KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Temmuz 2026 Çarşamba
°C

Bingöl'ün arıcılık ve bal kültürü 'Kültürel Miras' olarak kayıt altına alındı

Bingöl'de palas, cacim, kara çarşamba geleneği, kartal oyunu ve Sancak Balıklı Göl'den sonra arıcılık ve bal kültürü de kültürel miras olarak ulusal envantere kaydedildi.

Bingöl`ün arıcılık ve bal kültürü ‘Kültürel Miras` olarak kayıt altına alındı
15 ŞUBAT 2024 PERŞEMBE 12:00
32
2117
2
AA aa

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu olan UNESCO tarafından kültürel mirasın korunması, desteklenmesi amacıyla hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması (SOKÜM) Sözleşmesi kapsamında illerin kültürel mirasları kayıt altına alınıyor.

Bu kapsamda İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Yazar başkanlığında oluşturulan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, günümüze kadar aktarılan kültürel değerlerin kayıt altına alınmasını sağlamak için çalışmalar yürütüyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Yazar, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Fahrettin Önalan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Seda Küçükbilezikçi Kılıç, Bingöl Üniversitesinden araştırmacı Abdullah Demir, Gazeteci Ömer Şanlı, Bingöl Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Songül Duzcu ve Hasan Berdibek'ten oluşan komisyon, bugüne kadar 6 kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağladı.

BİNGÖL'ÜN ARICILIK VE BAL KÜLTÜRÜ, SOKÜM ULUSAL ENVANTERİNE KAYDEDİLDİ

Kurul üyeleri, 2023 yılında yapılan toplantıda, Bingöl'de yüzyıllardır devam eden arıcılık geleneğinin kültürel miras olarak kaydedilmesi için çalışma yürütme kararı aldı.

Bu karar üzerine, kurul üyesi Halk Kültürü Araştırmacısı Seda Küçükbilezikçi Kılıç'ın alan araştırmaları sonucu elde edilen veriler, Kültür ve Turizm Bakanlığına sunuldu.

Çalışmayı değerlendiren Bakanlık, “Bingöl'ün Arıcılık ve Bal Kültürü”nü, kültürel miras olarak SOKÜM ulusal envanterine kaydetme kararı aldı.

BİNGÖL'DE KAYIT ALTINA ALINAN KÜLTÜREL MİRTAS SAYISI 6'YA YÜKSELDİ

Bingöl'de kurul üyelerinin önerisi üzerine daha önce palas, cacim, kara Çarşamba geleneği, kartal oyunu ve Sancak Balıklı Göl kültürel miras olarak kayıt altına alınmıştı. Arıcılık ve bal kültürünün de kayıt altına alınmasıyla Bingöl'de ulusal envantere kaydedilen kültürel miras sayısı 6'ya yükseldi.

Haber: Abdulkadir BEĞSARI

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_107857)
18 Şubat 2024 Pazar 14:21
Insan uretemedigini hayvana yukluyor.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_107806)
16 Şubat 2024 Cuma 08:40
Balın yüzüne bakan yok boş beleş bir haber tatlının kilosu 500 lira olmuş bal 250 satabilirsen oda bu nasıl dünyanın en iyi balı mazot olmuş 46 lira arıcı mesleği gezgincinliktir. Bingöl balı sadece siyasi bir araç olmuş öyle balındra balındıra anlatılıyor dede'den oğula geçmiş bir meslek olarak yapıyorum bu işi yapan gariban arıcı öven başkaları kazanan yok..!
01.07.2026
12:17
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Türkiye birinciliği
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Türkiye birinciliği
TÜBİTAK 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Proje Yarışması Türkiye Finali'nde Bingöl'den katılan proje Türkiye birincisi oldu. Yapay zekâ ve insansız hava araçlarını kutup araştırmalarıyla buluşturan proje, öğrencilerine Türk Antarktika Bilim Seferi'ne katılma yolunu da açabilir.
01.07.2026
08:54
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını ilgilendiren yeni yasa hazırlığı sürüyor. Düzenlemeyle, yaşadıkları ülkede askerlik yapan çifte vatandaşların Türkiye'deki yükümlülüğü kalkacak ve emekli aylığı kesintileri son bulacak.
01.07.2026
08:25
Bayırlı`da sulama krizi!
Bayırlı'da sulama krizi! 'Temmuz geldi, kanallar hâlâ açılmadı'
Bölgede meyve ağaçları, bağlar ve sebze bahçelerinin sulama suyuna ihtiyaç duyduğu bu dönemde yaşanan aksaklığa dikkat çeken köylüler, sulama kanalını kapatan kaya parçalarının iş makinesiyle kısa sürede kaldırılabileceğini ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu.
01.07.2026
08:23
ApiTURroute ekibinden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Merkezi`ne ziyaret
ApiTURroute ekibinden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Merkezi'ne ziyaret
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özkırım öncülüğündeki ApiTURroute ekibi, Bingöl Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni ziyaret etti. Ziyarette arıcılık ve apiturizmi alanında yürütülen çalışmalar ile olası iş birlikleri değerlendirildi.
01.07.2026
08:22
Bingöl`de aynı gün iki mevsim!
Bingöl'de aynı gün iki mevsim!
Bingöl'de objektiflere yansıyan ilginç görüntüler, kentin farklı rakımlarında aynı gün hem kışın hem de yazın yaşandığını ortaya koydu. Yüksek kesimlerde karla mücadele sürerken, daha alçak bölgelerde sıcaktan bunalan inekler su birikintisine girerek serinledi.
01.07.2026
08:20
Seyir halindeki tırın lastikleri alev aldı
Seyir halindeki tırın lastikleri alev aldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde seyir halindeki tırın lastiklerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın