KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Şubat 2025 Cuma
°C

Demirtaş: ölümlerin derhal durması lazım

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ölümlerin derhal durması gerektiğini söyleyerek, 'PKK'nın silahlı, bombalı şiddet eylemlerini durdurması lazım. Silahın, şiddetin mazereti yoktur' dedi.

Demirtaş: ölümlerin derhal durması lazım
24 AĞUSTOS 2015 PAZARTESİ 00:42
0
1690
0
AA aa

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İzmir ziyaretleri kapsamında,sabah kahvaltısında medya kuruluşları temsilcileri, haber müdürleri ve siyaset muhabirleri ile bir araya geldi. Tepekule Kongre Merkezi'nde gerçekleşen kahvaltı programında konuşan Demirtaş, “Türkiye kritik süreçten geçiyor. Yaşım 42, kendimi bildim bileli kritik süreçten geçiyor. En son benzer durumu 100 yıl önce 1. Dünya Savaşı'nda yaşamıştık. Belki koşullar, hedefler biraz değişik olsa da çalkantılı dönemi yaşıyoruz. Türkiye toplumu çok kültürlü, çok dilli, çok inançlı bir toplum. Faşizan ziyaretler her birimizin kaybetmesine yol açtı. Canlarımızı kaybettik, ekonomiyi kaybettik, birbirimize toplum olarak güvenimizi ve inancımızı kaybettik. Bunun toparlanması gerekiyordu. Biz HDP'yi 20'den fazla siyasi örgüt bir araya gelerek kurduğumuzda bu paradigmayı temel esas olarak aldık. Türkiye'nin demokrasi siyasetinin kurucu unsuru olarak hareket etmek istedik. Türk, Kürt, Ermeni, Çerkez olarak ifade edilen ama sayıları kaç olursa olsun bütünlük Türkiye yurttaşları olarak anılıyor" ifadelerini kullandı.

Tek dil ve tek kimlik dayatmadıklarını belirten Demirtaş, “Daha demokratik bir ulus olması lazım. İlk etapta bize bu ülkede birlikte yaşayamazsınız mesajı verenlere hayır dedik. Partinin programında, seçim bildirgesinde çoğulculuğu yansıttık ve ortaya koyduk. Türkiye toplumunun buna ihtiyacı olduğunu seçimde gösterdik. Tekçiliği bize dayatan AK Parti hükümetine karşı zafer elde ettik. Tek parti ve tek adam tarafından yönetilemez dedik. Yüzde 13 oy aldık ama yüzde 50'den fazla sempati aldık. Bu büyük bir zaferdir. Yanı başımızda yaşananları görüyorsunuz. Aynı şehirde farklı kimlikte insanlar yaşayamıyor. Irak ve Suriye'de bunu rahatlıkla görebiliyoruz. İslam devleti diyorlar ama İslam'la alakası yok ama. Suriye'de bunu yapmaya çalışıyorlar. Yemen'de bunu yapıyorlar. Kelle keserek, insanları yüksek binadan atarak yapıyorlar. Kadınları pazarlayarak yapıyorlar. Ama netice itibari ile Türkiye'de hakim kılınmaya çalışan tekçilik anlayışı çıplak kılınıyor. Devletin elindeki zor güçleri bize karşı kullanıyorlar. İşte Suriye gibi olmayalım dediğimizde HDP gibi olalım diyoruz. İçinde adalet, demokrasi barındırmayan şey barış olamaz. Devletler arası problemlere kadar. Sendika ve işveren arasındaki sorunlara kadar problemleri çözmek için adalet ve demokrasi olması lazım" şeklinde konuştu.

“İZMİR'DEN ÇAĞRI YAPIYORUM”

Ölümlerin durması için bir çağrı daha yapan Selahattin Demirtaş, “Şu saatte İzmir'den çağrı yapıyoruz. Ölümlerin derhal durması lazım. PKK silahlı, bombalı şiddet eylemlerini durdurması lazım. Silahın şiddetin mazereti yoktur. AK Parti'nin yaptığı hatalar ve günahlar sebebiyle asker ve polislerin ölmesiyle ödenmez. Günahlarını örtmek içinde Kürt çocukları dağlarda öldürülemez. 7 Haziran sonrası Saray'ın tutumu bir darbedir. Bu savaş vatan savunması değil Saray savunmasıdır. On günlük müzakere ile silahlar tümden devre dışı kalacakken, şu anda bulunduğumuz duruma bakın. Bizler çözüm sürecinde çok büyük emek kaydettik. Bunu AK Parti'nin kara kaşı için yapmadık. Halkın buna ihtiyacı olduğu için yaptık. Halkımıza verdiğimiz sözü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Demokrasiye hiç uzak değildik. Sorunun çözümünde sona çok yaklaşmıştık. Konunun sağlıklı rotaya oturulacağı aşamaya gelmiştik. Bir hafta daha görüşmelere devam edilseydi silahların temelli kalkacağından korktular. Seçim öncesi silahsızlanma takviminin önüne geçtiler. Silahsızlanma onların işine gelmeyecekti" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN SURİYE OLMAMASININ TEMİNATI HDP'DİR"

HDP'nin çoğulcu radikal demokrasiyi ortaya koyduğunun ve 6 milyondan fazla bir destek aldığının altını çizen Demirtaş, “Türkiye'nin Suriye olmamasının teminatı HDP'dir. Ne kadar oy aldığımızdan çok bu mesaj önemlidir. Bunu yok etmeye çalışıyorlar. Bu yüzden saldırıyorlar. Eğer bunu yok edemezlerse kafalarındakini hayata geçiremeyecekler. HDP'nin aldığı oy değil ideolojisi yüzünden. Yüzde yüz yerliyiz ve halkın kurduğu bir partiyiz. Halkın oyları ile iktidara yürüyen bir partiyiz. Bir anda ciddi oy artışlarına gidebilirdik ama büyük bir risk aldık. Çoğulcu demokrasiyi böyle bir ortamda savunabilmek kolay bir iş değil. Alevilerin, Sünnilerin, Kürtlerin ve Türklerin şehirleri şudur deyip şehirlerimize kapanacağız. Biz bu kadar ağır suçlamalar altında bile barış mesajı taşımayan tek bir cümle kurmadık. Barış ve birlikte yaşam dışında bir cümle kuran arkadaşımız yoktur ve olamaz. Bu stratejik hedefimizdir. Geçmişten aldığımız güç ile kurduk. Her seçimde kazanacağız. Tarih ve kültürel miraslarımız bütün Ortadoğu'yu gezin yıkık saraylar göreceksiniz ama yıkılmış halklar göremezsiniz. Şanı ve şöhreti halkın gönlünde aramak lazım. Bizim için en acil konu seçim değil barıştır. Derhal ateşkes verilmeli. Kimin evlatlarını ne için feda ediyorsunuz. Bütün tabutların içerisinde yoksulların çocukları var. Sonrada bize barış için çağrı yapmayın diyorlar. Bizi savaş partisi olarak linç ediyorlar. Bu dünyanın en çirkin politikasıdır. Türkiye'nin her yerinden barışa ses istiyoruz. Bu savaş dursun demeliyiz. Cenazeler gelmeden önce, cenaze törenlerinde değil. Buna izin vermeyelim başaracağımıza inanıyoruz. Gerisi siyasetin işidir. HDP, AK Parti'nin üstesinden gelebilecek bir partidir. Biz o güce sahibiz. Toplum bize inansın. Herkes diliyle, kültürüyle yaşam tarzıyla Türkiye'de korkmadan yaşayacaktır” dedi.

"HDP SEÇİM HÜKÜMETİNDE YER ALACAKTIR"

Seçim hükümetinde AK Parti ile işbirliği yapmadığını belirten Demirtaş, “7 Haziran'dan itibaren Cumhurbaşkanının bizi yeniden seçime götüreceğini biliyorduk. Gerçekten samimi bir koalisyon seçeneği çıksaydı biz hepsini değerlendirdik. Şu andaki seçim hükümeti AKP hükümeti değildir. Bu hükümet anayasa gereği kurulacak geçici bir seçim hükümetidir. Bu AK Parti hükümeti değildir. Bu büyük haksızlık. Bizim de hakkımızdır. Bize oy veren 6 milyon insanın üç bakanlık hakkı vardır. Bizim bu hükümette olmamız lazım. HDP meşru değildir diyenler için. Biz bu hükümette yer almazsak AK Parti istediğini alır. Yasa gereği biz hükümet içindeyiz. Ellerinde olsa bizi ülkeden kovacaklar. Ellerinde olsa 6 milyon oy vereni ıssız bir adaya koyacaklardır. 80 milletvekilimizin tamamı da bakanlık yapacak insanlardır. Türkiye'yi onlara yedirmeyeceğiz. HDP bu nedenle seçim hükümetinde yer alacaktır” dedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.02.2025
23:45
Öcalan`ın `silah bırakın` çağrısı Bingöl`de nasıl karşılık buldu?
Öcalan'ın 'silah bırakın' çağrısı Bingöl'de nasıl karşılık buldu?
Abdullah Öcalan'ın PKK'nın tüm gruplarına bugün itibarıyla silahları bırakma çağrısı Türkiye ve dünya kamuoyunda geniş yankı buldu. Tarihi çağrıyı Bingöl'deki siyasi parti başkanları nasıl değerlendirdi? İşte Bingöl'deki parti başkanlarının çağrıya ilişkin değerlendirmeleri…
27.02.2025
23:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı.
27.02.2025
17:26
Bingöl`de vergi hasılat denetimleri sürüyor
Bingöl'de vergi hasılat denetimleri sürüyor
Denetimler kapsamında Maliye ekiplerinin birçok işletmede gün boyu takipte olduğunu, gelir ile bayanların karşılaştırıldığını, IBAN konusunda kapsamlı bir inceleme yürüttüklerini aktaran Bingöl Defterdarı Veysel Uçur, denetimlerin detaylarını ve yapılacak işlemleri şöyle özetledi;
27.02.2025
16:31
Bingöl`de dolandırıcılık suçundan 3 şüpheli yakalandı
Bingöl'de dolandırıcılık suçundan 3 şüpheli yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, nitelikli dolandırıcılık olayını gerçekleştiren 3 şüpheli yakalandı.
27.02.2025
16:21
12Bingölspor taraftarına tribün yasağı şoku!
12Bingölspor taraftarına tribün yasağı şoku!
Şırnak Petrolspor ile deplasmanda karşılaşacak olan 12 Bingölspor'un taraftarına tribün yasağı getirildi. Karara tepki gösteren Yeşil Beyazlı Kulüp Yönetimi: 'Bu tür yasaklar; futbolun dostluk ve birliktelik ruhuna, seyir zevkine, taraftar haklarına ve futbol tutkunlarının heyecanına zarar vermektedir. Açıkça ifade ediyoruz ki, bu kararı kesinlikle kabul etmiyoruz!'
27.02.2025
14:42
Bingöl`de tabanca ele geçirildi
Bingöl'de tabanca ele geçirildi
Bingöl'ün Genç ilçesinde polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, bir adet tabanca ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın