KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Eylül 2024 Cumartesi
°C

Chp 3,5 milyon doları belgesel için vermemiş

Kanaltürk ve CHP arasında imzalanan skandal sözleşme ortaya çıktı

Chp 3,5 milyon doları belgesel için vermemiş
04 HAZİRAN 2008 ÇARŞAMBA 10:51
0
804
0
AA aa
CHP'nin, Tuncay Özkan'ın sahipliği döneminde Kanaltürk televizyonuna aktardığı paranın, özel bir anlaşma karşılığında verildiği öne sürüldü. Buna göre kanal ile parti arasında 10 maddelik bir prodüksiyon sözleşmesi imzalandı. Bunun karşılığında CHP Kanaltürk'e 3. 5 milyon dolar verirken, kanal da hisselerinin yüzde 40'ını CHP'ye rehin verdi.

Sahibi olduğu Kanaltürk televizyonunu geçtiğimiz günlerde Koza Grubu'na satan Tuncay Özkan ile CHP arasında özel bir anlaşma olduğu iddia edildi. Buna göre, CHP'den Kanaltürk'e ödendiği belirtilen 3.5 milyon dolar da, bu özel içerikli anlaşma doğrultusunda yapıldı. Bu anlaşma gereği Kanaltürk, CHP'ye, partinin görüş ve programına uygun davranmaktan partililerin programlara konuk olmasına kadar bir çok taahhütte bulundu. Bunun karşılığında 3.5 milyon dolar alırken, hisselerinin yüzde 40'ını da CHP'ye rehin verdi.

10 maddelik sözleşme

Star gazetesinin dünkü haberine göre, CHP Genel Sekreteri Önder Sav ve Kanaltürk'ün o dönemdeki sahibi Tuncay Özkan, 10 maddelik bir "Prodüksiyon Sözleşmesi" imzaladı. İlk maddede sözleşmenin tanıtımı "CHP'nin belirlenecek diğer faaliyetler için prodüksiyon ve benzeri hizmetlerin yayımlanması' olarak tarif edildi. Ancak Star gazetesi tarafından ortaya çıkarılan belgeye göre, buraya şöyle bir özel not düşüldü: "Yayımcı (Kanaltürk) iş bu sözleşme süresince başka bir siyasi parti, siyasi kişi veya oluşumla ayrı bir yayın sözleşmesi yapmayacağını taahhüt eder."

3 taksitte ödendi

Sözleşmenin ikinci maddesinde prodüksiyon hizmetlerinin bedeli 3.5 milyon dolar yer alırken, bu ödemenin nasıl yapılacağı şöyle belirlendi: "CHP, yayımcının Digitürk, kablolu, uydu ve karasal yayın hakkını elde etmiş olmak kaydıyla, 24 Aralık 2004'de iki milyon dolar, 1 Nisan 2005'de bir milyon dolar, 1 Nisan 2006'da 500 bin dolar olmak üzere toplam 3.5 milyon doları bedel olarak ödeyecektir. Yayımcı bu meblağ karşısında 4 yıl için prodüksiyon ve yayın hizmetlerini verecektir."

Hisseler rehnedildi

Ayrıca CHP'nin göstereceği bir ismin Kanaltürk'te icra kurulu üyesi olarak görev yapması hükme bağlanırken, CHP'nin de 3.5 milyon dolar karşılığında Kanaltürk'ün yüzde 40'ını rehin aldı. Bu durum, sözleşmede şöyle yer aldı: "Şirket hisselerinin yüzde 40'ını oluşturan bölümüne ait hisse senetlerini/geçici ilmühaberini, bu hisselerin sahibi gerçek kişiler, sözleşmeyi imza sırasında teminat cirosu ile CHP'ye rehin eder."

Bunların hepsi zırvalık

CHP ile bir prodüksiyon sözleşmemiz var. Benim de yönetim kurulu danışmanı olarak imzam yeralıyor.3-4 yıllık bir sözleşme. Bunun için adamdan bir para talep etmişsiniz, karşılığında da bir güvence istemiş. Protokole imza atmışsınız. Sözleşmede neler yapılacağı yazılı. Ancak gazetede yazıldığı gibi, bir hisse devri, icra kuruluna atama. Hiçbiri doğru değil. Sözleşmeye atılan imzalar doğru ama, gazetede yazılanlar yanlış. Sözleşmemizde istenen şey, belgeseldir ve yapılmıştır. İş teslim edilmiştir. Reklam konusuna gelince.. Yasaklandığı için reklam yayınlanmamıştır. Programa müdahele de yoktur. "Sözleşmede yer alan parti tarafından önerilen kişi yada kişilerin haftada 7 saatten az olmamak kaydıyla üzere televizyon ve radyo programlarına konuk olması, parti liderlerinin yurtiçi gezilerinin izlenmesi gerçekleşmiş midir?" Yok efendim böyle birşey. "Şunu izledi" desinler, yok. Bunu sürekli niye gündeme getirdiklerini anlayamadım. Bu bir ticari faaliyet. Önce dediler ki, işin "Faturası yok. Hibedir". 3 fatura koyduk, karşılarına. Şimdi diyorlar "Ahlaksız sözleşme" Hani bunlar yoktu? Faturası kesilmiş, kdv'si ödenmiş, vergisi verilmiş işin nesini soruyorlar bana? Diyorlar ki, "O belgesele o paraya olur mu?" Sana ne kardeşim. Ben diyor muyum "AKP'li Vakit Gazetesi'ne, Yeni Şafak'a, Zaman'a verdiğin reklamlar o paradan daha az eder? Ne CHP'den atanmış bir kişi var. Ne hisse devri sözkonusu. "Kanalın yüzde 40'ı CHP'nin" diyen ise alçaktır namerttir.

Bu bir hizmet sözleşmesi yasalara aykırı bir durum yok

DAHA önce bu paranın 13 bölümlük, "Atatürk'ün Kurduğu Partinin Öyküsü Belgeseli" karşılığında yapıldığı açıklamasını yapan CHP'den, bu iddialara da tepki geldi. CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, "Yasalara aykırı hiçbir uygulama yoktur" derken, gündeme getirilen iddiaları şöyle yanıtladı: "Bu anlaşma çerçevesinde Kanaltürk üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmiş, buna karşın CHP bu hizmetin karşılığını ödemiş ve hesaplar kapatılmıştır. Orada, sözleşmeden hareketle, CHP'nin Kanaltürk'ün yüzde 40'ına sahip olduğu iddia edilmektedir. O sözleşmenin güvencesi olarak düşünülmüş, ama hiçbir zaman hisse senetleri rehin edilmemiştir. Gene sözleşmede icra kurulunda CHP'yi temsilen bir kişinin görev yapacağı yazılmıştır, ama böyle bir atama hiçbir zaman olmamıştır. Bu bir hizmet sözleşmesidir. Konu 2 yıldır gündemde tutuluyor. Isıtıp ısıtıp tekrar gündeme getiriliyor. Çeşitli partiler de buna benzer anlaşmaları çeşitli kanallarla yaparlar. CHP yaptığı zaman bu haber manşet oluyor, bazı çevrelere göre suç oluyor. Burada yasalara aykırı hiçbir uygulama yoktur."

Kanaltürk'ün taahhütleri

STAR gazetesinin gündeme getirdiği belgeye göre, Kanaltürk 3.5 milyon dolar karşılığında CHP'ye şu taahhütlerde bulundu:

CHP'nin gönderdiği tanıtım ve reklam filmlerinin izlenme oranı yüksek yayın kuşağında 4 yıl boyunca bedelsiz yayımlanması.

CHP tarafından belirlenecek partili uzmanların televizyonda spordan müziğe kadar her alanda yayınlanan programlarda konuk edilmesi ve konuşmalarının yayınlanması.

Parti tarafından önerilen kişi veya kişilerin haftada saatten az olmamak kaydıyla televizyon ve radyo programlarına konuk olmalarının sağlanması, haber bültenlerinde konuk edilmesi ve görüşlerinin yayınlanması.

Parti liderinin veya CHP'nin yetkili kıldığı yöneticilerin haftada en az bir kez olmak üzere programlarda konuk edilmesi ve görüşlerinin duyurulması.

Ayrıca gündemdeki konularla ilgili olarak karşılıklı görüşmelerle olayların ve olguların halka aktarımı için programların yapılması.

Parti liderinin yurtiçi gezilerinin izlenmesi ve yayınlanması taahhüt edilir.

Yayımcı ayrıca prodüksiyon ve yayımlarda yasalara aykırı olmayacak şekilde parti görüş ve programına uygun davranmayı taahhüt eder.


HABERTÜRK
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.09.2024
16:37
Bingöl`de SÜTAŞ tepkisi!
Bingöl'de SÜTAŞ tepkisi! 'Topraklarımız rant uğruna feda edilemez'
Muhtar Kancura: 'Topraklarımız rant uğruna feda edilemez. Sütaş Bingöl'e geliş amacını bırakıp, Bingöl'deki arazileri kendine mal etmenin peşine düşmüştür. Buna yönetimlerin bir dur demesinin zamanı gelmiş ve geçmiştir. Sütaş'ın Bingöl'ü yönetmesine dur diyelim artık. Bir şirket olan Sütaş değil, köylünün yanında olmak gerekmez mi?' diye sitem etti.
27.09.2024
16:19
Bingöl`de uyuşturucu ve silah ele geçirildi
Bingöl'de uyuşturucu ve silah ele geçirildi
Bingöl'de merkez ve Genç ilçelerinde Jandarma tarafından yapılan çalışmalarda uyuşturucu madde ele geçirilip 2 kişi gözaltına alınırken, yol kontrolünde durdurulan 2 şüpheli araçta da silah ele geçirildiği bildirildi.
27.09.2024
14:54
Kurslara sıkı denetim geliyor! Amacı dışında çalışanlar kapatılacak!
Kurslara sıkı denetim geliyor! Amacı dışında çalışanlar kapatılacak!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü, resmi iznini 'kişisel gelişim kursu' olarak alan ancak öğrencileri liselere ve yükseköğretime geçiş için düzenlenen sınavlara hazırlayarak amacı dışında faaliyet gösteren kursların kapatılması için denetime başlıyor.
27.09.2024
13:36
Bingöl`de polis, durdurduğu araç sürücünde ruhsatsız silah ele geçirdi
Bingöl'de polis, durdurduğu araç sürücünde ruhsatsız silah ele geçirdi
Bingöl KOM Şube ekiplerinde şehir girişinde durdurulan bir aracın sürücüsüne yönelik üst aramasında ruhsatsız silah ele geçirdi. Sürücünün ruhsatsız silah bulundurmaktan daha önce de kaydının olduğu tespit edildi.
27.09.2024
11:34
İkinci el otomobil satışında yeni dönem başladı
İkinci el otomobil satışında yeni dönem başladı
Otomobil satışlarını daha güvenli hale getirmek için geliştirilen sistem herkes için zorunlu hale geldi. Sistemle ikinci el araç alışverişinde riskler ortadan kalkacak. İşte yeni sistem hakkında 10 soru ve 10 cevap.
27.09.2024
11:25
Kredi kartlarında birikmiş borçlara 60 ay vade imkânı
Kredi kartlarında birikmiş borçlara 60 ay vade imkânı
Son dakika haberine göre, kredi kartlarında birikmiş borçlar 60 aya kadar vadeyle yapılandırabilecek. Yapılandırmada müşterilerin kredi kartları kapatılmayacak, yapılandırma sonrası varsa kalan limitlerini kullanmaya devam edebilecekler.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın