KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Mart 2025 Çarşamba
°C

Cep telefonu alacaklara uyarı: Her kaçak 10 telefonun 8'i internetten satılıyor

Türkiye'de kaçak ve sahte alkol, yakıt ve cep telefonları ürünlerinin yasa dışı hareketlerini ele alan ve 2 yıl süren araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, her kaçak 10 telefondan 8'inin satışının internet üzerinden yapıldığı belirtildi.

Cep telefonu alacaklara uyarı: Her kaçak 10 telefonun 8`i internetten satılıyor
19 MAYIS 2021 ÇARŞAMBA 09:26
1
1281
0
AA aa

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından hazırlanan, Türkiye'de kaçak ve sahte alkol, yakıt ve cep telefonları ürünlerinin yasadışı hareketlerini ele alan araştırmanın sonuçları açıklandı.

PMI Impact tarafından fonlanan ve 1 Mart 2019 tarihinde başlanan araştırmanın detayları ise, Gümrük ve Ticaret Müfettişleri Derneği ve Gümrük Muhafazalar Genel Müdürlüğü yetkililerin de katıldığı online toplantıda ele alındı. 22 ilde 4 bin 924 anket sonucu ve 228 derinlemesine görüşmeyle elde edilen veriler, Türkiye'de kaçakçılık ve vatandaşların kaçak ürün kullanım düzeylerini ortaya koydu.

ALIŞVERİŞ SİTELERİ VE SOSYAL MECRALARA DİKKAT!

Toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Müfettişleri Derneği yetkilileri, internet ortamında artan yasadışı ticarete dikkat çekerek, uluslararası iş birliğine vurgu yaptı.

Piyasada yer alan her kaçak 10 telefondan 8'inin internet sitesinde satıldığını söyleyen Müfettişlik, bu konuda en büyük sorunun alışveriş siteleri ve sosyal mecralar olduğunu belirtti.

Türkiye'de satışı olmayan bazı ürünlerin internet üzerinden kaçak yollarla ülkeye getirilmesinin ciddi bir sorun olduğu ve Türkiye'de kaçak sigara oranlarının düşünülenin aksine Avrupa'da daha fazla olduğu belirtildi. Almanya'da her 5 sigaradan birinin kaçak olduğu, İngiltere'de ise bu oranın daha yüksek olduğu ifade edildi.

KAÇAK ÜRÜN YAKALAMA ORANI 2021 YILINDA YÜZDE 70 ARTTI

Avrupa'da siber kaçakçılık oranlarının yüzde 15 olduğuna dikkat çeken Gümrük Muhafazalar Genel Müdürlüğü yetkilileri ise, Türkiye'de bu rakamın 2020 yılı itibariyle yüzde 2,2 olduğunu belirtti. Türkiye'ye 2020 yılında pandemi şartlarına rağmen 40 milyon yolcunun geldiğini ve bunun yanında 7 milyon konteyner, 2.1 milyon binek aracı, 3.9 milyon TIR ve 270 bin de uçağın iniş yaptığı söylenirken, tüm bunlarının kontrolünün ise 6 bin kişilik ekip ile yapıldığı belirtildi.

Kolluk birimlerinin de destek verdiği ve özellikle ileri teknolojiler kullanarak tüm bu denetlemelerin yapıldığı altı çizilerek, dünyadaki en yeni teknolojilerin gümrüklerde kullanıldığı vurgulandı. Öte yandan, son 5 yılda kaçakçılıkla mücadele için yapılan teknolojik yatırımın 500 milyon TL olduğu ve bunun yanında AB projelerinin de etkin bir şekilde kullandığı ifade edildi.

Tüm bu teknolojik girişimler sayesinde, Türkiye'de kaçakçılık anlamında yakalama oranlarının ise 2020 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 40'lık bir artış olduğuna dikkat çekildi. 2021 yılında bu oranın ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 70 oranında arttığı söylendi. Gelişen teknolojilerin bu oranların artmasında etkili olduğu ifade edilirken, özellikle yapay zeka ve büyük veriyle daha yolcu Türkiye'ye gelmeden o yolcunun Türkiye'de kaçakçılık yapma riskinin de önceden değerlendirilebildiği söylendi.

YERLİ PARÇALARLA KAÇAK TELEFON ÜRETİMİ

‘Türkiye'de kaçak ve sahte alkol, yakıt ve cep telefonları ürünlerinin yasadışı ticareti' araştırmasına göre, kaçak mallarla piyasadaki yasal ürünler arasında, yüzde 50 oranında fiyat farkı bulunmakta. Fiyat farkının yüksek olmasının talebi de artırdığına dikkat çekilirken, bunu etkileyen diğer faktörlerin ise bütçe ve hane geliri olduğu vurgulandı. Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren, BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle kaçak sigara, vergisiz tütün, kaçak akaryakıt ve kaçak cep telefonu talebi, Doğu ve Güneydoğu'da son derece yoğun. Alkollü içeceğin de, Akdeniz, Ege, Trakya ve Karadeniz'de yoğun olduğunu gördük. Bir tarafta organize büyük çapta yasa dışı ticaret var, diğer tarafta da ‘karınca ticareti' adı verilen bireysel bir kaçakçılık var. Bir diğer boyutta ise bu kaçak malların bir kısmı, yurt dışından getiriliyor, diğer bir kısmı ise yerli üretim olarak karşımıza çıkıyor.

Bunların arasında hiç duyulmayan sigara ürünleri (düşük kaliteli yurtdışından üretilen) ve bilinen markaların taklit ürünler bulunmakta. Bunun yanı sıra, yerli üretim parçalarından Türkiye'de telefon üretimi de yapıldığını öğrendik. Buradaki kritik nokta, sahte ürünlerdir. Özellikle alkollü içeceklerde bu çok tehlikeli. Metil alkol kullanarak, son yıllarda yüzlerce insan kaçak içkiden öldü ve ne kadarı sakat kaldı bilmiyoruz. Bu çok büyük trajedidir. Mücadelede buna öncelik verilmesi lazım.

Sahte alkolün toptan satıldığını öğrendik. Son yıllarda yakalanan kaçak mallarda ciddi bir düşüş bulunmaktadır. Eğer bu ticaret hacmini de yansıtıyorsa, bu ciddi bir başarı demektir. Gerek derinlemesine görüşmelerde elde ettiğimiz veriler, gerekse Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) raporlarına göre, yurt dışından kaçak getirilen ürünlerde bir başarı elde edildiği görülüyor. Gümrüklerde işler sıkıştırılmış ve teknolojiler geliştirilmiştir. Kolluk gücü de bunda etkili olmuştur.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.03.2025
03:21
Bingöl Maden Sokak Dönüşüm Süreci Başladı
Bingöl Maden Sokak Dönüşüm Süreci Başladı
Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, kentin depremsellik açısından en riskli bölgelerinden biri olan Maden Sokak'ta kentsel dönüşüm sürecinin resmen başladığını müjdeledi ve yakın zamanda hak sahipleriyle görüşüleceğini belirtti.
12.03.2025
03:20
Bingöl Barosu uyardı:
Bingöl Barosu uyardı: 'Başkalarına kullandırtmayın!'
Başkasına kullandırılan banka hesapları için önemli bir uyarıda bulunan Bingöl Barosu, karşılaşılabilecek cezai yaptırımlara dikkat çekti ve ekledi: 'Bir hesap, bir hata; ömür boyu pişmanlık…'
12.03.2025
03:19
Bingöl`de lastik değişimine fırsat zammı!
Bingöl'de lastik değişimine fırsat zammı!
Bingöl'de kış lastiği uygulaması öncesi fiyat zammı yaparak 500 TL'ye 4 lastik değişimi yapan lastikçiler, yazlık lastiklerin takılacağı bugünlerde yeni bir zam daha yaptı! Yeni tarife 800 TL oldu!
11.03.2025
06:11
WhatsApp milyonlarca telefonda çalışmayı durduracak
WhatsApp milyonlarca telefonda çalışmayı durduracak
Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından WhatsApp, Mart 2025'ten itibaren milyonlarca eski cihazda çalışmayı durduracak. Meta'nın bu kararı, Android 4.4 KitKat ve daha eski sürümleri çalıştıran cihazlar ile iOS 15.1 ve daha eski sürümleri kullanan iPhone'ları etkileyecek.
11.03.2025
06:10
Hülakü, Bakanlığa su kesintisini sordu!
Hülakü, Bakanlığa su kesintisini sordu! 'Sebebi nedir?'
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl'de son günlerde artan su kesintilerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a sordu. Kesintilerin sebebine dair yanıt isteyen Hülakü, sorularını şöyle sıraladı;
11.03.2025
06:08
Bingöl Kent Orkestrası`ndan ilahi konseri
Bingöl Kent Orkestrası'ndan ilahi konseri
Bingöl Belediyesi Kent Orkestrası, seslendirdiği ilahilerle vatandaşlara unutulmaz bir gece yaşattı. 10-27 Mart tarihleri arasında dolu dolu bir Ramazan programı sunacaklarını aktaran Başkan Arıkan: 'Tüm vatandaşlarımızı Belediye Konferans Salonu'nda gerçekleştireceğimiz etkinliklerimize davet ediyorum' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın