Bingöl'de Uzmandan Bayram Uyarısı: '3 öğün düzenine mutlaka dönülmeli'
Bingöl'de Diyetisyen Zeynep Balun Taşkesen, Ramazan Bayramı nedeniyle yaptığı uyarıda, bir ay boyunca dinlenen metabolizmanın ani ve yoğun besin tüketimiyle zorlanabileceğini belirterek, vatandaşların 3 öğün düzenine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Bingöl'de görev yapan Diyetisyen Zeynep Balun Taşkesen, Ramazan Bayramı öncesinde beslenme alışkanlıklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Taşkesen, Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeninin bayramla birlikte ani şekilde bozulmasının sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.
Bir ay boyunca dinlenen mideye bir anda fazla ve ağır yiyeceklerin yüklenmemesi gerektiğini vurgulayan Taşkesen, özellikle bayram sabahı yapılacak kahvaltının hafif olmasının önemine dikkat çekti.
“Güne hafif kahvaltıyla başlayın”
Bayram sabahında hamur işi ve ağır yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirten Taşkesen, “Özellikle börek, kızartma ve kavurma gibi yiyeceklerden, ayrıca sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı. Bunun yerine yumurta, peynir, domates ve salatalık gibi besinlerle hafif bir kahvaltı yapılmalı” dedi.
Tatlı tercihi ve porsiyon uyarısı
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen yiyeceklere de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Taşkesen, hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini önerdi. İkramların ana öğün yerine geçmemesi gerektiğini vurgulayan Taşkesen, öğünlerin az ve dengeli şekilde tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Her öğünde sebze tüketiminin önemine değinen Taşkesen, sebzelerin hem yemek hem de salata olarak sofralarda yer alması gerektiğini belirtti.
“Ani yüklenme mideyi zorlar”
Ramazan sonrası aşırı besin tüketiminin mide ve bağırsak problemlerine yol açabileceğini dile getiren Taşkesen, “Ramazan ayı boyunca dinlenen metabolizma ve küçülen mide, bir anda fazla tüketimle karşılaştığında mide bozulmaları ve bağırsak sorunları ortaya çıkabilir” diye konuştu.
Su tüketimi ihmal edilmemeli
Su tüketiminin önemine de dikkat çeken Taşkesen, gün içerisinde sık sık ve az miktarda su içilmesi gerektiğini belirterek, “Çay ve kahve su yerine geçmez. Her çay veya kahve tüketiminde mutlaka yanında su içilmelidir” ifadelerini kullandı.
Japon bilim adamı açlığın insan üzerinde faydalı olduğunu, Peygamberimiz SAV günde 3 defa yemek yemenin israf olduğunu söylüyor bizim diyetisyen de 3 öğüne dönün diyor. Sen üç öğün yemek yiyiyorsan ye de gereksiz konuşmalarla akıl verme. üç öğüne dönün ondan sonra zamanla dişlerinizi kaybedin dişçiye gidin. Sizin diş doktorlarıyla bir dezalığınız var mı. memleket size, öğretmenlere ve diş doktorlarına bir cennet.
Kahve ve çayın diüretik olduğu tartışmalı bir konudur (ivme artabilir ama çıkış miktarı, içilen aynı miktar su ile aynıdır). Google a 'BBC kahve diüretik mi?' diye yazın derlemeyi okuyun. Bir de normal sağlıklı bir insan için sık öğün artık tavsiye edilmemektedir, insülin direncini arttırır, iki öğün kâfi, vücut açlığı yaşamalı.
5 Ünlü Sanatçı, Efrayim Bebek İçin Bingöl'e Geliyor
SMA Tip-1 hastası Efrayim Gökalp'in tedavisine destek olmak amacıyla anlamlı bir dayanışma organizasyonu düzenleniyor. Bir sinema filmi çekimi için Muş'ta bulunan 5 ünlü sanatçı, 30 Haziran Salı günü Bingöl'de vatandaşlarla buluşarak Efrayim bebeğe umut olacak.
29.06.2026
01:02
Bingöl'de sıcaklık alarmı!
Meteoroloji'nin son tahminlerine göre Bingöl'de hava sıcaklıkları yeni haftayla birlikte yükselişe geçiyor. Salı gününden itibaren etkisini artıracak sıcak hava dalgasıyla birlikte kentte hafta sonuna doğru sıcaklığın 38 dereceye ulaşması bekleniyor.
29.06.2026
01:01
Bingöl'de Arazi Yangını Eve Sıçradı
Bingöl merkeze bağlı Alatepe köyünde çıkan arazi yangını, rüzgârın etkisiyle büyüyerek müstakil bir eve sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınırken evde maddi hasar meydana geldi.
29.06.2026
00:58
GSB Bin 200 Sözleşmeli Antrenör Alacak! Bingöl'e 8 Kontenjan Ayrıldı
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2026 yılı personel alımı kapsamında Türkiye genelinde 1.200 sözleşmeli antrenör istihdam edecek. Bingöl'e ise 7 farklı branşta toplam 8 kontenjan ayrıldı. Başvurular 6-17 Temmuz tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak.
27.06.2026
20:40
Çotla Dağı'nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın