KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2026 Cumartesi
°C

Baluken: ap'nin kararını destekliyoruz

Avrupa Parlamentosu’nun Gezi Parkı direnişi hakkında kabul ettiği metne destek veren BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken: “Acilen toplumdan gelen basınç temelinde yasakçı zihniyet sonlandırılmalı, hükümet demokrasi ve özgürlük reformu açıklamalıdır” dedi.

Baluken: ap`nin kararını destekliyoruz
15 HAZİRAN 2013 CUMARTESİ 09:36
0
1537
1
AA aa

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili Baluken, Avrupa Parlamentosu'nun kabul ettiği Gezi Parkı direnişi metni hakkında açıklama yaptı.

Baluken: “Türkiye, gerek sivil siyaset açısından gerekse de demokratikleşme ve barış süreci bağlamında siyasi tarihinin en kritik dönemeçlerinden birinden geçmektedir. Başta Suriye olmak üzere hem Ortadoğu politikalarındaki isabetsiz ve stratejik hatalar barındıran yaklaşımları nedeniyle hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli dış politika gündemi olan Avrupa Birliği'ne üyelik sürecindeki süreklileşen kriz nedeniyle, AKP Hükümeti kendisiyle birlikte tüm ülkeyi derinleşen bir çözümsüzlüğe ve politik istikrarsızlığa sürüklemektedir” dedi.

“Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinde yaşanan duraklamanın ve zaman zaman açığa çıkan gerilimin, Gezi Parkı direnişi gibi iç siyasi krizlerle birlikte görünür olmasını son derece anlamlı buluyoruz” diyen Baluken: “Çünkü devlet ile sivil toplum arasındaki ilişkinin hangi düzeyde olduğunu gösteren bu demokratik muhalefet girişimlerine şiddetli müdahaleler ve ötekileştirici söylemler tabii ki içten ve dıştan değerlendirmelere neden olacaktır. İnsan hakları ihlalleri ve sivillere yönelik şiddet söz konusu olduğunda uluslararası toplumun buna sessiz kalmaması en tabii durumdur. Uluslararası basın kuruluşları ve sosyal medya üzerinden dünyaya yayılan görüntüler AKP Hükümeti'nin iddia ettiği gibi Gezi Parkı direnişinin 'marjinal' bir örgüt eylemi olmadığını ve tam tersine özgür bireylerin bir araya gelerek haklı bir itirazın barışçıl bir şekilde gerçekleştirildiğini kanıtlamıştır. Tüm dünya, AKP Hükümeti'nin vatandaşlarına karşı nasıl sistemli ve orantısız bir şiddet politikası uyguladığına tanık olmuştur” ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu'nun Gezi Parkı direnişi hakkında aldığı kararı desteklediklerini belirten Baluken: “Onaylanan bu metne bakıldığında sadece Gezi Parkındaki hükümet hataları değil, Türkiye'nin demokratikleşmesindeki tıkayıcı dinamikler de masaya yatırılmıştır. Metinde; Gezi Parkı eylemleri sırasında polis şiddetinin orantısızlığına vurgu yapılmış, insan hakları gibi politik konularda ilerleme sağlanamadığı, AKP hükümetinin söyleminin toplumda ayrışmaya yol açtığı, çok sayıda gazetecinin cezaevlerinde olduğu, oto-sansür uygulamalarının hayata geçirildiği ve basın özgürlüğünün kısıtlandığı, Gezi Parkı eylemlerini yayımlayan TV kanallarının RTÜK tarafından cezalandırıldığı, yerinden yönetimi içerecek şekilde şehircilik ve planlama başta olmak üzere karar alma süreçlerinde sivil toplum ve halkın katılımının sağlanması gerektiği ve çoğulcu bir anlayışın AKP hükümeti tarafından benimsenmesi gerektiğine dikkat çekilmiştir” diye konuştu.

AK PARTİ'YE ÇAĞRI

“Tüm bu metinden görüldüğü üzere, uzun süredir Türkiye'nin demokratikleşme eğilimini kaybettiği ve otoriterleşmeye doğru hızla sürüklendiği izlenimini paylaşmaktayız” ifadelerini kullanan Baluken: “Gerek barış süreci gerek Gezi Parkı eylemleri gerekse de Türkiye'de hızlı bir demokratikleşme ve özgürlüklerin genişletilmesi ihtiyacı belirmişken, AKP iktidarı Gezi Parkı direnişinde halkın sesi olan Hayat TV'ye kapatma kararı vermiştir. Bu durum kabul edilebilir bir durum değildir. Acilen toplumdan gelen basınç temelinde yasakçı zihniyet sonlandırılmalı, hükümet demokrasi ve özgürlük reformu açıklamalıdır. Barış ve Demokrasi Partisi olarak Avrupa Parlamentosu kararlarına yönelik Başbakan, Dışişleri Bakanı ve diğer AKP'li yetkililerin tepkilerinin yerinde olmadığını, bir restleşme yerine Avrupa Parlamentosunun uyarılarını dikkate alarak gerekli demokratikleşme adımlarını atmasının kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor, bu konuda AKP hükümetini gerekli çalışmaları bir an önce gerçekleştirmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Mücahit ZAZAOĞLU (@Misafir_13962)
16 Haziran 2013 Pazar 21:45
Bu adamın hiç hayır konuştuğunu duyan var mı? Yok... Ya sen demokrasiden bahsediyorsun ama sen pkk terör örgütünden habersiz tuvalete gidemiyorsun kalkmış Türkiye'nin otoriterleşmeye doğru hızla sürüklendiğinden falan bahsediyorsun ki; Avrupa Parlamentosu
16.05.2026
15:34
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl Merkezli Organize Suç Örgütü Operasyonu: 18 Tutuklama
Bingöl merkezli 4 ilde organize suç örgütüne yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 7'si tutuklandı. Soruşturma kapsamında daha önce tutuklananlarla birlikte toplam tutuklu sayısı 18'e yükseldi.
16.05.2026
15:33
Bingöl`de `Masa Tenisi Bal Turnuvası` Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de 'Masa Tenisi Bal Turnuvası' Heyecanı Başlıyor
Bingöl'de masa tenisi tutkunlarını bir araya getirecek 'Bingöl Masa Tenisi Bal Turnuvası' için geri sayım başladı. Karşıyaka Spor Salonu'nda düzenlenecek turnuvada dereceye giren sporcuların ödülleri ise 'karakovan balı' olacak.
16.05.2026
15:32
Bingöl`de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de Karla Mücadele Mayıs Ayında da Devam Ediyor
Bingöl'de etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle yüksek rakımlı bölgelerde karla mücadele çalışmaları mayıs ayında da devam ediyor. İl Özel İdaresi ekipleri, ulaşıma kapanan köy ve mezra yollarını yeniden açmak için yoğun mesai harcıyor.
16.05.2026
15:24
CHP`li Türeli:
CHP'li Türeli: 'Çiftçi Desteklenmeli'
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Dünya Çiftçiler Günü kapsamında Bingöl Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Türeli, tarım ve hayvancılığın stratejik bir alan olduğunu belirterek, çiftçilerin desteklenmesi ve ithalatın azaltılması gerektiğini söyledi.
16.05.2026
15:21
Bingöl`de Eğitime Destek Platformu Toplantısı Yapıldı
Bingöl'de Eğitime Destek Platformu Toplantısı Yapıldı
Eğitime Destek Platformu'nun Mayıs ayı genişletilmiş il toplantısı, Bingöl Valisi Cahit Çelik başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, eğitim alanında yürütülen çalışmalar ve kurumlar arası iş birliği konuları ele alındı.
16.05.2026
15:20
BİŞHAK Başkanı Baysal`dan DEM Parti`nin Yürüyüş Çağrısına Tepki
BİŞHAK Başkanı Baysal'dan DEM Parti'nin Yürüyüş Çağrısına Tepki
Bingöl Şehit Aileleri, Gazileri ve İnsan Hakları Derneği (BİŞHAK) Başkanı Vahap Baysal, DEM Parti'nin 'Barış İçin Adım At' temasıyla Bingöl'de düzenlemeyi planladığı yürüyüşe tepki gösterdi. Baysal, Bingöl halkının önceliğinin huzur ve birlik ortamı olduğunu söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın