KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Haziran 2026 Pazartesi
°C

Baluken, adaklı'yı meclise taşıdı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Adaklı ilçesinde yaşanan sorunlarla ilgili meclise soru önergesi verdi.

Baluken, adaklı`yı meclise taşıdı
31 TEMMUZ 2012 SALI 06:34
0
2618
2
AA aa

 BDP Bingöl Milletvekili Baluken, Adaklı ilçesinde ilçe halkının iddia ettiği olaylarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Önergesini İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Baluken: “Uzun süredir, Bingöl başta olmak üzere bölgedeki pek çok ilimizin sınırları içerisinde kolluk kuvvetlerine bağlı olarak faaliyet yürüten sivil kıyafetli, silahlı grupların halka uygulamış olduğu baskılar her geçen gün artış göstermektedir. Bölgede özellikle 1990'lı yılların yoğun çatışmalı ortamında kamuoyu tarafından kontr gerilla olarak nitelendirilen faaliyetlerle halkın üzerinde baskı kurulduğu, biat etmeyen pek çok kişinin faili meçhul cinayetlerle öldürüldüğü, binlerce köy ve mezranın yakılarak insanların göçe, sürgüne tabi tutulduğu uygulamalar henüz unutulmamıştır. Devletin ve toplumun 90'lı yıllardaki uygulamalar ile yüzleşmesi, sorunları açığa çıkararak adaleti ortaya koyması beklentisi ön plandayken bugün aynı uygulamaları hatırlatan olayların yaşanması halkın can güvenliği açısından bir an önce müdahale edilmesi gereken kaygı verici bir durumun varlığını ortaya koymaktadır” dedi.

Baluken, önergede şu soruların cevaplarını aradı:

1) Bingöl ili Adaklı ilçesi başta olmak üzere Kuzey ilçeleri ve köylerinde ortaya çıkan yöre halkını baskı, tehdit ve işkence üzerinden can güvenliğini riske eden, civar karakollar ile ilişki halinde olan sivil silahlı gruplar ile ilgili faaliyetler hükümetin bilgisi dâhilinde midir? Bilgisi dâhilindeyse, uygulamaların artarak devam etmesi bilinçli bir hükümet politikası olduğu anlamına mı gelmektedir? Bilgi dâhilinde değilse, bu faaliyetler ile ilgili bugüne kadar açılmış bir soruşturma veya cezai yaptırım uygulaması var mıdır?

2) Bingöl Valiliği ile yapılan görüşmelerde bu faaliyetlerin inceleneceği, gerekli önlemlerin alınacağı şeklinde görüşler belirtilmiş olmasına rağmen uygulamaların artarak devam etmesinin nedeni nedir? Hükümetten veya Bingöl valiliğinden bağımsız olarak tüm ihtiyaçlarını bölgedeki karakollardan sağlayan otonom silahlı grup faaliyetlerinin olması mümkün müdür? Bu grupların görev, yetki ve sorumluluk tanımlamaları nasıl değerlendirilmektedir?

3)Bingöl ilimiz Karer Bölgesinde bulunan Sütlüce ve çevre köylerine giren 7 kişilik Tim köylüleri tehdit ederek, darp etmiştir. Bu faaliyetler ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Eğer başlatıldıysa, bu soruşturmalardan herhangi bir sonuç alınmış mıdır?

4) Sütlüce Köyü ve çevre köylerinde yaşanan bu faaliyetler aylardır sürmektedir. Bu faaliyetlere ilişki köylülerin güvenliğini sağlamaya yönelik ne tür çalışmalar gerçekleştirilmiştir?

5) Bingöl ilimiz Adaklı ilçesine bağlı Doluçay Köyü yakınında bulunan karakoldan köylülerin ev ve arazilerine doğru bombardıman yapıldığı, bu bombardıman sonucunda ev ve arazilerin büyük zarar gördüğüne ilişkin köylüler tarafından ilgili STK'lere başvurular yapılmıştır. Bu iddialarla ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

6) Doluçay köyü sakinleri bombalamaların durması ve sorumluların ortaya çıkarılması için ilgili karakol komutanı ile görüşme yapılmıştır. Karakol komutanı köylüleri tehdit etmiş ve istedikleri yere şikâyet edebileceklerini ifade etmiştir. Söz konusu karakol komutanı ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmamışsa, soruşturma açılması düşünülüyor mu?

7) Daha önceki tarihlerden süre gelen ve basına da çoğu kez yansıyan bu grup faaliyetleri Lice, Hakkâri başta olmak üzere birçok bölgede gerçekleştirilmektedir. Bu faaliyetlerle ilgili herhangi bir soruşturma ve cezai yaptırım uygulaması var mıdır? Halkın can güvenliğini tehlikeye atan bu grup faaliyetleri ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Bingöl Sevdalısı (@Misafir_9031)
01 Ağustos 2012 Çarşamba 20:27
Bu adam Bingöl için bir yüz karasıdır, inşallah bir sonraki seçimlere kadar ya imana gelir partisinden istifa eder, yada bir daha geri gelmemek üzere def olup gider. Bu zatın terörist olduğunu bile bile Bingöl halkı gitti oy verdi, neler oldu peki. Bombalar patladı, Hatice Belgin şehit oldu ve aylardır bölgede operasyonlar. Terör örgütünün talimatı doğrultusunda ve onların ağzından konuşan bu zatın değiş Bingöl'ümüze gün gelecek kendisine bile faydası olmayacak.
zaza12 (@Misafir_9026)
31 Temmuz 2012 Salı 10:00
boş konuşma baluken onlar hepsi sizinkiler yani pkk.yoksa kim yapacak.bide meclise taşıyor baluken..tuhaaaaaaaa.bari Allah tan korun yav pkk yol kesip köyleri bamıyoru niye söylmiyorsun..zazalar diyarı bingöl hiç bir zaman sizden olmyacak ne mutlu müslümanım diye ırkçılığa karşıyız
29.06.2026
01:03
5 Ünlü Sanatçı, Efrayim Bebek İçin Bingöl`e Geliyor
5 Ünlü Sanatçı, Efrayim Bebek İçin Bingöl'e Geliyor
SMA Tip-1 hastası Efrayim Gökalp'in tedavisine destek olmak amacıyla anlamlı bir dayanışma organizasyonu düzenleniyor. Bir sinema filmi çekimi için Muş'ta bulunan 5 ünlü sanatçı, 30 Haziran Salı günü Bingöl'de vatandaşlarla buluşarak Efrayim bebeğe umut olacak.
29.06.2026
01:02
Bingöl`de sıcaklık alarmı!
Bingöl'de sıcaklık alarmı!
Meteoroloji'nin son tahminlerine göre Bingöl'de hava sıcaklıkları yeni haftayla birlikte yükselişe geçiyor. Salı gününden itibaren etkisini artıracak sıcak hava dalgasıyla birlikte kentte hafta sonuna doğru sıcaklığın 38 dereceye ulaşması bekleniyor.
29.06.2026
01:01
Bingöl`de Arazi Yangını Eve Sıçradı
Bingöl'de Arazi Yangını Eve Sıçradı
Bingöl merkeze bağlı Alatepe köyünde çıkan arazi yangını, rüzgârın etkisiyle büyüyerek müstakil bir eve sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınırken evde maddi hasar meydana geldi.
29.06.2026
00:58
GSB Bin 200 Sözleşmeli Antrenör Alacak! Bingöl`e 8 Kontenjan Ayrıldı
GSB Bin 200 Sözleşmeli Antrenör Alacak! Bingöl'e 8 Kontenjan Ayrıldı
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2026 yılı personel alımı kapsamında Türkiye genelinde 1.200 sözleşmeli antrenör istihdam edecek. Bingöl'e ise 7 farklı branşta toplam 8 kontenjan ayrıldı. Başvurular 6-17 Temmuz tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak.
27.06.2026
20:40
Çotla Dağı`nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Çotla Dağı'nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR`de Yeni Dönem Heyecanı
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın