KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Eylül 2026 Cuma
°C

Aşılamaya Ocak ayında başlanıyor

Çin'in koronavirüs aşısı Sinovak, ilk olarak sağlık çalışanlarına ve kalabalık ortamlarda çalışanlara yapılacak. Bir sonraki ay beşer milyon doz daha getirtilecek.

Aşılamaya Ocak ayında başlanıyor
30 EKİM 2020 CUMA 09:56
0
1897
0
AA aa

Dünyada koronavirüse karşı başlatılan aşı çalışmaları bütün hızıyla sürüyor. Rusya'nın Sputnik-V'inin ardından sonuca en yakın bir diğer aşı adayı, Çin'in Sinovak'ı… Birçok ülkede test edilen aşıda şu ana kadar herhangi bir güvenlik problemi çıkmadı. 

 

Türkiye'deki insan denemelerine ilişkin ilk sonuçlar, kasım ayı sonunda alınacak. Eğer sonuçlar ülkemizde de başarılı olursa aralık ayında 5 milyon doz getirilecek. Ardından ocak ayı itibarıyla aşılama başlayacak. Aşı iki doz hâlinde vurulacak. Bu sebepten ötürü ilk etapta 2,5 milyon kişiye uygulanacak. Bu kişiler, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından belirlenecek. Sonraki aylarda da beşer milyon doz sipariş edilecek. Ve zaman ilerledikçe aşı olan kişi sayısı artacak.


Sinovak'ın 65 yaş üstüne ne gibi etki ettiği bilinmediği için bu yaş grubundakiler kapsam dışında tutulacak. Aşı, öncelikli olarak sağlık çalışanlarına yapılacak. Daha sonra kalabalık ortamlarda çalışanlara, ardından da 65 yaş altındaki riskli gruplara uygulanacak.

%98 BAĞIŞIKLIK KAZANDIRDI

Öte yandan, Sinovak, Brezilya'da 9 bin kişi üzerinde denendi ve yüzde 98 oranında bağışıklık sağladı. Bağışıklık süresinin ne kadar süreceği henüz bilinmezken şu ana kadar kimsede bir yan etki oluşmadı. Bu arada, bir aşının geliştirilmesi için 10 yıldan fazla zamana ihtiyaç olduğunu savunan uzmanlar, koronavirüs için sıkılaştırılmış bir takvim işlendiğini ve bu sürenin bir yıla kadar düşürüldüğünü aktardı. Uzmanlar, bu sebeple aşının sonuçlarına ilişkin endişe duyduklarını dile getirdi. Ayrıca bilim adamları, pandeminin bitmesi için dünya nüfusunun yarısının aşılanması ve böylelikle bağışıklık kazanması gerektiğini söyledi. Bunun için de en az 2 yıla ihtiyaç olduğu belirtildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.09.2026
23:38
Bingöl Yem-Süt`te kritik süreç tamamlandı: Taşınmazlar satıldı, gelir İl Özel İdaresi`ne aktarıldı
Bingöl Yem-Süt'te kritik süreç tamamlandı: Taşınmazlar satıldı, gelir İl Özel İdaresi'ne aktarıldı
Bingöl Yem-Süt-Besicilik A.Ş.'ye ait Merkez Saray Mahallesi'ndeki iki taşınmazın satış ve devir süreci tamamlandı. Bingöl Valiliği, ihale sürecine ilişkin açılan davanın mahkeme tarafından reddedildiğini, satış bedelinin tahsil edildiğini ve Bingöl İl Özel İdaresi'ne düşen payın ilgili hesaplara aktarıldığını açıkladı.
03.09.2026
23:37
Bingöl`de araç dereye uçtu: 1 ölü, 4 yaralı
Bingöl'de araç dereye uçtu: 1 ölü, 4 yaralı
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde kontrolden çıkarak dereye uçan araçta bulunan 5 kişiden 1'i hayatını kaybetti, 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ekiplerin müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
03.09.2026
23:35
Bingöllüler memleketine dönse nüfusumuz kaç olurdu?
Bingöllüler memleketine dönse nüfusumuz kaç olurdu?
TÜİK'in 'herkes memleketine dönseydi' simülasyonunda Bingöl'ün nasıl bir nüfusa ulaşacağı hesaplandı. Bingöllüler memleketine dönseydi kentte nasıl bir nüfus tablosu ortaya çıkardı? İşte yanıtı ve Bingöl'ün Türkiye'deki sıralaması…
03.09.2026
23:34
Okullar için alışverişte ‘Bingöl` önerisi
Okullar için alışverişte 'Bingöl' önerisi
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Mesut Kurtaran ve beraberindeki oda başkanları, İl Millî Eğitim Müdürü Mustafa Özel'i ziyaret etti. Görüşmede, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde okulların ihtiyaçlarına yönelik mal ve hizmet alımlarında, mevzuat çerçevesinde yerel esnaf ve işletmelerin daha fazla değerlendirilmesi gündeme geldi.
03.09.2026
23:32
Beş şehir, tek turizm rotası
Beş şehir, tek turizm rotası
Bingöl, Elâzığ, Adıyaman, Tunceli ve Malatya'nın turizm potansiyeli ortak bir vizyonla ele alındı. Bakan Ersoy, beş ilin birbirini tamamlayan bir turizm coğrafyası olarak değerlendirilerek ulusal ve uluslararası görünürlüğünün artırılacağını söyledi. Bingöl'ün sahip olduğu değerlere de dikkat çeken Bakan Ersoy, bölgedeki potansiyelin doğru şekilde ürünleştirilmesi ve tanıtılması gerektiğine dikkat çekti.
03.09.2026
02:07
Motorine 8,24 TL zam geliyor!
Motorine 8,24 TL zam geliyor!
Sektör kaynaklarına göre motorinin litre fiyatına 4 Eylül Cuma günü itibarıyla 8,24 TL zam bekleniyor. Artışın gerçekleşmesi halinde Bingöl'de motorinin litre fiyatı 92 TL'yi aşacak. 50 litrelik deponun dolum maliyeti ise 412 TL artacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın