Bitkisel tedaviye 'doğal' deyip geçmeyin
Kış mevsiminde talep gören bitkisel karışımların bilinçsizce kullanılması halinde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği ve hastanın kaybedilmesi gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabileceği bildirildi.
17 OCAK 2011 PAZARTESİ 08:23 |
0 |
2222 |
0 |
|
AA |
aa |
|
Havaların soğumasıyla birlikte birçok kişi öksürük ve solunum yolu şikâyetiyle aktarlara başvuruyor. Rahatsızlığı bulunan kişiler, en fazla ilgiyi kilogramı 35 liraya satılan ıhlamura gösteriyor. Ihlamurun yanı sıra, ada çayı, kekik, kuşburnu ekinezya, tarçın, zencefil ve ayva yaprağı ile bitkisel karışımlı macunlar da ilgi görüyor.
Karabaş otundan andıza, kakuleden kebabiyeye, okaliptus yaprağından Toros nanesine kadar içerisinde onlarca bitkiyi barındıran bitkisel karışımlı macunları özellikle öksürük şikâyeti bulunanlar tercih ediyor. Yemeklerden ve yatmadan önce alınması tavsiye edilen karışımların fiyatları ise 15 liradan başlıyor.
Solunum yolu şikâyetlerinde artış var
Uzmanlar, mevsim nedeniyle solunum yolu ve öksürük şikâyetlerinin arttığını, kulak-burun-boğaz ile göğüs hastalıkları polikliniklerinde ocak ayının başından beri hasta sayısında ciddi artış gözlendiğini söylediler.
Solunum yolu ve öksürük şikâyetlerinde hem poliklinik hem de yatan hasta anlamında son iki haftada yüzde 50'ye varan artış olduğunu ifade eden uzmanlar, özellikle kronik rahatsızlığı bulunan hastaların hastanede tedavi altına alındığını kaydettiler.
Uzmanlar, kar yağmaması ve kuru hava nedeniyle atmosferdeki virüslerin havada asılı kalmasının ve toplu yaşam yerlerindeki temasın şikâyetleri artırdığını vurgulayarak, kronik rahatsızlığı bulunanlara gerekmedikçe dışarı çıkmamalarını önerdiler.
Bitkisel karışımlara dikkat
Uzmanlar, her türlü rahatsızlıkta öncelikle uzman bir hekime başvurulması ve hekimin vereceği ilaçların kullanılması gerektiğini söyledi.
Hekimin önerdiği ilaçların ham maddesinin bitkilerden oluştuğunu ifade eden uzmanlar, tedavi amaçlı alınan bitkilerin muhtevasının bilindiği sürece sorun teşkil etmeyeceğini bildirdiler.
Bitki karışımlarının içeriği bilinmeden kullanılmaması gerektiğini dile getiren uzmanlar, şunları kaydettiler: ''Tedavide kullanılacak bitki veya karışım hakkında bilgi sahibi olunmaması durumunda bu ürünlerin, bize en sağlıklı bilgiyi verebilecek donanıma sahip eczanelerden alınmasında fayda var. Eczanelerde satılan ürünlerin her biri belirli bir standardizasyondadır. Eczacılar da bu ürünlerin olası olumsuz etkileri hakkında daha açıklayıcı bilgiler verecek donanıma sahiptir. Özellikle çok sayıda bitkiden oluşan bitkisel karışımlarda bu konu daha da önemlidir. Bu karışımlarda yer alan bitkilerin büyük çoğunluğu tedavide olumlu sonuçlara yol açsa da bir bitki bile bazen istenmeyen rahatsızlıklara yol açabilir. Karışımda yer alan bir bitki veya bitkiler kronik hastalıklarda kullanılan bir ilacın etkisini azaltabilir veya artırabilir. Bu durum sağlık sorunlarına ve istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Karışımlar, hipertansiyon, epilepsi ve psikoz gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların kullanmakta olduğu ilaçlarla ciddi etkileşim gösterebilmektedir. Bu durum bazen çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, hatta hasta kaybedilebilir. Mutlaka ama mutlaka kullanılan karışımdaki bitkilerin özellikleri, miktarları ve etkileri hakkında bilgi sahibi olunmalı.''
Bitkisel karışımların uzun süreli kullanımlarında da sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini anlatan uzmanlar, ''Bu bitkisel karışımlar karaciğer tarafından sentez edilip vücuttan atıldıkları için uzun süreli kullanımlarda kişilerde istenmeyen etkileşimlere yol açabilir, karaciğerdeki hücrelere zarar verebilir. Uzun süreli kullanımlardan da mutlaka kaçınmalıyız'' dediler.
Kronik hastalığı bulunanlara uyarı
Uzmanlar, hangi şartlarda hangi koşullarda ve mekanlarda üretildikleri pek bilinmeyen bitkisel karışımlardan uzan durulması gerektiğini bildirdiler.
Bu karışımların kontrolünün zayıf olduğunu öne süren uzmanlar, karışım içerisinde kullanılan onlarca bitkinin farklı etkilerinin olduğunu, bu nedenle uzman birinin kontrolünde kullanılması gerektiğini kaydettiler.
Bu karışımların eczanelerden alınmasını tavsiye eden uzmanlar, ''Eczacı bu karışımları kontrol ediyor. Aktarlara göre konuya daha hakimler. Rastgele bir yerden alınan ve sadece 'doğal' diye tercih edilen bu karışımlar tedavisi mümkün olmayan hasarlar ortaya çıkarabilir. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunanlar çok dikkatli olmalı'' diye konuştular.
Uzmanlar, bitkisel ürünlerin satışıyla ilgili sıkıntılar olduğunu, bu sıkıntıları gidermek için çalışmaların sürdüğünü sözlerine eklediler.
|
21.08.2026 22:19
 |
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI |
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu. |
|
21.08.2026 21:07
 |
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp |
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu. |
|
21.08.2026 21:06
 |
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı |
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu. |
|
21.08.2026 21:04
 |
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü |
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor. |
|
21.08.2026 21:03
 |
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek |
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi. |
|
21.08.2026 21:02
 |
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı |
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi. |
|
|