KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Eylül 2026 Salı
°C

Aşılamaya Ocak ayında başlanıyor

Çin'in koronavirüs aşısı Sinovak, ilk olarak sağlık çalışanlarına ve kalabalık ortamlarda çalışanlara yapılacak. Bir sonraki ay beşer milyon doz daha getirtilecek.

Aşılamaya Ocak ayında başlanıyor
30 EKİM 2020 CUMA 09:56
0
1895
0
AA aa

Dünyada koronavirüse karşı başlatılan aşı çalışmaları bütün hızıyla sürüyor. Rusya'nın Sputnik-V'inin ardından sonuca en yakın bir diğer aşı adayı, Çin'in Sinovak'ı… Birçok ülkede test edilen aşıda şu ana kadar herhangi bir güvenlik problemi çıkmadı. 

 

Türkiye'deki insan denemelerine ilişkin ilk sonuçlar, kasım ayı sonunda alınacak. Eğer sonuçlar ülkemizde de başarılı olursa aralık ayında 5 milyon doz getirilecek. Ardından ocak ayı itibarıyla aşılama başlayacak. Aşı iki doz hâlinde vurulacak. Bu sebepten ötürü ilk etapta 2,5 milyon kişiye uygulanacak. Bu kişiler, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından belirlenecek. Sonraki aylarda da beşer milyon doz sipariş edilecek. Ve zaman ilerledikçe aşı olan kişi sayısı artacak.


Sinovak'ın 65 yaş üstüne ne gibi etki ettiği bilinmediği için bu yaş grubundakiler kapsam dışında tutulacak. Aşı, öncelikli olarak sağlık çalışanlarına yapılacak. Daha sonra kalabalık ortamlarda çalışanlara, ardından da 65 yaş altındaki riskli gruplara uygulanacak.

%98 BAĞIŞIKLIK KAZANDIRDI

Öte yandan, Sinovak, Brezilya'da 9 bin kişi üzerinde denendi ve yüzde 98 oranında bağışıklık sağladı. Bağışıklık süresinin ne kadar süreceği henüz bilinmezken şu ana kadar kimsede bir yan etki oluşmadı. Bu arada, bir aşının geliştirilmesi için 10 yıldan fazla zamana ihtiyaç olduğunu savunan uzmanlar, koronavirüs için sıkılaştırılmış bir takvim işlendiğini ve bu sürenin bir yıla kadar düşürüldüğünü aktardı. Uzmanlar, bu sebeple aşının sonuçlarına ilişkin endişe duyduklarını dile getirdi. Ayrıca bilim adamları, pandeminin bitmesi için dünya nüfusunun yarısının aşılanması ve böylelikle bağışıklık kazanması gerektiğini söyledi. Bunun için de en az 2 yıla ihtiyaç olduğu belirtildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
01.09.2026
02:27
Baraç:
Baraç: 'Bingöl'ün geleceği 4 bin kişilik cezaeviyle kurulmaz'
İktidarın kamu yatırımlarını siyasi başarı olarak sunmasına tepki gösteren DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Bingöl'ün iş, üretim ve istihdam sağlayacak kalıcı yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirterek 4 bin kişilik cezaevi projesini, 'Bingöl'ün kalkınma modeli bu mu olacak?' sözleriyle eleştirdi.
01.09.2026
02:25
Motorine 3,60 liralık vergi zammı!
Motorine 3,60 liralık vergi zammı!
Eylül ayıyla birlikte motorinde yeni vergi artışı pompaya yansıdı. Zamla birlikte Bingöl'de de akaryakıt fiyatları yeniden tırmanışa geçti; sürücüleri önümüzdeki günlerde yeni bir tablo bekliyor.
01.09.2026
02:24
Bingöl`de ağaç kovuğundan kilo kilo doğal bal çıktı!
Bingöl'de ağaç kovuğundan kilo kilo doğal bal çıktı!
Bingöl'de ormanlık alanda inceleme yapan Hüseyin Anacur ve Cemal Anacur, bir ağacın kovuğuna giren arıları fark etti. Kovuktan çıkarılan kilo kilo doğal balın görüntüsü dikkat çekerken, Anacur o anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti.
01.09.2026
02:23
335 STK`dan ortak çağrı:
335 STK'dan ortak çağrı: 'Karma eğitim tek seçenek olmasın'
81 ilden 335 sivil toplum kuruluşu, karma eğitimin kaldırılmasını değil, kız ve erkek okullarının da ailelere seçenek olarak sunulmasını istedi. Çağrıya Bingöl'den de 9 sivil toplum kuruluşu destek verdi. Ortak açıklamada, 'Karma eğitim kaldırılsın demiyoruz; tek seçenek olarak dayatılmasın diyoruz' ifadeleri kullanıldı.
01.09.2026
02:22
Cami bahçesinde yılan paniği!
Cami bahçesinde yılan paniği!
Cami bahçesinde yılanı gören vatandaşlar, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye gelen ekipler, yılanı kontrollü şekilde yakaladı.
31.08.2026
05:25
Bingöl`e 89 hekim atanacak!
Bingöl'e 89 hekim atanacak!
130. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'deki sağlık tesislerine 20'si uzman, 69'u pratisyen olmak üzere toplam 89 hekimin ataması yapılacak. Kentte ilk kez Algoloji uzmanı görevlendirilirken, Genç Devlet Hastanesi de iki yeni uzmanlık branşına kavuşacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın