KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Şubat 2025 Cuma
°C

Çağın vebası depresyon

7'den 70'e herkes tehdit altında...

Çağın vebası depresyon
13 MART 2008 PERŞEMBE 11:09
0
865
0
AA aa
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Klinik Şefi Hüsnü Erkmen 5'inci Ulusal Anksiyete Kongresi'nde 2020 yılında gelişmiş ülkelerin 1 numaralı hastalığının depresyon olacağını söyledi. Çağın vebası diye nitelenen hastalık, 7'den 70'e herkesi tehdit eder hale geldi.

“Bir şey dillere düşmüşse, toplumu kıskacına almıştır" der bir düşünür. Ünlü popçu Göksel'in hala dillerde olan Depresyon adlı şarkısı da bu örneğin bir uzantısı. Dünya hızla globalleşmeye, aynı hızla da mutsuzlaşmaya devam ediyor. Gizli saklı bir şeyin kalmadığı, trafikten strese bir dizi sorunun yaşandığı günümüz dünyasında modern insanın uğraştığı illetlerin başında depresyon geliyor.

KAYNAKLAR ÇOK AZ

 Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Klinik Şefi Hüsnü Erkmen, 2020 yılında gelişmiş ülkelerin 1 numaralı hastalığının depresyon olacağını söyledi. Kongrede depresyonu ele aldıklarını ve yeniden değerlendirdiklerini söyleyer Dr. Erkmen, "Depresyon da aynı şekilde gelişmekte olan ülkelerde hızla bir numaralı sağlık sorununa doğru yükseliyor.

2020 yılında, Dünya S,ağlık Örgütü'nün açıklamasına göre gelişmiş bir ülkenin bir numaralı sağlık sorunu depresyon olacak. Bütün tıbbi olaylar içinden bahsediyoruz yani psikiyatriden bahsetmiyoruz. Şu anda da bu tür sorunlar dünyada sıralama yapıldığı zaman, ilk 10 hastalık sıralandığı zaman psikiyatrik hastalıklar da bu tür tipler daha ön planda oluyor ve 4. sırada duruyor. Ne yazık ki biz bu işe yeteri kadar eğilmiyoruz diye düşünüyorum ben. Çünkü psikiyatrist sayımız da çok az. Psikiyatriye ayrılan kaynaklar da çok az. Onun içinde ne yazık ki sorunlar yürüyüp gidiyor"diye konuştu.

HERKES ÖYLE DİYOR

 "Depresyon; gerçekten nedir depresyon? Çünkü artık herkes, "depresyondayım" diyor. Ama bu rahatsızlığın temel belirtisi, hayattan zevk alamamak, içinden hiçbir şey gelmemek olan bir isteksizlik halidir ve dolayısıyla hastalıktır. Hastalığın üzerine basarak söylemek gerekirse, bir beyin bozukluğudur. Beyinin ön bölgelerinde, alın ve şakak bölgelerinde olan bir hastalıktır" açıklamasını yapıyor Nöropsikiyatri Merkezi'nden Psikolog Oğuz Tan ve Zehra Aslan.

KAN TAHLİLİYLE DEPRESYON TESTİ

ABD'li bilim adamları beyinde depresyonla direkt bağlantılı protein buldu. Buluşla, depresyon teşhisi artık basit bir kan tahliliyle konulabilecek ve antidepresanların işe yarayıp yaramadığı anlaşılabilecek. ABD'de bir tıp dergisinde yayınlanan makaleye göre, araştırmacılar beyinde depresyonla doğrudan bağlantılı protein tespit etti. Araştırmacılar, kan tahlilinin, depresyon ilaçlarının işe yarayıp yaramadığını da birkaç gün gibi kısa sürede gösterdiğini belirtti. Uzmanlar, proteini tespit için 16 depresyon hastasının beynini inceledi.

Sonuçları depresyondan uzak şekilde yaşayarak ölen kişilerle karşılaştıran araştırmacılar, depresif hastaların beyinlerinin lipid (yağ) hücrelerinde ìGs Alfa" adını verdikleri proteini tespit etti. Yağ hücrelerinin arasında ìsıkışıp kalan" proteinin sinir hücreleri arasındaki iletişimi canlandırma yeteneği azalıyor. Depresyon ilaçları, proteinin serbest kalarak sinir hücrelerinin iletişimini kolaylaştırmasına yardımcı oluyor.

Bugün



YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.02.2025
19:32
Hesarek`e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Hesarek'e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Bingöl'de Üniversite Termal Tesisinin ardından bir kapatma kararı da Hesarek Kayak Merkezi için verildi. Türkiye'deki birçok tesis için verilen karardan etkilenen Hesarek'te yatılı konaklama ile teleferik ve telesiyej sistemi kapatıldı. Kafeterya ve acemi pisti açık olacak.
07.02.2025
18:11
Bingöl`de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeni ile 77 köy yolu ulaşıma kapandı.
07.02.2025
14:17
Bingöl`de ‘İŞKUR Gençlik Programı` sözleşmesi imzalandı
Bingöl'de 'İŞKUR Gençlik Programı' sözleşmesi imzalandı
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), devlet üniversiteleriyle birlikte öğrencilerin istihdam edilebilirliğini artırmak ve aynı zamanda öğrencilere bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplin kazandırmak amacıyla İŞKUR Gençlik Programı'nı başlattı. Bu kapsamda Bingöl Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında iş birliği sözleşmesi imzalandı.
07.02.2025
13:59
Termal Tesis Konusu ‘Bürokratik Krize` mi dönüştürülüyor?
Termal Tesis Konusu 'Bürokratik Krize' mi dönüştürülüyor?
Hijyen noktasında eleştirilerin odağındaki Bingöl Üniversitesi Ilıcalar Uygulama Oteli ve Termal Tesisi'nin 15 gün süreyle kapatılması bürokratik krizi tetikledi. Üniversite kanadı bunu 'Rektörü yıpratma' olarak yansıtırken, kamuoyu ise kapatma kararı nedeniyle Valiyi takdir ve tebrik ediyor. Yorumlar ise karşılıklı suçlama ve savunma odaklı sürüyor! İşin aslı ne? Kim ne yapmak istiyor?
07.02.2025
12:32
Bingöl Üniversitesi`nden termal tesisleri için ‘sıkı tedbir` vurgusu!
Bingöl Üniversitesi'nden termal tesisleri için 'sıkı tedbir' vurgusu!
Tesisteki hijyen sorununa dair alınan yeni kararları duyuran Bingöl Üniversitesi, 'Bu tür durumların önlenmesine dair radikal tedbirler almış bulunuyor ve bu tedbirleri kararlılıkla devam ettireceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz' açıklamasında bulundu. Alınan tedbirler is şöyle sıralandı;
07.02.2025
12:01
Bingöl`de ruhsatsız silah operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de ruhsatsız silah operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonda 8 tabanca, av tüfeği fişek ve mermi ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan 4 kişi tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın