KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Kasım 2025 Çarşamba
°C

Aşılamaya Ocak ayında başlanıyor

Çin'in koronavirüs aşısı Sinovak, ilk olarak sağlık çalışanlarına ve kalabalık ortamlarda çalışanlara yapılacak. Bir sonraki ay beşer milyon doz daha getirtilecek.

Aşılamaya Ocak ayında başlanıyor
30 EKİM 2020 CUMA 09:56
0
1510
0
AA aa

Dünyada koronavirüse karşı başlatılan aşı çalışmaları bütün hızıyla sürüyor. Rusya'nın Sputnik-V'inin ardından sonuca en yakın bir diğer aşı adayı, Çin'in Sinovak'ı… Birçok ülkede test edilen aşıda şu ana kadar herhangi bir güvenlik problemi çıkmadı. 

 

Türkiye'deki insan denemelerine ilişkin ilk sonuçlar, kasım ayı sonunda alınacak. Eğer sonuçlar ülkemizde de başarılı olursa aralık ayında 5 milyon doz getirilecek. Ardından ocak ayı itibarıyla aşılama başlayacak. Aşı iki doz hâlinde vurulacak. Bu sebepten ötürü ilk etapta 2,5 milyon kişiye uygulanacak. Bu kişiler, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından belirlenecek. Sonraki aylarda da beşer milyon doz sipariş edilecek. Ve zaman ilerledikçe aşı olan kişi sayısı artacak.


Sinovak'ın 65 yaş üstüne ne gibi etki ettiği bilinmediği için bu yaş grubundakiler kapsam dışında tutulacak. Aşı, öncelikli olarak sağlık çalışanlarına yapılacak. Daha sonra kalabalık ortamlarda çalışanlara, ardından da 65 yaş altındaki riskli gruplara uygulanacak.

%98 BAĞIŞIKLIK KAZANDIRDI

Öte yandan, Sinovak, Brezilya'da 9 bin kişi üzerinde denendi ve yüzde 98 oranında bağışıklık sağladı. Bağışıklık süresinin ne kadar süreceği henüz bilinmezken şu ana kadar kimsede bir yan etki oluşmadı. Bu arada, bir aşının geliştirilmesi için 10 yıldan fazla zamana ihtiyaç olduğunu savunan uzmanlar, koronavirüs için sıkılaştırılmış bir takvim işlendiğini ve bu sürenin bir yıla kadar düşürüldüğünü aktardı. Uzmanlar, bu sebeple aşının sonuçlarına ilişkin endişe duyduklarını dile getirdi. Ayrıca bilim adamları, pandeminin bitmesi için dünya nüfusunun yarısının aşılanması ve böylelikle bağışıklık kazanması gerektiğini söyledi. Bunun için de en az 2 yıla ihtiyaç olduğu belirtildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.11.2025
02:03
Seven:
Seven: 'Yarın Seçim Olsa Hazırız'
Bingöl Basın Konseyi ziyaretinde şehrin sağlık, ulaşım, su ve deprem risklerine yönelik yürütülen çalışmalara kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan AK Parti İl Başkanı Yılmaz Seven, seçimlerin zamanında yapılacağını düşündüklerini ancak olası bir erken seçim durumunda teşkilat olarak hazır olduklarını vurguladı.
26.11.2025
02:02
Bingöl`de hırsızlık olayının faili tutuklandı
Bingöl'de hırsızlık olayının faili tutuklandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, evden hırsızlık olayının faili yakalandı. Adliyeye sevk edilen şüpheli, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
26.11.2025
02:01
Römorka çarpan otomobil alev topuna döndü: 2 yaralı
Römorka çarpan otomobil alev topuna döndü: 2 yaralı
Bingöl-Elâzığ yolunda traktörün römorkuna arkadan çarpan otomobil, alev topuna döndü. Feci kazada 2 kişi yaralandı.
25.11.2025
14:48
Bayraktar`dan
Bayraktar'dan 'Aşkın Sağı Solu' romanı
Gazetecilikte geçen 27 yılın ardından edebiyat sahnesine adım atan Hakim Bayraktar, 1970'lerin Türkiye'sine uzanan 'Aşkın Sağı Solu' adlı romanıyla ülkenin yakın tarihine duygusal bir tanıklık sunuyor. Sevginin, ideolojilerin ötesinde birleştirici gücünü vurgulayan eser, Türkiye'deki normalleşme sürecine edebi bir armağan niteliğinde.
25.11.2025
13:19
Bingöl Üniversitesi`nde
Bingöl Üniversitesi'nde 'YÖKAK ve Kalite Kültürü' Konferansı
Rektör Çelik, yükseköğretimde kalite güvence sistemlerinin kurumsal gelişimin vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirterek YÖKAK süreçlerine uyumun Bingöl Üniversitesi için stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı.
25.11.2025
13:04
Aldığına pişman oldu! 20 gün kullandı, 5 aydır servisten dönmesini bekliyor
Aldığına pişman oldu! 20 gün kullandı, 5 aydır servisten dönmesini bekliyor
Bingöl'de Cihat Tuğ'un engelli raporuyla Elazığ'dan aldığı sıfır kilometre araç 20 günde arızalandı. Değişim talebi reddedilen Tuğ, 5 aydır serviste beklediğini iddia ettiği araç için hukuki süreç başlattı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın