Sancak Beldesi'ne bağlı Oğuldere Köyü'ne bağlı bir mezrada yaşanan kudur vakasının ardından yaşananlar tepkiyle karşılandı. Vaka sonrası gerekli tedbirlerin alınmamasına sitem eden Oğuldere Köyü Muhtarı Eser Bakır, 6 aylık karantinanın da formaliteden ibaret olduğunu savundu.
Alınan bilgiye göre; Bingöl merkez Sancak Beldesi Oğuldere Köyü Kilisek Mezrası'nda 20 Haziran 2013 günü saldırgan bir köpeğin şüpheli davranışları üzerine haberdar edilen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, Kilisek Mezrası'na giderek köpeği etkisiz hale getirdiler.
Köpekten alınan numuneler, Elazığ'a gönderildi. Pazartesi gelen sonuçlara göre köpeğin kuduz olduğu anlaşıldı.
“TEDBİR YOK, KARANTİNA VAR!”
Vakaya ilişkin görüşlerini aktaran Oğuldere Köyü Muhtarı Eser Bakır, kuduz köpek tarafından 9 tane yavru köpek, 3 tane de büyük köpeğin ısırıldığının belirlendiğini söyledi.
Mezraya giden personellerin, bu köpekleri uyuşturucu iğneyle telef etmeleri gerektiğini aktaran Bakır: “Ama ne yazık ki, gönderilen uyuşturucu iğnelerin zamanı geçmiş olup, köpeklere hiçbir tesir yapmamıştır. Bu yüzden personeller, köpekleri iğneyle öldürmek zorunda kalmıştır. Şuanda bir muhtar olarak, gelen personellerden şikâyetçi değilim. Fakat kurum olarak insan sağlığını önemsemesi gereken bir kurum olan Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aile Hekimliği ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bu konuda pasif kalmıştır. Bana verilen raporun altına, 2 tane daha şüpheli köpeğin hayatta olduğu, bu köpeklerin her an bir insanı veya hayvanı ısırabileceği notunu düştüm. Bu köpeklerin salyaları ve kanları köy içerisinde daha da belirgin bir şekilde durmaktadır. Herhangi bir insanın veya hayvanın bu salya veya kana teması halinde istenmedik hayati tehlikeler oluşabilir. Bu konuda muhtar olarak, ilgili kurumların insan sağlığına önem vermedikleri bütün köy sakinleri tarafından bilinmektedir. Hiçbir öneyici tedbir almadan, sadece 6 aylık bir karantina yazısı asmak, bana göre tamamen formaliteden ibarettir. Bu iş 2 tane personelle çözülecek bir konu da değildir. İlgili kurumların gerekli hassasiyeti göstermesini ve insan sağlığına daha fazla özen göstermesini itina ile istiyoruz” dedi.