KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Haziran 2026 Cumartesi
°C

Borçlu üniversiteliye müjde

Üniversite mezunlarının kredi ve katkı borçlarına erteleme geliyor. Üniversiteden mezun olup "hala işsizim" beyanında bulananların öğrenim ve katkı kredi borçları her yıl düzenli olarak ertelenecek. Böylece borçlu, işsiz olduğu dönemde kapısında haciz memuru görmeyecek.

Borçlu üniversiteliye müjde
03 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA 11:43
0
1358
0
AA aa
Hükümet, "Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu"nda değişikliğe gidiyor. Tek maddelik kanunun "Kredi Borcunun Tespiti ve Ödenmesi İle Kredi Teminatı" başlıklı 16. maddenin 1. fıkrası değiştirilirken, 2 geçici fıkra ekleniyor. Bir de geçici madde konan kanun değişikliğiyle Kredi ve Yurtlar Kurumu, öğrenim ve katkı kredi borcu olanlara rahat bir nefes aldıracak bir düzenlemeye imza atmış olacak.
Eğitim çevrelerinde "borç ertelemesi" olarak geçen yeni yasal düzenlemenin yarın Meclis Genel Kurulu'na gelerek kanunlaşması bekleniyor. Yurt-Kur, kredi alan öğrencilerin tespiti ve borçlarının geri ödemeleriyle ilgili konuları düzenleyen 16. maddede lisans mezunu olanlarda "bekleme süresi" 2 yıl olarak korunurken, lisansüstü mezunlarında iş bulma bekleme süresi 4 yıldan 3 yıla düşürülüyor. Yani lisanstan mezun olanlar 2 yıl boyunca borç yükümlülüğü altında olmayacak. Bu süreler içindede borçlu hala iş bulamamışsa kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her yıl Yurt-Kur'a şahsen giderek, "İş bulamadım" beyanında bulanacak. Kurum, borçlunun beyanını esas alacak.
Ancak Yurt-Kur, bu beyanı, SSK, Emekli Sandığı, Bağ-kur ve diğer sosyal güvenlik kuruluşlarında borçlunun işsiz olduğunu araştırarak borcunu erteleyecek. Erteletme süreci, borçlunun iş bulmasına kadar sürdürülecek. Bir başka değişiklik ise borcu ertelenenin iş bulmasıyla 3 aylık toplu ödemeler, 1 ayda bir olarak yapılandırılıyor. Mevcut kanunda 3 ayda bir yapılan ödemelerin aylık olarak yapılması, borcun üç aylık birikmesinden kaynaklı bir külfet getirmesinin önüne geçilmesi ve daha rahat bir şekilde ödeyebilme imkanı sağlanması olarak amaçlandığı kaydediliyor. Kurum, borçlunun "iş buldum" demesiyle birlikte öğrenim ve katkı kredi borcuna Devlet İstatistik Enstitüsü'nün belirlediği toptan eşya endeksi uygulayacak. Yurt-Kur yıllardır, aldıkları öğrenim ve katkı kredi borcunu ödemeyen 96 bin 579 kişiye haciz işlemi başlatmıştı. 2005 yılı verilerine göre öğrenim kredisi almış olan 137 bin 680 öğrenci ile katkı kredisi almış 119 bin 274 kişi yüksek öğrenimden mezun oldu. Bu öğrenciler arasında işe giremeyenler, bu kanun değişikliğinden yararlanabilecekler. Ayrıca bakanlık SSK, emekli sandığı ve bağ kurda yaptığı araştırmalarla adres ve isimlerine ulaşıp 96 bin 579 kişiye icra takibi araştırmasında bunlardan 66 bin 802'sinin sosyal güvenceli olduğunu belirledi. Kanunda yapılacak borç ertelemesinin geçmiş yıllarda mezun olmuş borcunu ödeyememiş ve halen işsiz olan yaklaşık 30 bin kişi de kanun değişikliği kapsamında beyanlarıyla borçlarını yıllık olarak erteletebilecekler. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'ndan geçen tek maddelik kanun değişikliğinin yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek, yasalaşması bekleniyor.

mynet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.06.2026
20:40
Çotla Dağı`nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Çotla Dağı'nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR`de Yeni Dönem Heyecanı
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
27.06.2026
20:38
Rektör Çelik, TÜBA Asli Üyesi Seçildi
Rektör Çelik, TÜBA Asli Üyesi Seçildi
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) 63. Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerde asli üyeliğe seçildi.
27.06.2026
20:36
Bingöl`e 13 hekim atanacak! 4 branşta bir ilk yaşanacak
Bingöl'e 13 hekim atanacak! 4 branşta bir ilk yaşanacak
Sağlık Bakanlığı'nın 129. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'e 11 uzman ve 2 pratisyen hekim atanacak. Yapılan atamalarla birlikte kentte ilk kez Çocuk Kardiyolojisi branşında uzman görev yapacak, üç ilçe de ilk kez yeni uzmanlık alanlarına kavuşacak.
27.06.2026
20:36
Burkankulu`ndan `çekildi` iddialarına yanıt
Burkankulu'ndan 'çekildi' iddialarına yanıt
12 Bingölspor başkanlığına talip olduğunu açıklayan iş insanı Ahmet Burkankulu, kamuoyunda gündeme gelen 'adaylıktan çekildi' iddialarını yalanladı. Burkankulu, destek çalışmalarını sürdürdüğünü, yeterli desteğin sağlanması halinde ise başkan adaylığını resmen ilan edeceğini söyledi.
27.06.2026
20:35
Bingöl Belediyesi`nden Orman Yangını Uyarısı
Bingöl Belediyesi'nden Orman Yangını Uyarısı
Bingöl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, yaz sıcaklıklarıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı vatandaşları uyardı. Açıklamada, küçük bir ihmalin büyük felaketlere yol açabileceği belirtilerek, yangınlara neden olanlar hakkında ağır yaptırımlar uygulandığı hatırlatıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın