatımızı imanla, ibadetle, tevekkülle, teslimiyetle, kanaatle ve şükür ile geçirmemiz, süslememiz gerekir” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.04.2025
18:29
Bingöl`de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Bingöl'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda, hakkında 3 yıl 5 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı.
18.04.2025
18:26
Ödüllerini Gazze`ye bağışladılar
Ödüllerini Gazze'ye bağışladılar
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından 'O'nu Oku O'nu Yaşa' temasıyla düzenlenen Siyer Yarışması'nda dereceye giren çocuklar, aldıkları ödülleri Umut Kervanı aracılığı ile Gazze'ye bağışladı.
18.04.2025
18:25
Bingöl`de jandarmadan uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de jandarmadan uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda 454 gram toz esrar ele geçirildi.
18.04.2025
03:40
TFF duyurdu! Liglerde takım sayıları düşürülecek!
TFF duyurdu! Liglerde takım sayıları düşürülecek!
Türkiye Futbol Federasyonu, profesyonel liglerdeki takım sayısının 2025-2026 sezonundan itibaren kademeli olarak düşeceğini açıkladı. Bu kapsamda Süper Lig'de önümüzdeki sezondan itibaren 18 takım yer alacak. En büyük düşüş ise 3. Lig'de yaşanacak.
18.04.2025
00:48
Arama Kurtarma Ekipleri Genç`te toplandı
Arama Kurtarma Ekipleri Genç'te toplandı
Kaymakam Güzel başkanlığındaki toplantıda tedbirler, arama kurtarma ekiplerinin akreditasyon süreçleri, hazırlık düzeylerinin artırılması, kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi, öngörülen sorunlar ve ekip liderlerinin AFAD İl Müdürlüğü'nden beklentileri ele alındı.
18.04.2025
00:31
Hatısaru:
Hatısaru: 'Sorumlusu Hükümettir'
Gündeme ilişkin açıklamasında ekonomideki gidişat üzerinde duran Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru: 'Bu ülkenin kaynakları vardır, çözüm mümkündür, bereketli bir ekonomi mümkündür. Ancak bunun için öncelikle bu faizci, rantiyeci zihniyetten kurtulmak gereklidir!' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın