KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Temmuz 2026 Pazar
°C

Ceviz, sağlıksız yağların devası

Araştırmalara göre, yağlı yemeklerin vücuda verdiği zararları azaltmakta cevizin zeytin yağından daha faydalı olduğu ortaya çıktı.

Ceviz, sağlıksız yağların devası
15 EKİM 2006 PAZAR 10:37
0
1098
0
AA aa
Cengiz TANIK'ın haberi

Yapılan bir araştırmaya göre, yemeklerden sonra ceviz yemek yağlı yiyeceklerin atardamara verdiği zararı engelliyor.

Bilim adamları, cevizde atardamar sertliğini azaltan ve atardamarı esnekleştiren zengin bir terkibin olduğunu belirttiler.


Barcelona Hospital Clinico'dan bir araştırma ekibi günde 28 gr ceviz yenmesini tavsiye ediyor.

Journal of the American College of Cardiology dergisinde yayınlanan başka bir araştırmada ise cevizin zeytinyağından daha sağlıklı ve faydalarının daha çok olduğu belirtiliyor.

Kaliforniya Ceviz Komisyonu tarafından finanse edilen araştırmada 24 denek üzerinde çalışma yapıldı. Araştırmacılar, deneklerin yarısını kolesterol seviyesi normal düzeyde olan diğer  yarısını da kolesterol seviyesi yüksek olanlardan seçti.

Her bir deneğe bir hafta arayla günde iki öğün yağ miktarı yüksek olan salam ve peynir verildi. Araştırmacılar, bir öğün için beş çay kaşığı zeytinyağı ve diğer öğün için sekiz ceviz içi ekledi.

Test sonuçları, yüksek düzeyde doymuş yağ içeren öğünlerden sonra hem zeytinyağının hem de cevizin vücutta ani zararlı yangı başlamasının ve damardaki oksitlenmenin azaltılmasında etkili olduğunu gösterdi.

Bununla birlikte zeytinyağından farklı olarak cevizin kolesterole olan yararından başka atardamarların elastikiyetini ve esnekliğini korumada da yardımcı olduğu görülmüştür. Elastik olan atardamarlar kan akışının artması gerektiği durumlarda genişleyebilme özelliğine sahip.

Araştırmayı yöneten Dr Emilio Ros, yüksek düzeyde yağlı yemekler yemenin, atardamarların iç katmanının nitrik oksit üretmesini bozduğunu söyledi. Nitrik oksit damarların esnekliğini korumasını sağlayan kimyasal bir bileşimdir. Zamanla bu durumun atardamarların sertleşmesine sebep olduğu ve kalp hastalıkları ve çarpıntı riskini artırdığı düşünülmektedir.

Cevizin kimyasal bileşimi

Ceviz, nitrik oksit üretmek için vücut tarafından kullanılan bir aminoasit çeşidi olan arginin içermektedir. Ayrıca bitkisel temelli omega-3 yağ asidi olan antioksidan ve alfa linolenik asit ( doymamış temel bir yağ asidi) ihtiva etmektedir.

Dr Ros yeni bir araştırma yapmaya başlıyor: Araştırmanın konusu ise cevizdeki alfa linolenik asidin anormal kalp atışı olan insanlar üzerinde etkisinin olup olmadığı.

Dr Ros, ‘cevizle birlikte yedikten sonra istediğim her şeyi yiyebilirim' diyen insanları da uyarıyor: “Onun yerine cevizi doymuş yağları sınırlayan bir sağlık diyeti olarak düşünmeliler,”.

Maryland Üniversitesi'nden Profesör Robert Vogel'de, vücudun doymuş yağların olumsuz etkilerinden korunmasında cevizin, zeytin yağından daha fazla yararı olduğunu söylüyor.
“Bu sonuç ilginç bir tartışmayı ortaya çıkardı. Çünkü Akdeniz yemeklerini yiyen insanlar zeytinyağının yararlı olduğuna inanıyor. Ancak bu araştırma ve diğer veriler bunun doğru olmadığını gösteriyor,” diyen Profesör Vogel “ Bu demek değildir ki zeytinyağı faydalı değil, fakat Akdeniz yemeklerinde çok bulunan doymuş yağların zararlı etkilerinden ceviz kadar koruyucu olmamasıdır,” açıklamasını yaptı.

haber7


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.07.2026
17:07
BESOB Başkanı Kurtaran:
BESOB Başkanı Kurtaran: 'Bingöl'ün parası Bingöl'de kalsın'
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Mesut Kurtaran, kentte yaklaşık 130 şubesi bulunan ulusal zincir marketlerin yerel ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirterek, 'Aylık milyarlarca lira Bingöl'den çıkıyor. Bu para Bingöl'de kalmalı.' dedi. Kurtaran, yerel esnafa da fiyat politikalarını gözden geçirme çağrısında bulundu.
11.07.2026
16:47
Bingöl`de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince son bir haftada gerçekleştirilen operasyonlarda 21 şüpheli yakalanırken, çeşitli suçlardan aranan 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
11.07.2026
15:39
MEB`de yönetici kadrolarına ek tazminat
MEB'de yönetici kadrolarına ek tazminat
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Millî Eğitim Bakanlığı'nda yönetici kadrolarında görev yapan ve belirli hizmet süresini tamamlayan öğretmenlere ek özel hizmet tazminatı verilmesinin önü açıldı. Düzenleme, il milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerini kapsıyor.
11.07.2026
02:25
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle uzman erbaşların sicil sistemi yeniden şekillendirilirken, bazı kamu kadrolarına 40 yaşına kadar personel alımının önü açıldı. Kanunda fiziki yeterlilik, sözlü sınav ve askerlik hizmetine ilişkin önemli değişiklikler de yer aldı.
10.07.2026
23:13
Kiğı`yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Kiğı'yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde serinlemek için girdiği çayda boğulan 15 yaşındaki Ali Kemal Övet, yaşamını yitirdi. Olay ilçede büyük üzüntüye neden oldu.
10.07.2026
23:11
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi 2. Dönem Seçimli Genel Kurulu'nda tek aday olarak seçime giren Yunus Kuyuldar, üyelerin oy birliğiyle Kent Konseyi Başkanlığına seçildi. Genel kurulda ayrıca 18 kişilik yeni Yürütme Kurulu da belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın