KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Temmuz 2026 Çarşamba
°C

Çiftçiye eziyet ediliyor!

Muş’tan Bingöl’e gelen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), ağır işleyişi ve seçici davranması, çiftçiyi kapıda beklemeye mahkûm etti. İki gün boyunca sırada beklediklerini belirten çiftçiler, Bingöl’de Toprak Mahsulleri Ofisi şubesinin açılmasını istiyor.

Çiftçiye eziyet ediliyor!
23 TEMMUZ 2015 PERŞEMBE 23:27
0
2096
0
AA aa

Muş'tan gelen TMO, Düzağaç bölgesindeki eski yem fabrikası alanında alımlara başladı. Çiftçilerin akın ettiği ofis, ağır çalışması ve mahsulde seçici davranması, çiftçileri mağdur ediyor.

“2 GÜNDÜR ALIM YAPILMIYOR VE ZARAR EDİYORUZ”

2 gündür beklediklerini ancak hala ürünlerinin alımının yapılmadığını ifade eden çiftçiler, “Yetim çocuk muamelesi görüyoruz. 2 gündür alım yapılmıyor ve zarar ediyoruz. Mahsullerimizi getirdiğimiz araçlar kiralık, araçların kira parasına yetişemiyoruz. Tüm kârımız araç kiralarına gidiyor” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

“60'DAN ALIP, 120'DEN VERİYORLAR”

Buğday tohumlarının 120 kuruştan Tarım Müdürlükleri ve kooperatifler aracılığıyla kendilerine satıldığını belirten çiftçiler, “Biz 1 lira 20 kuruştan buğday tohumlarını mal ettik. Şimdi 60-70 kuruşa satmaya çalışıyoruz ancak onu da almıyorlar. Zararımız her geçen gün daha çok artıyor” şeklinde sitem etti.

TMO'ya satılmak üzere getirilen buğdayların Bingöl Ovasında yetiştirildiğini ve ürünlerini satmak için talep ettikleri randevuların geç verildiğini ifade eden çiftçiler, “diğer illere bağlı kalmak istemiyoruz. Zararımız böyle devam ederse çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız. Mahsulümüz tarlada kalıyor. Bu ürünlerin hepsi Bingöl Ovasında yetişmektedir. Ürünlerimiz Bingöl'ün ürünüdür. Randevu taleplerimize geç cevap veriliyor. Bu mağduriyetimizin giderilmesini ve Bingöl'e TMO ofisi açılmasını istiyoruz” şeklinde konuştular.

“RAYİÇ FİYATINDAN DAHA DÜŞÜK FİYAT VERİYORLAR”
Buğdayın rayiç fiyatlarının 86 kuruş olduğunu ancak kendilerinden daha düşük fiyata alımların yapıldığını belirten Taner Artunç isimli çiftçi, “Ürünlerimizin çoğunu da geri gönderiyorlar, zayıftır diyerek geri gönderiyorlar. Çiftçi mecburen tohum alacak ama onu da 1 lira 20 kuruşa alıyorlar. Ben randevu aldım, 31 Temmuz'da ürünümü getireceğim. Diğer arkadaşlar da ova köylerinden mahsullerini getiriyorlar. Çiftçiye ıstıraptır bu. Tarım zayıfladı zaten, daha ılımlı olmaları gerekirdi. Diğer çiftçi arkadaşlar ürünlerini satmak için buraya geldiklerinde konaklama sıkıntısı da çekiyorlar. Akrabası olanlar onlara gidiyorlar, kimi köye geri dönüyor, kimi de otellerde konaklıyor. Araçların hepsi kiralık, zarar ediyorlar. Kamyonların günlüğü nereden bakarsanız 300 liradır. 1 hafta burada kalsa nereden bakarsanız 2 bin lira masraf olacak. Çiftçi bu kadar kazanmıyor ki… İnceleme yapıyorlar, bazılarını geri gönderiyorlar. Geri göndermeleri yanlış bir şeydir. Devletin verdiği rayiç bedeli var, 86 kuruştur. İnceleyip firesi düşülmesinin ardından düşük fiyata veriyorlar. Daha 75 kuruşa dahi bir alım yapılmadı. Çiftçinin emeğine saygı gösterilmesi lazımdır. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
01.07.2026
12:17
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Türkiye birinciliği
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Türkiye birinciliği
TÜBİTAK 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Proje Yarışması Türkiye Finali'nde Bingöl'den katılan proje Türkiye birincisi oldu. Yapay zekâ ve insansız hava araçlarını kutup araştırmalarıyla buluşturan proje, öğrencilerine Türk Antarktika Bilim Seferi'ne katılma yolunu da açabilir.
01.07.2026
08:54
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını ilgilendiren yeni yasa hazırlığı sürüyor. Düzenlemeyle, yaşadıkları ülkede askerlik yapan çifte vatandaşların Türkiye'deki yükümlülüğü kalkacak ve emekli aylığı kesintileri son bulacak.
01.07.2026
08:25
Bayırlı`da sulama krizi!
Bayırlı'da sulama krizi! 'Temmuz geldi, kanallar hâlâ açılmadı'
Bölgede meyve ağaçları, bağlar ve sebze bahçelerinin sulama suyuna ihtiyaç duyduğu bu dönemde yaşanan aksaklığa dikkat çeken köylüler, sulama kanalını kapatan kaya parçalarının iş makinesiyle kısa sürede kaldırılabileceğini ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu.
01.07.2026
08:23
ApiTURroute ekibinden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Merkezi`ne ziyaret
ApiTURroute ekibinden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Merkezi'ne ziyaret
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özkırım öncülüğündeki ApiTURroute ekibi, Bingöl Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni ziyaret etti. Ziyarette arıcılık ve apiturizmi alanında yürütülen çalışmalar ile olası iş birlikleri değerlendirildi.
01.07.2026
08:22
Bingöl`de aynı gün iki mevsim!
Bingöl'de aynı gün iki mevsim!
Bingöl'de objektiflere yansıyan ilginç görüntüler, kentin farklı rakımlarında aynı gün hem kışın hem de yazın yaşandığını ortaya koydu. Yüksek kesimlerde karla mücadele sürerken, daha alçak bölgelerde sıcaktan bunalan inekler su birikintisine girerek serinledi.
01.07.2026
08:20
Seyir halindeki tırın lastikleri alev aldı
Seyir halindeki tırın lastikleri alev aldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde seyir halindeki tırın lastiklerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın