KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Temmuz 2026 Perşembe
°C

Bu sıradan bir cinayet değil

Bingöl’de, işkence edilerek öldürülen zihinsel engelli Ahmet Tokuş cinayetine yönelik açıklama yapan İHD Bingöl Engelli Komisyonu Başkanı Muharrem Cici, cinayetin sıradan bir vaka olmadığını belirterek, Bingöl’de yaygın olan uyuşturucu kullanımı ve kurumların denetimsizliğine dikkat çekti.

Bu sıradan bir cinayet değil
07 NİSAN 2015 SALI 05:27
0
5156
0
AA aa

 İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Engelli Komisyonu Başkanı Muharrem Cici, Bingöl'ün Karşıyaka Mahallesi'nde 22 Mart Pazar akşamı uyuşturucu bağımlısı olduğu ifade edilen Z.B. (34) tarafından gözleri oyularak, vahşice katledilen zihinsel engelli Ahmet Tokuş (38) cinayetine yönelik yazılı basın açıklaması yaptı.

Cinayetin sıradan bir olay olmadığını ifade eden Cici, “Bingöl'de işlenen Ahmet Tokuş cinayeti sıradan bir cinayet değildir. Bu cinayet Bingöl'de yaygın olan madde kullanımı-bu durumun denetimsizliği-engellilere yaklaşımdaki negatif tutum gibi farklı konuları barındıran bir durumdur. Her cinayet kendi içinde bir insanlık suçudur ama engelli-çocuk-kadın cinayetlerindeki artış ve öldürme şekillerindeki caniliğin giderek daha barbarca yapılması herkesin düşünmesi gereken bir konudur. Şiddetin hangi türü olursa olsun bu kavram bir topluma bir şekilde yerleştirildiğinde her seferinde faklı bir yerden patlak veriyor. İşin özü bu şiddet sarmalı için herkes bir şey yapmazsa her seferinde gelip birimizi bulacak ve her seferinde canımız ayrı ayrı yanacak” ifadelerini kullandı.

ENGELLİLERE OLAN TUTUM ÇOK SORUNLU”

Bingöl'de engellilere yönelik sergilenen tutumların çok sorunlu olduğunu ifade eden Cici, “İnsanlar-esnaf eğlenme peşindeler. Tepki gösterdiğinizde, amaçlarının kötü olmadığı, kıyafet-ihtiyaçlarını aldıkları, yemek ısmarladıkları gibi saçma sapan savunmalarla kendilerini savunuyorlar. Halk otobüsüne binen engelli bir vatandaşla alay eden bir şoför ve bu sohbetten hoşnut ‘ahlaksız' bir yolcu topluluğu. Tek cümleyle herkesin yüzü asılıyor. Bu adam kardeşiniz-çocuğunuz olsaydı insanların böyle davranması hoşunuza gider miydi? Ses yok ama yüz ifadeleri ‘hayır' diyor. İşte bizim bu konudaki ‘ilkelliğimiz' de burada başlıyor. Kan bağı gerekiyor koruyucu kollayıcı olabilmemiz için. Bu genel durum (Türkiye'nin her yerinde) engelliye daha rahat davranma, bayansa taciz-tecavüz (Genç'teki olay) fiziksel, ruhsal şiddet uygulama gibi birçok negatif tutumu her türden insanın bilinç ve bilinçaltına ekiyor. Bu tutum değişmeli. Her öğretmen, anne, baba yetiştirdiği insanlara bu konuyu uzun uzun anlatmalı. Engellilerle ilgili bir ihlal görüldüğünde anında müdahale edilmedi ve en önemli resmi kurumlar ciddi çalışmalar yapmalı.

“MADDE BAĞIMLISI DEYİP GEÇMEK YETMİYOR”

Açıklamasında uyuşturucu konusuna değinen Cici, şunları kaydetti: “Siz ki bununla para kazanlar sanmayın ki sizin çocuklarınız değil sadece sattığınız kişileri zehirliyorsunuz. Önce kendi çocuklarınızı zehirliyorsunuz. Emin olun her çocuk anne babasının neyi nasıl yaptığını çok iyi biliyor ve siz bir çocuğa haram yedirdiğinizde o çocuğu geri dönüşü olmayan bir şekilde kaybediyorsunuz. Bingöl “haram” üzerine kurulu bu kirli yüzüyle yüzleşmedikçe temel hiçbir sorunun çözemeyecek. Peki, bunun işlenen cinayetle ne lakası var? Yarattığımız, madde satan-kullanan-buna tepki vermeyen-sıradanlaştıran-yurtdışında-içinde satıyor-kafilere satıyor dediğimiz kişiler yavaş yavaş birikiyor ve toplumda böyle katiller yetişiyor işte. Yani Ahmet Tokuş'u katleden cani için ‘madde bağımlısı' deyip geçmek yetmiyor. Bingöl, işin o kısmında durup düşünmek, günah çıkarmak gerekiyor. Daha somut bir şeyler yapmak için işin sizin çocuğunuza kadar gelmesine gerek yok. Sizin çocuğunuz da katil-bağımlı olmadan veya öldürülmeden ‘şimdi' bir şeyler yapmanız gerekiyor. Yoksa sonradan bir kamyon eşyayla evi taşıyıp gitmenizin kimseye bir faydası olmuyor. Yazık ailelere, insanlarımıza yazık. Bir de insanların bireysel pisliklerini örtmek için ‘İslami referans bulma' modası çıktı son yıllarda. Bu da katillerin tecavüzcülerin bulduğu ve maalesef toplumda, hukukta somut yararını gördükleri bir durum. ‘Evet yaptım ama bak ben de sizdenim' göz kırpması nedir anlamıyorum. İnsanların maneviyatı ve akıllarıyla alay etmeyin. Başta İslamiyet ve diğer tüm ilahi dinlerde Allah, Peygamberler melekler ve diğer manevi değerlerin hepsi güzel duyguların, insanların, güzel yaşamanın ‘helal' olanın yanındadırlar. Bu değerler bu insanların sapkınlıklarının bir parçası değildir, olamaz.”

Tokuş cinayetinin üzerinde durulması gerektiğini vurgulayan Cici, “Bu cinayet üzerinde durulması gereken bir olaydır. Sosyal yönleri araştırılıp bir şeyler yapılmazsa farklı şekillerde bu tür olaylar yaşayacağız. Baştaki sözlerimle bitirmek istiyorum: Şiddetin-haramın hangi türü olursa olsun bu kavram bir topluma bir şekilde yerleştirildiğinde her seferinde faklı bir yerden patlak veriyor. İşin özü bu şiddet sarmalı için herkes bir şey yapmazsa her seferinde gelip birimizi bulacak ve her seferinde canımız ayrı ayrı yanacak” ifadelerini kullandı.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
01.07.2026
12:17
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Türkiye birinciliği
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Türkiye birinciliği
TÜBİTAK 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Proje Yarışması Türkiye Finali'nde Bingöl'den katılan proje Türkiye birincisi oldu. Yapay zekâ ve insansız hava araçlarını kutup araştırmalarıyla buluşturan proje, öğrencilerine Türk Antarktika Bilim Seferi'ne katılma yolunu da açabilir.
01.07.2026
08:54
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını ilgilendiren yeni yasa hazırlığı sürüyor. Düzenlemeyle, yaşadıkları ülkede askerlik yapan çifte vatandaşların Türkiye'deki yükümlülüğü kalkacak ve emekli aylığı kesintileri son bulacak.
01.07.2026
08:25
Bayırlı`da sulama krizi!
Bayırlı'da sulama krizi! 'Temmuz geldi, kanallar hâlâ açılmadı'
Bölgede meyve ağaçları, bağlar ve sebze bahçelerinin sulama suyuna ihtiyaç duyduğu bu dönemde yaşanan aksaklığa dikkat çeken köylüler, sulama kanalını kapatan kaya parçalarının iş makinesiyle kısa sürede kaldırılabileceğini ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu.
01.07.2026
08:23
ApiTURroute ekibinden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Merkezi`ne ziyaret
ApiTURroute ekibinden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Merkezi'ne ziyaret
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özkırım öncülüğündeki ApiTURroute ekibi, Bingöl Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni ziyaret etti. Ziyarette arıcılık ve apiturizmi alanında yürütülen çalışmalar ile olası iş birlikleri değerlendirildi.
01.07.2026
08:22
Bingöl`de aynı gün iki mevsim!
Bingöl'de aynı gün iki mevsim!
Bingöl'de objektiflere yansıyan ilginç görüntüler, kentin farklı rakımlarında aynı gün hem kışın hem de yazın yaşandığını ortaya koydu. Yüksek kesimlerde karla mücadele sürerken, daha alçak bölgelerde sıcaktan bunalan inekler su birikintisine girerek serinledi.
01.07.2026
08:20
Seyir halindeki tırın lastikleri alev aldı
Seyir halindeki tırın lastikleri alev aldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde seyir halindeki tırın lastiklerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın