KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Şubat 2025 Pazartesi
°C

Çelik: arjantin'den beter olabilirdik

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türk insanının yardımseverlik duygusunun, 2001 ekonomik krizinde Türkiye'nin Arjantin'den de kötü duruma gelmesini önlediğini söyledi.

Çelik: arjantin`den beter olabilirdik
20 EYLÜL 2008 CUMARTESİ 10:39
0
1076
0
AA aa
Avrupa Türk Demokratlar Birliğinin iftar yemeğine katılmak üzere Viyana'da bulunan Çelik katıldığı iftar yemeğinin ardından gece geç saatte Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren  Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB) merkezini ziyaret ederek Türk vatandaşlarına hitabeden bir konuşma yaptı. Çelik yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

''Anayasamızda, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti laik, sosyal bir hukuk devletidir' hükmü vardır. Eğer bizim insanımızın hayırseverlik, yardımseverlik duygusu olmasaydı biz 2001 yılındaki ekonomik krizde Arjantin'den beter olurduk. Bizim ilim irfan ve yardımlaşmadan yana olmamız çok önemlidir. Mevki, rütbe, makam sahibi olan insan önemli insandır. Önemli insan günün birinde unutulur gider ancak, değerli adam hazine, define gibidir. kubbede bir hoş seda bırakan adamdır. Yardımlaşma ve paylaşma duygusu olan insanlar değerli insanlardır''

-''AVRUPA'DAKİ NÜFUSUMUZU NÜFUZA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ''-

Avrupa ülkelerinde büyük bir Türk nüfusu bulunduğuna, sadece Almanya'da 2,7 milyon Türk'ün yaşadığına işaret eden Çelik, Avrupa ülkelerinde etkili ve başarılı olabilmek için ortak paydalarda buluşmanın önemini vurguladı. Çelik  ''ortak paydalarda buluşarak nüfusu nüfuza dönüştürmemiz gerek'' dedi.

Yıllar önce Avrupa ülkelerine iş gücü olarak gelen Türk vatandaşlarının "kısa sürede para biriktirip dönmek amacıyla geldiklerini'' ancak yıllardır burada yaşamlarını sürdürdüklerini dile getiren Çelik, ''biz de burada kalmanızı istiyoruz. Sakın dönmeyin. Ama yaşadığınız ülkenin siyasi yaşamına, iş hayatına da katılarak etkili olmalısınız'' diye konuştu.

Avusturya'da yıllar önce resmi olarak kurulan İslam Cemaatinin kuruluşundan beri yönetiminin sırasıyla Afganistan ve Suriye vatandaşı kişilerin elinde olduğuna dikkati çeken bakan Çelik, ülkede 200 bin civarında Türk vatandaşı yaşadığı halde İslam Cemaati yönetiminde Türk vatandaşlarının görev alamayışının da sorgulanması gerektiğini vurguladı.

İslam Cemaati yönetiminin şimdiki Suriyeli başkanın da ''din kardeşi olduğunu'' ve buna karşı olmadığını ifade eden Çelik, ''ancak, ülkedeki Müslüman toplumun büyük çoğunluğunu Türkler oluşturduğu halde neden başkanın Türk olmadığını da sorgulamamız gerek'' dedi.

Çelik, Türk vatandaşlarının potansiyel güçlerini harekete geçirmedikleri sürece kesinlikle nüfuz sahibi olamayacaklarını söyledi.

-''MİSYONERLİK FAALİYETLERİNDEN KORKMAYIN''-

Bazı çevrelerin 'Türkiye'de misyonerler kol geziyor' iddiasında bulunduklarını anımsatan Çelik, ''bu iddia külliyen yalan. Siz çocuklarınıza aşı yaparsanız onların salgın hastalığa kapılmasından korkmazsınız. Siz çocuklarınıza ciddi bir dini eğitim verirseniz sizin misyonerlerden korkmanıza gerek kalmaz'' diye konuştu.

Avrupa'daki Türk vatandaşlarının dini faaliyetlerinden örnekler veren, Hollanda'nın Lahey kentinde Türk vatandaşlarının bir havrayı satın alarak camiye dönüştürdüklerini ve ''Mescid-i Aksa'' ismini verdiklerini, diğer bir kentte ise eski bir kilisenin yine Türkler tarafından onarılarak camiye çevrildiğini ve "Fatih Camii'' ismi verildiğini anlatan Çelik, ''şöyle bir empati yapalım. Balat'ta eski bir cami varmış, kalıntıları bile kalmamış. Bir Hıristiyan kuruluş oraya bir kilise inşa etmeye kalksa kıyamet kopar'' dedi.

ATİB merkezinde iftar nedeniyle toplanan 200 kadar Türk vatandaşına hitap eden Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, sık sık alkışlarla kesilen konuşmasının sonunda, Cahit Sıtkı Tarancı'nın Memleketim adlı şiirinin, ''Memleket isterim/ gök mavi,dal yeşil, tarlalar sarı olsun / Kuşların çiçeklerin diyarı olsun / Ne başta dert ne gönülde hasret olsun /kardeş kavgasına bir son olsun / Memleket isterim / Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun/ dizelerini okudu.

ATİB merkezinde gece yarısına kadar kalan Çelik, konuşmasının ardından ATİB yöneticileriyle özel bir toplantıda bir araya gelerek sorunlarını dinledi ve sohbet etti.

Viyana'ya bir günlük ziyarette bulunan Çelik'in bugün sabah TSİ 11.30'da Türkiye'ye dönmek üzere kentten ayrılacağı bildirildi.


(aa) 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.02.2025
22:43
Bingöl`ün Genç İlçesi`nde şap karantinası
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde şap karantinası
Bingöl'ün Genç ilçesinde şap hastalığı nedeniyle 21 gün süreyle karantina uygulaması başlatıldığı bildirildi. İlçedeki veteriner hekim kontrolündeki kesimler hariç tüm hayvan hareketlerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğu belirtildi.
03.02.2025
22:42
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 zanlı tutuklandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 zanlı tutuklandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 2 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
03.02.2025
22:41
Bingöl`de gübre bayileri ve üreticileri denetlendi
Bingöl'de gübre bayileri ve üreticileri denetlendi
Bingöl'de ekipler tarafından gübre bayileri ve üreticileri denetlendi.
03.02.2025
22:40
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Aile hekimleri de randevu sistemine alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Aile hekimleri de randevu sistemine alındı
Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlık sistemindeki yeni uygulamayla aile hekimlerinin de randevu sistemine alındığını belirtti.
03.02.2025
22:38
Kuzey ilçelerin ulaşım sorununa dikkat çekti!
Kuzey ilçelerin ulaşım sorununa dikkat çekti!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na iki ayrı önerge veren Bingöl Milletvekili Hülakü; 'Bingöl'ün kuzey ilçeleri, yıllardır merkezi yönetim tarafından ihmal edilmekte, hizmet götürme yükümlülüğü göz ardı edilmektedir' dedi.
03.02.2025
01:44
Bingöl`de sürücüler en çok neden ceza yiyor?
Bingöl'de sürücüler en çok neden ceza yiyor?
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada kurallara uymayan 158 araç veya sürücüye ceza kesildi. Sürücülerin en çok ceza yediği ihlaller ise şöyle sıralandı;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın