KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mayıs 2026 Cuma
°C

Baraç: tarımda geriliyoruz

Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptığı açıklamasında Türkiye’nin tarımsal üretim konusunda gerilediğini söyleyen TMMOB Bingöl İl Temsilcisi Mahmut Baraç, tarımsal altyapı çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Baraç: tarımda geriliyoruz
16 EKİM 2012 SALI 01:44
0
3089
0
AA aa

Dünya Gıda Günü münasebetiyle açıklamada bulunan Ziraat Mühendisleri Odası (TMMOB) Bingöl İl Temsilcisi Mahmut Baraç, Dünya Gıda Günü'nün amacının; insanlığın dünyada yaşanan açlığa, tarım ve gıda üretiminin artırılmasına ve gıda güvenliğine dikkat çekmek olduğunu söyledi.

Yaşanan açlık ve sefaleti “Dünyada 800 milyonu aşkın insan açlıkla boğuşuyor” sözleriyle değerlendiren Baraç, her yıl 11 milyon insanın açlıktan öldüğünü vurguladı.

Bu açlık ve ölümlerin dünyanın tarım ve gıda üretiminin azlığından değil, üretimdeki adaletsiz dağılımdan kaynaklandığını savunan Baraç, şunları söyledi.

“Tarım ürünleri, insan ve hayvan gıdasının temelinin oluşturduğu için stratejik önem taşımakta ve bu nedenle de ulusal bağımsızlığı belirleyen sektörün başında gelmektedir. Ülkemizde nüfusun yüzde 20'si yeterli gıdaya ulaşamamakta, yüzde 8.5 açlık sınırında yaşamaktadır.

Dünyada adaletsiz dağılım sorunları yaşanırken ülkemizde tarımsal üretim konusunda bir geriye gidiş söz konusudur son üç yıl içinde tarımsal üretimimizde yüzde 4 oranında azalma olmuş, bu durum hayvansal üretimde yüzde 10 azalma olmuştur. Tarımın ve gıdanın ne kadar önemli ve stratejik konular sektörler olduğunu düşünürsek tarıma ve doğal kaynaklara sahip çıkmanın ne denli önemli olduğunu daha iyi kavrarız” şeklinde konuştu.

Hatalı ilaç, gübre kullanımı, genetik olarak değiştirilmiş organizma içeren tohum ile bunların ürünlerinin üretim ve ithalatının kontrolsüz yapılmasının hayvansal ve bitkisel üretimde kabul edilemez düzeylerde katkı ve kalıntıların bulunmasının gıda üretiminin güvenliğini tehdit ettiğini belirten Baraç,” Bu yıl fao tarafından gıda gününün teması iklim değişiklikleri olarak belirlenmiştir. Küresel ısınmanın iklim değişikliklerine etkisinin yoğun yaşandığı bu yıllarda iklim değişiklikleri en çok tarım sektörünü etkilemektedir. Küresel ısınmanın etkisinin tarım sektörüne etkisini azaltmak için gerekli önlemlerin alınması şarttır. Tarımsal altyapı çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Tarım olmayan bir ülkede gıda sorunun başlıca sorun olacağı aşikârdır. Tarımsal üretimimizin sürdürebilirliğinin temini bu potansiyele bağlı olarak gıda sanayinin gelişmesini halkın yeterli ve nitelikli gıdaya ulaşmasını sağlamak ve sağlıklı nesiller oluşturmak için ziraat mühendisleri odası olarak her türlü olumlu katkıyı sağlamaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz. Açlık sorunun olmadığı bir dünya temennisiyle dünya gıda gününüz kutlu olsun” dedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.05.2026
18:52
Bingöl Üniversitesi`nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi'nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi bünyesinde, 'Bingöl Mutfağına Özgü Heftkat/Parğaç Böreğinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin Ortaya Konması ve Tescillenmesi' başlıklı proje kapsamında Bingöl Hotkat/Heftkat Böreği'nin coğrafi işaret sürecine ilişkin sunum ve duyusal analiz çalışmaları gerçekleştirildi.
14.05.2026
18:35
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl'de katılımcı yönetişim anlayışının güçlendirilmesi ve engelli bireylerin yerel karar alma süreçlerine daha aktif katılım sağlaması amacıyla Bingöl Kent Konseyi bünyesinde Engelli Meclisi kuruldu.
14.05.2026
17:48
DEM Parti`den
DEM Parti'den 'Barış İçin Adım At' Yürüyüşü Çağrısı
DEM Parti Bingöl İl Başkanlığı, 'Barış İçin Adım At' temasıyla düzenlenecek yürüyüş için vatandaşlara çağrıda bulundu. DEM Parti Bingöl İl Başkanı Sedat Ormangören, 16 Mayıs 2026 Cumartesi günü gerçekleştirilecek programa tüm halkın davetli olduğunu söyledi.
14.05.2026
14:03
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Yeniden Refah Partisi kontenjanından Genç Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Ecz. Ahmet Nuri Dener, Başkan Yardımcılığı görevinden ve Yeniden Refah Partisi üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.
14.05.2026
13:42
Bingöl`de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Bingöl'de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) kapsamında Bingöl köylerine yönelik 2026 yılı yatırım bütçesini yönetecek isimler yapılan seçimle belirlendi.
14.05.2026
13:24
Valilik emri yayımlandı! Bingöl`de Kaçak Yapılara Sıkı Denetim!
Valilik emri yayımlandı! Bingöl'de Kaçak Yapılara Sıkı Denetim!
Bingöl Valiliği, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılaşmaların önlenmesine yönelik kapsamlı bir genel emir yayımladı. Bingöl Valisi Cahit Çelik imzasıyla yayımlanan '2026/1 Sayılı Genel Emir' kapsamında, özellikle köyler, yaylalar, meralar ve belediye sınırları dışındaki alanlarda kaçak yapılaşmaya karşı sıkı tedbirler alınacağı bildirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın