KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Temmuz 2026 Çarşamba
°C

Bölünecek olan 5 üniversite hangisi

YÖK Başkanı Özcan, öğrenci sayısı 40 bini aşan üniversitelerin idarelerinin zorluklar nedeniyle yeniden yapılandırılacağını açıkladı...

Bölünecek olan 5 üniversite hangisi
09 NİSAN 2009 PERŞEMBE 08:28
0
1368
0
AA aa
Bu konuda YÖK'te bir komisyon oluşturulduğunu belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, özellikle öğrenci sayısı 40 binin üzerindeki üniversitelerin değerlendirileceğini belirtti.

YÖK Genel Kurulu toplantısında gündeme gelen ''İstanbul, Marmara, Gazi, Selçuk ve Uludağ üniversiteleri ile nüfusu 40 bini geçen diğer bazı üniversitelerin bölünmesi'' konusunda araştırma yapmak üzere oluşturulan komisyon, hangi üniversitenin kaça bölüneceği, isimlerinin aynı kalıp kalmayacağı gibi konular ile önerilerin dile getirildiği bir rapor hazırlayarak Genel Kurula sunacak. Konu üzerinde uzlaşma sağlanması halinde, kanun teklifi hazırlanacak.

YÖK Başkanı Özcan; AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı üniversitelerin öğrenci nüfusu açısından çok büyüdüğünü, bu nedenle idarelerinin zorlaştığını belirterek, ''Onları yeniden yapılandıralım istedik'' dedi.

Bu konuda çalışma yapmak üzere YÖK bünyesinde bir komisyon kurulduğunu bildiren Özcan, komisyonun özellikle nüfusu 40 bini geçen üniversiteleri değerlendireceğini, hangi üniversiteyi uygun görürse bu konuda öneri getireceğini belirtti. Özcan, ilk aşamada 5 üniversiteyi düşündüklerini ifade ederek, ''Bunlar kocaman üniversiteler. Öğrenci nüfusları fazla ve idare etmek çok zor oluyor. Ayrıca dağınıklar, şehrin her tarafına dağılmış durumdalar'' diye konuştu.

-''KENDİ BAŞLARINA BİR ÜNİVERSİTE OLACAKLAR''-

Bölünecek üniversitelerin isimlerinin aynı kalıp kalmayacağı konusundaki soru üzerine Özcan, bu konudaki çalışmanın henüz tamamlanmadığına işaret ederek, şunları söyledi:

''Kendi başlarına bir üniversite olacaklar. Eskisi olduğu gibi kalacak. Ayrılana da yeni rektör seçilir, idari kademelerin hepsi olur. Yani yeniden teşkil edilecek. Yeni bir üniversite gibi düşünün. Mesela Paris'teki Sorbonne Üniversitesi-1, Sorbonne Üniversitesi-2 gibi Gazi-1, Gazi-2 de olabilir, başka isimler de verilebilir.''

Üniversitelerin görüşlerinin alınıp alınmayacağı sorusuna Özcan, ''Bu üniversitelerin çoğu zaten kendileri istedi. Mesela Selçuk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi bunu istedi'' yanıtını verdi.

Özcan, çalışmanın ''en kısa zamanda tamamlanacağını'' kaydetti.

-''KARŞIYIM''-

YÖK Üyesi Prof. Dr. Fikret Şenses de;  YÖK Genel Kurulu'nda ilk etapta 5 üniversitenin bölünmesiyle ilgili çalışma başlatıldığını, ancak bölünme konusunda kesinleşmiş bir karar verilmediğini söyledi. Üniversitelerin bölünmesine karşı olduğunu ifade eden Şenses, Genel Kurul toplantısında bu konunun görüşülmesi sırasında da çekincelerini dile getirdiğini belirtti. Şenses, şöyle konuştu:

''Bu karar sadece öğrenci sayısına göre verilmez. ABD'de de bazı üniversitelerin öğrenci sayıları çok büyük ama tek bir yönetim altında tutuluyorlar. Tabii bu üniversitelerin, başında bu kadar genişlemelerine izin verilmemesi gerekirdi. Genişledikten sonra bölmek çok anlamlı bir şey değil. Öğrenciler var, mezunlar var, şehir var. Üniversitenin bölünmesi öyle çok kolay bir şey değil. Bütün bileşenlerine sorulması gereken bir şey.''

Öğrenci nüfusu 40 binin üzerindeki üniversitelerin bu kapsama girdiğine işaret eden Şenses, ''Bu durumda bölünecek üniversiteler sadece 5 üniversite değil, başkaları da olabilir. Benim bu konuda çekincelerim var, şiddetle karşıyım'' dedi.

 -''KENDİLERİ ARTIRDI''-

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan da YÖK'ün bu konuda kendilerine bir bilgi iletmediğini söyledi. Ayhan, şunları kaydetti:

''Eski, klasik, köklü üniversitelerin kağıt üzerinde bölünmesi fevkalade hata olur. Hele Gazi Üniversitesi gibi fakülteleri iç içe geçmiş, birçok müşterek kullanım alanları olan bir üniversiteyi kağıt üzerinde bölmek fevkalade hatalı diye düşünüyorum. Kağıt üzerinde sadece sayılara bakmak suretiyle bir bölünme yapılırsa hem kurulacak, hem bölünen üniversite büyük zarar görür, verim alınamaz.

Türkiye'de üniversiteleşme oranının son derece düşük olduğuna inanlardanım. Ankara'da 4 devlet üniversitesi yeterli değildir; beşincisinin, altıncısının kurulması gerekir. Eğer Gazi Üniversitesinden bir üniversite kurma hazırlığı yapılması isteniyorsa, üniversitemiz buna hazırdır. Biz zaten Çubuk ilçesinde bir üniversite kurulması projesi başlattık.''

Üniversitelerinde ön lisans, lisans ve lisansüstünde yaklaşık 65 bin öğrenci ve 1800'ü aşkın öğretim elemanı bulunduğunu ifade eden Ayhan, ''üniversitelerin öğrenci sayısı üzerinden bölünmesinin suni bir bölünme olacağını'' söyledi. Ayhan ''Bu suni bölme de Gazi Üniversitesi gibi Türkiye ve dünyada kendini kabul ettirmiş bir üniversitenin zayıflamasına, kurulacak üniversitenin de gelişme alanlarının sınırlandırılmasına yol açar. Ayrıca üniversitede öğrenci sayısının çok olması bizim tasarrufumuz değildi. YÖK geçen yıl kontenjanı artırdı, ardından af kanunu çıktı. Bu sebeple öğrenci sayıları tüm üniversitelerde arttı. Kendileri artırıp sonra da 'öğrenci sayınız çok fazla' demek mantıkla pek uyum göstermiyor'' diye konuştu.



haber 7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.07.2026
13:31
Servi`de dut pekmezi mesaisi başladı!
Servi'de dut pekmezi mesaisi başladı!
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Servi köyünde yaz mevsimiyle birlikte dut pekmezi mesaisi başladı. Tamamen geleneksel yöntemlerle ve el emeğiyle hazırlanan pekmez, günler süren zahmetli bir sürecin ardından sofralara ulaşıyor.
07.07.2026
12:09
Bingöl Umut Kervanı`ndan haziran ayında 3,8 milyon TL`lik yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan haziran ayında 3,8 milyon TL'lik yardım
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı haziran ayı faaliyet raporunu açıkladı. Dernek, yurt içi ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine toplam 3 milyon 796 bin 291 TL tutarında ayni ve nakdi yardım ulaştırdığını duyurdu.
07.07.2026
11:26
Bingöl`deki feci kazada 3 kişi hayatını kaybetti
Bingöl'deki feci kazada 3 kişi hayatını kaybetti
Bingöl'ün Yayladere ilçesinde meydana gelen trafik kazasında pikabın uçuruma yuvarlanması sonucu 3 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi ise yaralandı. Hayatını kaybedenlerin Diyarbakır'ın Hani ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.
06.07.2026
18:49
12Bingölspor`da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
12Bingölspor'da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
Bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde ASKF Başkanı Ali Ekber Alimoğlu'nun divan başkanlığını yaptığı 12Bingölspor Olağan Üstü Kongresine, Eski Başkan M.Engin Özturan da katıldı. Özturan, takıma sahip çıkılmaması konusundaki sitemini paylaşırken, beklenen aday çıkmaması üzerine evraklar imzalanarak kulübün Bingöl Valiliği'ne devri kararı alındı. Evraklar yarın Valiliğe teslim edilecek ve kayyum atanacak.
06.07.2026
17:52
Bingöl`de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl'de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı yatırım programı kapsamında 42 bin tonu aşkın BSK asfalt uygulaması ve 26 bin metrekareyi bulan parke-bazalt kaldırım çalışmasıyla şehir genelinde yol ve kaldırımları yeniliyor. Ayrıca bazı bölgelerde dekoratif aydınlatmalar da yapılacak.
06.07.2026
17:37
Sosyal yardım ödemelerine zam
Sosyal yardım ödemelerine zam
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısındaki artışla birlikte sosyal yardım ödemelerinin de yükseltildiğini açıkladı. Yaşlı aylığı, engelli aylıkları, evde bakım yardımı, SED desteği ve koruyucu aile ödemeleri yeni tutarlar üzerinden hesaplara yatırılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın