KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Şubat 2025 Cuma
°C

Anayasa mahkemesi'nden parti kapatmaya yeşil ışık

Anayasa Mahkemesi, AİHM'nin kararına rağmen TBKP'nin kapatılması davasını yeniden görüşmeyi reddetti. Karar 4'e karşı 7 oyla alınabildi..

Anayasa mahkemesi`nden parti kapatmaya yeşil ışık
23 MART 2008 PAZAR 09:48
0
1041
0
AA aa
AKP hakkındaki kapatma istemli iddianameden sonra Ankara'da parti kapatmayı zorlaştıran "Venedik Kriterleri" nin Anayasa'ya konulması tartışılırken Anayasa Mahkemesi kritik bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararına rağmen Türkiye Birleşik Komünist Parti'nin (TBKP) kapatılması davasının yeniden görülmesi talebini 8 Ocak'ta 4'e karşı 7 oyla reddetti.
Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile üyeler Sacit Adalı, Fulya Kantarcıoğlu ve Zehra Ayla Perktaş karara karşı çıktı. Haşim Kılıç ve 3 üye ise, "Bu karar, Anayasa ve yasalarda AB uyum sürecinde yapılan değişiklikleri göz ardı etmektir, yargılama yeniden yapılsın" dedi. Kararda imzası bulunan 7 üye ise, "Yeniden yargılama yapılabilmesi için karar kesinleştikten sonra, bu kararı değiştirecek maddi bir olgunun varolması gerektiğini" savundu.

17 YILLIK ÖYKÜ
Anayasa Mahkemesi 1991 yılında, TBKP'yi "komünist" kelimesi nedeniyle kapattı. AİHM, 1998'de bu nedenle Türkiye'yi mahkûm etti ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğini saptadı. Türkiye, 2003'de uyum yasaları ile önemli bir değişiklik yaptı. Anayasa'nın 90'ıncı maddesindeki değişikliğe göre, AİHM'nin Türkiye aleyhine verdiği mahkûmiyet kararına dayanak olan dava, Türkiye'de yeniden görülecekti. TBKP Genel Sekreteri Nabi Yağcı bu değişikliği gerekçe göstererek davanın yeniden görülmesini istemişti.

Karar neden önemli?

AİHM, Komünist Parti davasında Türkiye'yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "örgütlenme" özgürlüğünü tanımlayan 11'nci maddesine dayanarak mahkûm etmişti.
Avrupa Konseyi de Sözleşme'nin bu maddesinin nasıl uygulanması gerektiğine açıklık getirmek için, Venedik Kriterleri'ni kabul etmişti. Bu kriterlerde, örgütlenme özgürlüğünün ancak şiddet çağrısı yapılması, hoşgörüsüzlüğün teşvik edilmesi halinde bir partinin kapatılabileceği belirtiliyor.
Ayrıca mahkemenin bu kararını 4'e karşı 7 oyla alması dikkat çekti. Çünkü Anayasa'daki son değişikliklere göre bir siyasi partinin kapatılması kararı ancak 7 üyenin "kapatma" yönünde oy kullanması halinde mümkün.
Niçin karşı çıktılar?
ANAYASA Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile üyelerden Sacit Adalı karşı oy yazılarında şöyle dedi:

"Anayasa Mahkemesi'nin yargılamanın yenilenmesi istemini, Anayasa ve yasalarda yapılan değişiklikleri göz ardı ederek reddetmiş olması temel hak ve hürriyetlere sağlanan güvenceyi etkisizleştiren bir uygulamaya yol açmaktadır. AİHM, TBKP'nin kapatılmasını radikal bir tedbir, hedeflenen amaca göre orantısız ve demokratik bir toplumda gerekli olmayan tedbir olarak nitelendirerek sözleşmenin 11'inci maddesine aykırılığını tespit etmiştir."
Hukukçular ne diyor?

Prof. Süheyl Donay (İstanbul Üniversitesi) : AİHM'nin verdiği karar üzerine Anayasa Mahkemesi de yeniden yargılanmanın koşullarının gerçekleşip gerçekleşmediğine karar verebilir. AİHM'den gelen dosyayı başlangıçta reddetmiyor. Yeniden mahkeme yapılması şartlarının oluşmadığını söylüyor. Buna bizim mahkeme karar verir. Daha önce de böyle ret kararı almıştır.

Prof. Yılmaz Aliefendioğlu: AİHM'nin kararı uygulanmalıydı. Anayasa'nın 90'ncı maddesinde yapılan değişiklikte, iç hukuk ile uluslararası sözleşme hükümlerinin çatışması halinde uluslararası sözleşmelerin uygulanacağı açıktır. Bazen mahkemeler, iç hukuk hükümlerini uygulamaya öncelik veriyorlar. Anayasa Mahkemesi'nin bu karara itibar etmesi gerekirdi.

Prof. Mümtaz Soysal: AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edilip edilmediğine karar verir ve burada bırakır. TBKP davasında da sözleşmenin ihlal edildiğini belirlemiş ve tazminata mahkûm etmişti. Bunun gereğini yapıp yapmamak da Anayasa Mahkemesi'ne kalmıştır. Mahkeme de, "iç hukuktaki kurallara göre bu karar maddi bir olgu değil" demiş.
Sabah

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.02.2025
14:17
Bingöl`de ‘İŞKUR Gençlik Programı` sözleşmesi imzalandı
Bingöl'de 'İŞKUR Gençlik Programı' sözleşmesi imzalandı
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), devlet üniversiteleriyle birlikte öğrencilerin istihdam edilebilirliğini artırmak ve aynı zamanda öğrencilere bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplin kazandırmak amacıyla İŞKUR Gençlik Programı'nı başlattı. Bu kapsamda Bingöl Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında iş birliği sözleşmesi imzalandı.
07.02.2025
13:59
Termal Tesis Konusu ‘Bürokratik Krize` mi dönüştürülüyor?
Termal Tesis Konusu 'Bürokratik Krize' mi dönüştürülüyor?
Hijyen noktasında eleştirilerin odağındaki Bingöl Üniversitesi Ilıcalar Uygulama Oteli ve Termal Tesisi'nin 15 gün süreyle kapatılması bürokratik krizi tetikledi. Üniversite kanadı bunu 'Rektörü yıpratma' olarak yansıtırken, kamuoyu ise kapatma kararı nedeniyle Valiyi takdir ve tebrik ediyor. Yorumlar ise karşılıklı suçlama ve savunma odaklı sürüyor! İşin aslı ne? Kim ne yapmak istiyor?
07.02.2025
12:32
Bingöl Üniversitesi`nden termal tesisleri için ‘sıkı tedbir` vurgusu!
Bingöl Üniversitesi'nden termal tesisleri için 'sıkı tedbir' vurgusu!
Tesisteki hijyen sorununa dair alınan yeni kararları duyuran Bingöl Üniversitesi, 'Bu tür durumların önlenmesine dair radikal tedbirler almış bulunuyor ve bu tedbirleri kararlılıkla devam ettireceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz' açıklamasında bulundu. Alınan tedbirler is şöyle sıralandı;
07.02.2025
12:01
Bingöl`de ruhsatsız silah operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de ruhsatsız silah operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonda 8 tabanca, av tüfeği fişek ve mermi ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan 4 kişi tutuklandı.
07.02.2025
11:50
Bingöl`de tipi etkili oldu! 4 ilçede kar tatili oldu
Bingöl'de tipi etkili oldu! 4 ilçede kar tatili oldu
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde etkili olan tipi, hayatın felç etti. Ayrıca Bingöl'ün Adaklı, Karlıova, Kiğı ve Yayladere ilçelerinde kar yağışı nedeni ile eğitime 1 gün ara verildi.
07.02.2025
11:26
Kıyak uygulama! Vekil geçsin millet ödesin!
Kıyak uygulama! Vekil geçsin millet ödesin!
Yeni bir düzenleme ile eski ve yeni milletvekillerine trafik kurallarından muaf olma hakkı geliyor. Buna göre milletvekillerinin araçlarına kesilen cezaları TBMM ödeyecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın